Grupuri de firme din Romania sunt investigate, dupa scandalul Panama Papers

Sambata, 26 Noiembrie 2016, ora 12:52
7513 citiri
Grupuri de firme din Romania sunt investigate, dupa scandalul Panama Papers

Directia Generala Antifrauda Fiscala investigheaza grupuri distincte de societati din Romania in contextul scandalului international Panama Papers. In plus, sunt analizate riscurile fiscale cu privire la alte doua grupuri de societati.

Ministerul de Finante, prin secretarul de stat Attila Gyorgy, a raspuns unei interpelari a deputatului independent Liliana Ciobanu, care dorea sa stie de la autoritati daca sunt cetateni romani investigati in urma scandalului Panama Papers.

Parlamentarul arata ca ANAF a anuntat inca din luna aprilie declansarea unor investigatii legate de dosarele in care au fost implicate persoane si institutii din Romania, in scandalul Panama Papers, si s-a creat un grup de lucru in care sunt implicati inspectori antifrauda, inspectori fiscali si inspectori specializati in verificarea veniturilor persoanelor fizice, gestionarea informatiilor fiscale si executari silite.

Liliana Ciobanu a cerut Ministerului de Finante, respectiv sefului ANAF, sa precizeze cine sunt cetatenii romani investigati in urma acestui scandal, ce societati off-shore le mascau afacerile, ce societati de avocatura si banci au fost implicate si au asigurat anonimatul acestor persoane.

In plus, aceasta a cerut presedintelui ANAF sa precizeze nominal persoanele investigate care aveau obligatia sa isi depuna declaratii de avere si interese.

Raspunsul Ministerului de Finante, prin secretarul de stat Attila Gyorgy, precizeaza ca "la nivelul Directiei Generale Antifrauda Fiscala sunt in curs de investigare trei grupuri distincte de societati, in cazul carora sunt valorificate aspecte care au consecinte fiscale identificate in contextul aprofundarii analizei documentelor publicate de The International Consortium of Investigative Journalists, sub titlul The Panama Papers".

In plus, Ministerul mentioneaza ca "sunt analizate riscurile fiscale cu privire la alte doua grupuri de societati".

SCandalul Panama Papers

Documentele Panama Papers, unde se afla firma de avocatura Mossack Fonseca care s-a ocupat de infiintarea companiilor offshore, au pus intr-o situatie dificila politicieni si oameni de afaceri din intreaga lume. Premierul islandez, dar si un ministru spaniol si-au dat demisia dupa ce presa a aflat ca au fost implicati in reteaua de companii offshore din paradisuri fiscale.

Baza de date Panama Papers contine informatii despre mai mult de 200 de mii de entitati offshore, conectate la persoane de pe tot mapamondul. Informatiile sunt un amalgam de emailuri, copii dupa pasapoarte, facturi care atesta plata telefonului sau a altor utilitati, formulare bancare si, desigur, mii de acte de inregistrare ale unor firme offshore.

Documentele ofera detalii privind afacerile secrete a 128 politicieni si demnitari din intreaga lume. Peste 11 milioane de documente arata cum o industrie globala, formata din case de avocatura si mari banci, vinde secrete fiscale politicienilor, evazionistilor si traficantilor de droguri, precum si miliardarilor sau celebritatilor.

Fiscul din Romania a infiintat un grup de lucru interdepartamental, din care fac parte inspectori antifrauda si cu alte specializari, pentru a verifica informatiile din investigatia jurnalistica Panama Papers si pentru a analiza date referitoare la identitatea persoanelor fizice si juridice implicate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
#Panama Papers firme romanesti, #Panama Papers firme ancheta Antifrauda , #fiscal
Comentarii