Victimele comunismului, rasplatite la Palatul Victoria

Marti, 20 Noiembrie 2007, ora 13:10
916 citiri
Victimele comunismului, rasplatite la Palatul Victoria

Cativa pensionari, ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de regimul comunist, au fost invitati, marti, la Palatul Victoria, pentru a asista la ceremonia de inmanare a primelor titluri de plata.

La eveniment au participat primul ministru Calin Popescu Tariceanu, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, si directorul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, Ingrid Zaarour.

Premierul s-a declarat bucuros si satisfacut pentru ca a facut "un pic de dreptate" persoanelor care, in timpul regimului comunist, au avut de suferit in urma nerespectarii dreptului proprietatii.

De asemenea, el a mai afirmat ca acesta masura dovedeste ca "functioneaza domnia legii, nu numai pe hartie, ci si in fapt", obtinerea respectarii proprietatii realizandu-se la capatul unui "drum lung si anevoios".

La randul sau, ministrul Economiei si Finantelor a precizat ca acest gest tine de o anumita atitudine si de incercarea actualului guvern de a inlatura abuzurile morale si materiale ale comunismului.

Vosganian a mentionat ca pot beneficia de aceasta lege si persoanele care au participat la revolta din 1987 din Brasov, deoarece si ele au avut de suferit de pe urma regimului de dinainte de 1989.

Astfel, fostii proprietari care au dorit bani in locul actiunilor la Fondul Proprietatea vor incepe sa primeasca despagubirile, in limita a 500 de mii de lei.

Despagubirile in numerar de pana la 250.000 lei se vor acorda intr-o singura transa, iar cele ce depasesc aceasta suma se vor acorda in doua transe.

Acordarea despagubirilor in bani vine dupa ce, anterior, Fondul a acordat dividendele celor care au ales sa devina actionari.

Cei indreptatiti si care opteaza pentru plata in numerar mai pot depune cereri la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor pana in data de 1 aprilie 2008.

Fondul Proprietatea a platit, din 1 noiembrie si pana in prezent, dividende de 31,5 milioane lei catre 191 de actionari persoane fizice, reprezentand aproape 98% din sumele cuvenite, precum si dividende de 28,8 milioane lei statului.

Citeste si:
Ciolacu anunță noi măsuri fiscale. Sunt vizate taxele și impozitele
Ciolacu anunță noi măsuri fiscale. Sunt vizate taxele și impozitele
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat luni, la sediul PSD, că sunt mai multe măsuri fiscale pe care va trebui să le ia coaliţia, pe care şi să le prezinte până la 1 iunie. Codul...
Președintele CJ Neamț, baronul PSD Ionel Arsene, acuzat de ANI că nu poate justifica peste 40.000 de euro. Au fost sesizați procurorii
Președintele CJ Neamț, baronul PSD Ionel Arsene, acuzat de ANI că nu poate justifica peste 40.000 de euro. Au fost sesizați procurorii
Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul în cazul preşedintelui CJ Neamţ Ionel Arsene, pentru o diferenţă de peste 40.000 de euro între venituri şi averea dobândită....