Panama Papers: Mossack Fonseca se apara: E o campanie impotriva vietii private!

Luni, 04 Aprilie 2016, ora 08:40
4590 citiri
Panama Papers: Mossack Fonseca se apara: E o campanie impotriva vietii private!
Foto: captura Youtube/IndianExpressOnline

Directorul companiei panameze de consultanta Mossack Fonseca, ce a ajutat timp de aproape patru decenii politicieni si celebritati din lumea intreaga sa-si ascunda averile prin paradisurile fiscale cu ajutorul societatilor offshore, considera ca aceasta companie nu a comis nicio ilegalitate si ca ea este victima unei "campanii internationale impotriva vietii private".

Ramon Fonseca, directorul companiei, a confirmat, intr-un interviu telefonic pentru Reuters, ca societatea Mossack Fonseca a fost victima unei scurgeri "limitate" de informatii.

Conform presei, aceasta scurgere priveste circa 11,5 milioane de documente despre activitatea desfasurata de respectiva companie intre anii 1977 si 1995, perioada in care ea a creat sau administrat peste 214.000 de entitati offshore in 21 de paradisuri fiscale pentru clienti proveniti din peste 200 de tari si teritorii.

Panama Papers, o ancheta jurnalistica-gigant: Cum isi ascund banii cei mai puternici oameni ai planetei

Deocamdata nu se cunoaste modul in care a ajuns in posesia presei aceasta vasta baza de date, considerata cea mai mare scurgere de informatii secrete financiare pana in prezent.

Documentele, reunite sub numele de "Panama Papers", au ajuns initial la publicatia germana Suddeutsche Zeitung, fiind furnizate aparent de o sursa a carei identitate este protejata pentru a nu o pune in pericol.

Vazand anvergura informatiilor, publicatia germana a sesizat Consortiul international al jurnalistilor de investigatie (ICIJ), care afirma pe website-ul sau ca a repartizat munca de analiza a documentelor unui numar de 370 de ziaristi proveniti din peste 70 de tari.

Potrivit primelor dezvaluiri, printre cei care au desfasurat montaje financiare pentru activitati de spalare de bani ori si-au ascuns averile prin paradisurile fiscale cu ajutorul societatilor offshore create sau administrate de compania Mossack Fonseca se numara peste 140 de responsabili de rang inalt din peste 50 de tari, inclusiv 12 fosti sau actuali presedinti.

Printre ei sunt mentionati membri ai anturajului presedintelui rus Vladimir Putin si a celui chinez Xi Jinping, premierul pakistanez Nawaz Sharif, presedintele ucrainean Petro Porosenko si fostul sef al Executivului de la Kiev, Pavlo Lazarenko, premierul islandez, Sigmundur David Gunnlaugsson, regele Salman al Arabiei Saudite, presedintele argentinian Mauricio Macri sau fostul premier irakian Ayad Allawi. Pe lista se regaseste inclusiv tatal decedat al actualului premier britanic David Cameron.

Sunt evocate si nume din afara lumii politice, cum ar fi cazul fotbalistului Lionel Messi sau al fostului presedinte al UEFA, Michel Platini.

Insa Ramon Fonseca, cel care este si co-fondator al companiei ce-i poarta numele, sustine ca majoritatea celor peste 240.000 de societati pe care aceasta le-a creat au fost folosite "in scop legal".

Mai mult decat atat, el a apreciat ca societatea sa nu este responsabila pentru activitatile desfasurate de respectivele companii. "Noi realizam structuri legale pe care le vindem unor intermediari cum ar fi banci, avocati, contabili si trusturi, iar ei au proprii clienti pe care nu ii cunoastem", explica Ramon Fonseca.

Guvernul panamez, din care el insusi a facut parte pana luna trecuta, a promis ca va coopera in orice ancheta judiciara ce va rezulta in urma acestor dezvaluiri.

Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
#Panama Papers reactie Mossack Fonseca, #scandal paradis fiscal oficiali , #fiscal