Panama Papers: Omul de afaceri care a dus aurul din Hunedoara intr-un offshore - Ancheta Rise Project (Video)

Joi, 14 Aprilie 2016, ora 19:26
7711 citiri
Panama Papers: Omul de afaceri care a dus aurul din Hunedoara intr-un offshore - Ancheta Rise Project (Video)
Foto: OryxPetroleum.com

Al doilea zacamant aurifer din Romania, dupa Rosia Montana, a intrat in malaxorul global al unui miliardar elvetian controversat. Afacerea e derulata printr-o firma offshore din Caraibe, dar documentele Panama Papers risipesc misterul din jurul acesteia.

Firma offshore a obtinut anul trecut licenta de exploatare miniera la Rovina, judetul Hunedoara, iar omul de afaceri Jean Claude Gandur a fost cel care a infiintat-o prin avocatii panamezi de la Mossack Fonseca, arata o investigatie realizata de RISE Project.

Elvetianul s-a imbogatit tranzactionand resurse naturale prin cele mai vulnerabile zone ale planetei, in tari precum Nigeria, Congo, Gabon, Costa de Fildes sau Irak, afectate grav de razboaie si coruptie.

Panama Papers: Implicatiile pentru romani, la care poate ca nu ne-am gandit

Ce se intampla la Rovina

Zacamantul de la Rovina, Hunedoara, se desfasoara pe o suprafata 94 de kilometri patrati si se afla la o distanta de aproximativ 50 km de Rosia Montana.

Geologii estimeaza ca in cele trei perimetre care alcatuiesc exploatarea s-ar gasi o rezerva de aproximativ 180 de tone de aur si 400 de mii de tone de cupru. Ceea ce inseamna ca, in ansamblu, zacamantul Rovina este mai important economic decat cel din vecinatate, explica Stefan Marincea, fostul sef al Institutului Geologic Roman. Diferenta dintre cele doua proiecte miniere este absolut naturala, tine de compozitia chimica a resursei.

La Rovina se gaseste un minereu aur-cupru de tip porphyry copper, adica mai usor de exploatat prin metoda flotatiei - o tehnologie care nu presupune cianurare. Proiectul va decapita totusi trei munti in Hunedoara si va genera un iaz de decantare.

La Rosia Montana, in schimb, exista minereu de aur-argint, metale mai greu de separat.

Cine se ascunde prin insule

Compania offshore care a primit anul trecut licenta guvernamentala de exploatare la Rovina se numeste Samax Romania Limited si a fost inregistrata in Insulele Virgine Britanice, in 1999, la solicitarea miliardarului din tara cantoanelor.

Tot in 1999, aparuse legea minelor in Romania. Era un context favorabil, in premiera dupa Revolutie, care garanta accesul investitorilor straini la resursele locale si industria de profil. Printre investitori, si elvetianul Jean Claude Gandur: tocmai vanduse o exploatare aurifera in Congo si se orienta catre Carpati.

De fapt, offshore-ul deschis atunci de Gandur in Insulele Virgine este ultima veriga dintr-o schema financiara transfrontaliera care tranziteaza Canada si se inchide in Romania. La vedere, proprietarul direct al Samax Romania Limited este compania deschisa Carpathian Gold Inc., listata pe bursa din Toronto, Canada.

Citeste mai departe despre Omul care a ascuns aurul din Hunedoara in Insulele Virgine pe Rise Project.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
#Panama Papers aur Hunedoara, #aur Hunedoara om afaceri , #fiscal