Sanatatea a schimbat 16 ministri, din 1990 pana in prezent

Joi, 01 Octombrie 2009, ora 21:36
15507 citiri
Sanatatea a schimbat 16 ministri, din 1990 pana in prezent

Din 1990 pana in prezent, Sanatatea a schimbat 16 ministri, in cele zece cabinete care s-au perindat la Palatul Victoria, mandatul lui Eugen Nicolaescu fiind cel mai lung, iar cel al lui Francisc Baranyi cel mai scurt, acesta detinand portofoliul timp de numai doua luni, inainte de a fi remaniat.

Primul ministru al Sanatatii de dupa 1990, Dan Enachescu, in cadrul guvernului provizoriu Petre Roman, a detinut functia intre ianuarie si iunie 1990.

In timpul guvernului Petre Roman, intre iunie 1990 si octombrie 1991, functia de ministru al Sanatatii a fost detinuta de medicul Bogdan Marinescu, acesta fiind urmat intre octombrie 1991 si noiembrie 1992, in timpul cabinetului condus de Theodor Stolojan, de Mircea Maiorescu.

Medicul Iulian Mincu, din partea PDSR, a detinut functia de ministru al Sanatatii timp de trei ani, avand unul dintre cele mai lungi mandate din istoria acestui minister, intre noiembrie 1992 si august 1996, in guvernarea Nicolae Vacaroiu.

Lui Mincu i-a urmat, in perioada august-decembrie 1996, Daniela Bartos.

PNTCD-istul Stefan Iosif Dragulescu a detinut postul de ministru al Sanatatii in prima perioada a guvernarii Victor Ciorbea, intre decembrie 1996 si decembrie 1997, fiind urmat, intre decembrie 1997 si aprilie 1998 de medicul Ion Victor Bruckner.

Ministrul UDMR Francisc Baranyi, a fost ministru timp de aproximativ doua luni in guvernarea Radu Vasile, intre aprilie si iunie 1998 si a fost revocat din functie de presedintele Emil Constantinescu, pentru ca ar fi colaborat cu Securitatea.

Vicepresedintele PNL din vremea aceea, Valeriu Stoica, a detinut postul interimar de ministru al Sanatatii pentru o luna.

Urmatorul ministru ales a fost juristul Hajdu Gabor, membru UDMR, care a detinut functia intre iulie 1998 si decembrie 1999. Gabor a ramas ministru si in guvernul condus de Mugur Isarescu, intre decembrie 1999 si decembrie 2000.

Daniela Bartos a revenit in functia de ministru al Sanatatii si Familiei in guvernarea Adrian Nastase, intre decembrie 2000 si iunie 2003.

Urmasul acesteia la fotoliul de ministru al Sanatatii a fost Mircea Beuran, care a fost nevoit sa paraseasca postul in octombrie 2003, din cauza acuzatiilor de plagiat.

Ministrul interimar care i-a urmat lui Beuran a fost Ionel Blanculescu, timp de o luna. Pana la sfarsitul guvernarii lui Adrian Nastase, in decembrie 2004, medicul Ovidiu Branzan a detinut portofoliul.

Din decembrie 2004 pana in august 2005, in prima parte de guvernarii Calin Popescu Tariceanu, ministru al Sanatatii Publice a fost medicul membru al PNL Mircea Cinteza, care a fost remaniat si inlocuit cu economistul Eugen Nicolaescu, care a detinut fotoliul de ministru din august 2005 pana in decembrie 2008.

Ion Bazac a fost cel de-al 16-lea ministru al Sanatatii si a detinut functia timp de zece luni, din decembrie 2008 pana pe 1 octombrie, cand si-a dat demisia, alaturi de ceilalti ministri PSD, in semn de protest fata de revocarea din fucntie a lui Dan Nica, ministru de Interne.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#ministri Sanatate remaniati, #ministri sanatate schimbati , #stiri Palatul Victoria