Disputa pe buget: "de ce moare romanul?", titreaza Ziua in editia de miercuri. Cabinetul Boc s-a prezentat marti in fata Parlamentului pentru a prezenta proiectul de buget de stat pe 2009, pe care Coalitia de guvernare l-a modelat la Palatul Victoria mai bine de doua luni.
Scoaterea tarii din criza economica si acoperirea "grelei mosteniri" lasate de Tariceanu sunt obiectivele declarate ale puterii.
Liberalii au incercat in prima faza sa amane dezbaterea Bugetului pe motiv ca cele peste doua mii de amendamente depuse de ei nu au primit vreun raspuns si, de aceea, au solicitat trimiterea lui in comisiile de specialitate ale Legislativului.
Majoritatea confortabila a puterii a trecut rapid peste doleantele opozitiei si a dat cuvantul premierului Boc pentru a prezenta proiectul Bugetului de Stat.
"Guvernul va prezinta un buget care lupta cu criza. La fiecare 100 lei produsi de romani, Guvernul Tariceanu a cheltuit 105 lei, fara sa investeasca nimic in ziua de maine", a sustinut de la inaltul tribunei seful Executivului. El a declarat ca s-au gasit bani pentru infrastructura, administratia locala, pastrarea unui deficit de 2%, dar si implementarea unor masuri cu caracter social.
Din Gandul aflam ca Guvernul a mituit cu 70.000 euro fiecare parlamentar al puterii ca sa treaca bugetul. Premierul Emil Boc a incercat sa castige bunavointa parlamentarilor puterii punandu-le la dispozitie un fond special, pus de-o parte in bugetul de stat, din care senatorii si deputatii PSD si PD-L sa propuna amendamente pentru colegiile pe care le reprezinta.
Decizia a fost luata saptamana trecuta, joi seara, dupa doua runde de discutii in coalitie. Conform unor surse guvernamentale, ideea i-a venit chiar premierului, sustinut de ministrul de Finante Gheorghe Pogea, in urma cu doua saptamani, cand s-a vorbit prima oara in coalitie despre acest lucru.
Lunea trecuta, Pogea venise si cu suma disponibila pentru fiecare parlamentar al puterii: cate 5 miliarde de lei vechi, adica 125.000 de euro, calculat, ca si in proiectul de buget, la un curs de 4 lei pentru 1 euro.
Pogea a fost nevoit, cateva zile mai tarziu, sa vina cu o rectificare, pentru ca suma ar fi fost prea mare si s-ar fi simtit serios in buget. Asa ca, in coalitie, s-a batut palma pe suma de 2,8 miliarde de lei vechi, fix 70.000 de euro.
Bugetul pe 2009 - intre mii de amendamente si bancuri cu melci, scrie Romania libera. Debutul dezbaterilor parlamentare asupra proiectelor de buget ale Cabinetului Boc pentru anul 2009 a constituit pentru politicieni un nou prilej de a schimba replici taioase, dar si de a spune bancuri. Pe "alesi" ii asteapta insa mii de amendamente de discutat.
Inca de la inceput, premierul Emil Boc a tinut sa reia sirul criticilor la adresa Cabinetului Tariceanu si a aratat ca actualul buget ar elimina "risipa si nepasarea iresponsabila ale guvernarii anterioare". In replica, presedintele PNL a aratat ca proiectul prezentat Parlamentului ar fi "cel mai prost buget al Romaniei din 1990 pana in prezent" si i-a transmis premierului Boc ca "turuie foarte bine" placa grelei mosteniri.
In plus, liberalii au incercat sa amane dezbaterile invocand chichite procedurale. La randul lor, udemeristii au declarat ca bugetul Cabinetului Boc nu ar fi unul realist, lipsind o strategie coerenta pentru relansarea economica. In plus, deputatul Lakatos Peter a asemanat bugetul de stat cu depozitul de arme de la Ciorogarla si nu a ezitat chiar sa le spuna colegilor, de la tribuna Parlamentului, un banc cu doi melci care merg pe marginea drumului.
"Primul melc spune: << Ce bine ca mergem incet >>. Cel de-al doilea intreaba: << De ce e bine? >>. << Pentru ca am luat-o intr-o directie gresita >>, raspunde celalalt". "Domnule Boc, ati luat-o intr-o directie gresita", i-a mai spus udemeristul premierului.
Gardianul informeaza ca Guvernul PSD - PD-L a prezentat in Parlament "bugetul grelei mosteniri". Parlamentul a inceput, marti dupa-amiaza, discutiile asupra bugetului de stat pe 2009, prezentat de premierul Emil Boc ca fiind unul care a preluat greaua mostenire a Guvernului Tariceanu, in care aparatul guvernamental a ajuns la "o obezitate birocratica".
Potrivit lui Boc, constructia bugetara pe acest an e facuta tinand cont de doua constrangeri majore - criza economica si risipa facuta de predecesorul sau. Premierul a mai spus ca circa 20% din buget va merge catre infrastructura. Cresterea economica prognozata este de 2,5 la suta, iar deficitul bugetar, de 2%.
Liberalii au incercat sa amane dezbaterea bugetului pe motiv ca nu se respecta termenul prevazut de lege pentru studierea Raportului comisiilor de specialitate. PNL si UDMR nu vor vota bugetul, considerandu-l nerealist si lipsit de o strategie anticriza.
Boc: Bugetul pe 2009 elimina risipa si nepasarea guvernului Tariceanu, este titlul din Cotidianul. Seful Guvernului a declarat, in plenul Parlamentului, ca bugetul prezentat pentru 2009 tine cont de doua constrangeri majore: criza economica si risipa guvernarii anterioare si a subliniat ca acesta va fi unul "exigent cu prezentul".
Boc a prezentat un adevarat rechizitoriu la adresa fostului Cabinet. Premierul Emil Boc a explicat ca proiectia bugetara pe 2009 asigura un echilibru intre componenta dezvoltarii economice a Romaniei si componenta sociala si a subliniat necesitatea protejarii categoriilor celor mai dezavantajate de criza economica.
Potrivit acestuia, bugetul este alcatuit in conformitate cu doua constrangeri majore: una externa, legata de criza, "cea mai mare din ultimii 60 de ani", si una interna care, dincolo de implicatiile crizei in Romania, "tine de risipa si nepasarea guvernului anterior".