Topul paradisurilor fiscale. Ce tari din UE fac parte din clasament

Vineri, 08 Aprilie 2016, ora 07:28
13661 citiri
Topul paradisurilor fiscale. Ce tari din UE fac parte din clasament
Foto: Ziare.com

O parte impresionanta din averile private de pe glob, intre 21 si 32 de mii de miliarde de dolari, a fost investita in paradisuri fiscale secrete. Sumele vehiculate nu includ insa si investitiile in arta, iahturi, imobiliare sau lingouri de aur.

Revista Newsweek prezinta un top 10 al paradisurilor fiscale - tari in care se afla 61 la suta din averea ascunsa estimata.

In topul Financial Secrecy Index 2015 se regasesc statele in care secretul fiscal este cel mai bine pastrat, printre ele fiind inclusiv tari din UE si continentul american. Panama a fost pe locul 13.

Corespondenta de la Bruxelles - Scandalul Panama Papers, in PPE: Le cerem oamenilor sa-si plateasca taxele si elitele scapa

Elvetia

Numita de autorii indexului "bunicul paradisurilor fiscale ale lumii", Elvetia ar avea in bancile sale echivalentul a 6,5 mii de miliarde de dolari de active administrate, din care 51% ar fi din afara tarii. Elvetia este astfel lider mondial in administrarea transnationala a activelor, avand o cota de piata de 28%.

Sub presiunea internationala, Elvetia a relaxat usor in ultimul timp legile sale privind protejarea secretului fiscal, dar lobby-ul pentru pastrarea acestor reglementari ramane puternic, dovada si politica agresiva a tarii impotriva celor care urmaresc dezvaluirea de informatii din acest sector.

Hong Kong

Hong Kong este unul dintre paradisurile fiscale emergente, in care sunt gestionate active de 2,1 mii de miliarde de dolari. Are a doua cea mai mare bursa de valori din Asia, dupa Tokyo, si prezinta cea mai mare densitate a persoanelor cu averi de peste 100 de milioane de dolari, de 15,3 la 100.000 de gospodarii. Putin sub jumatate dintre investitiile straine in China au mers in Hong Kong in 2012.

Scandalul Panama Papers: Anuntul facut de presedintele panamez

Controlul Chinei asupra Hong Kong-ului impiedica initiativele de crestere a transparentei si permite in continuare detinatorilor de titluri la purtator - instrumente pentru unele dintre cele mai nocive activitati criminale - sa ramana neidentificati.

SUA

SUA ofera o gama larga de facilitati de secret fiscal si scutiri de taxe pentru non-rezidenti, atat la nivel federal, cat si prin politica statelor membre. Desi ele insele nu au acceptat jurisdictia altor tari care protejau secretul fiscal, Statele Unite furnizeaza in schimb putine informatii pe aceasta tema altor state.

Singapore

Aceasta fosta colonie britanica este la concurenta cu Hong Kong-ul pentru titlul de centru financiar offshore al Asiei. In 2015 Singapore controla in jur de o optime din averea detinuta offshore. Activele administrate se ridicau in 2013 la 1,4 mii de miliarde de dolari. Ca si la Hong Kong, si aici lipsesc initiativele si interesul de reformare a sistemului.

Putin si Panama Papers: De ce puterea inseamna mai mult decat banii

Insulele Cayman

Active de 1,4 mii de miliarde de dolari sunt administrate si de bancile acestei tari, teritoriu britanic, care are 200 de banci si peste 95.000 de firme inregistrate. Este lider mondial in gazduirea fondurilor de investitii si a doua tara din lume in care sunt inregistrate companiile de asigurari captive (create pentru a asigura bunurile unei societati-parinte care are alt obiect de activitate, n.red.). Peste jumatate din PIB-ul Insulelor Cayman este asigurat de sectorul serviciilor financiare.

In ceea ce priveste asigurarea secretului fiscal, Insulele Cayman se remarca printr-o lege potrivit careia pot ajunge dupa gratii nu numai cei care dezvaluie informatii, ci si cei care le cer.

Luxemburg

Si la Luxemburg dezvaluirea secretului profesional poate fi pedepsita cu inchisoarea.

Acest stat minuscul membru al UE ramane un centru de reglementare fiscala laxa in care multinationalele sunt ajutate sa evite plata taxelor. Este cel mai important centru de banking din zona euro, cu 143 de banci care gestioneaza active de aproape 800 de miliarde de dolari.

Panama Papers: Cum functioneaza sistemul societatilor offshore

Liban

Serviciile financiare offshore de aici au cunoscut o crestere medie de 12% in fiecare an din 2006. Depozitele bancare erau estimate la 175 de miliarde de dolari in 2014.

Mai mult de patru milioane de libanezi, cat numara populatia tarii, traiesc in afara granitelor. Multi dintre ei sunt cunoscuti pentru afaceri importante, printre ei fiind Carlos Slim, mogulul telecomunicatiilor din Mexis si cel mai bogat om din lume, Carlos Ghosn, patronul Renault si Nissan, si Nicholas Hayek, patronul Swatch, cel mai mare producator de ceasuri elvetiene.

Panama Papers: De ce e atat de usor sa speli bani in micul stat din America Latina

Germania

Germania este si ea o oaza pentru pastrarea averilor rezultate din crima organizata si evaziune. Germania a dat dovada de neglijenta in implementarea reglementarilor de combatere a spalarii banilor si ofera totodata un numar ingrijorator de instrumente pentru pastrarea secretului fiscal.

Averile non-rezidentilor pastrate in aceasta tara au fost estimate la 2,5 - 3 mii de miliarde de dolari.

Bahrain

Aceasta tara din Golf a compensat pentru lipsa rezervelor de petrol construind un centru financiar pentru offshore-uri. Aici nu exista impozit pe venit, nici pentru firme, nici pentru cetateni. In plus, Bahrain a incheiat multiple tratate in domeniul fiscal cu tari in curs de dezvoltare.

Sectorul financiar este cel mai mare angajator din Bahrain si contribuie cu 25% la PIB.

Panama Papers, o ancheta jurnalistica-gigant: Cum isi ascund banii cei mai puternici oameni ai planetei

Dubai

Desi se prezinta ca un "centru financiar onshore", Dubai este unul dintre cele mai cunoscute paradisuri fiscale sau jurisdictii care protejeaza secretul fiscal.

S-a dezvoltat pe baza unei retele complexe de zone economice libere, taxarii reduse, facilitatilor privind protejarea secretului fiscal si unei implementari relaxate a reglementarilor in domeniu. Prin urmare a atras averi uriase, care ajung in tara sub forma de cash sau aur.

Ca si Elvetia, Dubai pare o insula de stabilitate politica si economica intr-o zona de turbulente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Ministerul Muncii a anunțat deschiderea platformei ANOFM prin care beneficiarii de servicii ocazionale în gospodărie pot plăti prestatorii de servicii prin tichetele pentru activități...
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
#Panama Papers paradis fiscal evaziune, #paradis fiscal evaziune taxe , #fiscal