Panama Papers, cand imoralitatea e legala

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 06 Aprilie 2016, ora 19:50
5501 citiri
Panama Papers, cand imoralitatea e legala

Foarte complicata aceasta poveste Panama Papers. Si ma tem destul de putin inteleasa din punct de vedere legal de marele public.

Sigur ca emotia starnita in randul publicului este mare. Vorbim de averi fabuloase, de sume cu multe zerouri, de vedete din toate domeniile si de un sentiment acut de inechitate.

Adica unii platesc de se spetesc impozite pentru fiecare ban castigat, iar altii, cei mai bogati de altfel, aluneca pe langa Fisc pentru sume incomparabil mai mari.

Si asta cand? Dupa ce am trecut printr-o criza de proportii care a lasat urme adanci, a presupus sacrificii si pierderi majore pentru multi.

Cu siguranta este imoral, este inechitabil, este frustrant. Dar este si ilegal?

In sine o operatiune off-shore nu este o operatiune ilegala. Ea reprezinta constituirea unei firme paravan cu actionariat anonim intr-un paradis fiscal. Este in principiu o schema care permite o mare discretie in privinta averilor, nu intotdeauna din motive ilicite. Sau o modalitate de optimizare fiscala, adica de a plati impozite cat mai mici pentru sumele castigate.

"Da, am companii in Bahamas si insulele Cayman, pentru ca aceste doua juristdictii au tratat dublu cu aproape toate tarile dezvoltate din lume. Toti investitorii prefera sa investeasca in companiile inregistrate acolo pentru ca, atunci cand isi vand actiunile, platesc intre 1 si 5%, nu 30% taxe pe profitul actiunilor. Astea-s lucruri care se fac de ani de zile, ma refer, de 50, 60, 70 de ani. Normal ca nu-s de acord sa platesc 30% taxe pe profitul de actiune, in loc sa platesc 5%, daca aceste legi sunt facute de stat la stat", a declarat Frank Timis, unul dintre oamenii de afaceri romani care apar in Panama Papers.

Intram in zona ilegalitatii atunci cand firma off shore este folosita dincolo de limitele legii pentru evaziune fiscala, pentru luare de mita sau spalare de bani. Adica nu este un instrument de optmizare fiscala legala, ci unul pentru comiterea unei infractiuni, asa cum am vazut prin dosarele DNA si motivul pentu care automat noi asociem off shore cu coruptia.

La un moment dat, un important avocat de business imi si spunea ca un efect pervers al coruptiei este compromiterea notiunii de off shore chiar daca este vorba strict de o operatiune legala.

Deci din punct de vedere legal dezvaluirile Panama Papers nu vor produce efecte decat de la caz la caz, in functie de plata impozitelor si provenienta banilor. Lucru pentru care Fiscul din mai toate tarile a inceput anchete.

Unde se va gasi ceva, vom intra in zona ilicita. Dar acolo unde se va gasi, ma scuzati, dar numai un om de afaceri tampit nu isi angajeaza cei mai buni avocati care sa ii puna la punct cele mai bune scheme de optimizare fiscala legala posibila. Si asta ne spune de fapt si presedintele american Barack Obama, ca majortiatea operatiunilor descoperite sunt legale.

Deci intr-un fel Panama Papers reprezinta in acest moment, pana la finalizarea anchetelor, doar o trezire la realitatea lumii in care traim, unde legalitatea si echitatea nu se suprapun, iar evitarea prevederilor locale este o slujba legala si foarte bine platita.

Totodata nu pot sa nu ma intreb daca celor care au rulat prin firme off shore bani curati doar pentru a realiza optimizari fiscale legale sau pentru a fi discreti nu le-au fost incalcate prin aceste dezvaluri niste drepturi legitime, incepand cu acela de a avea o relatie perfect confidentiala cu avocatul, de exemplu.

Asta nu inseamna ca povestea nu are, totusi, si cateva invataminte pe care ar fi bine sa nu le eludam.

1. Bresele din legislatie asupra carora atrage atentia si presedintele Obama. Paradisurile fiscale, firmele off shore exista datorita portitelor legale. Si cat timp ele exista, nimeni nu va alege sa plateasca mult in loc sa plateasca putin. Eu cred ca fiecare dintre noi, daca am putea, am face la fel indiferent de ura cu care ii privim acum pe cei care au facut-o.

Dar cand insisi creatorii legilor, adica politicienii, sunt beneficiarii portitelor? Si asa ajungem la al doilea invatamant.

2. Vedem ca un premier a platit cu functia in acest scandal. Nu mi-e clar deocamdata daca prim-ministrul islandez Sigmundur David Gunnlaugsson a comis ceva ilegal sau pur si simplu a beneficiat de o optimizare fiscala si de niste afaceri discrete, fara a incalca insa legea.

Si pana cand o ancheta nu va stabili clar acest lucru, ceea ce a decontat acum este aspectul moral. Si mi se pare normal, pentru ca in politica nu este vorba numai despre legalitate, ci si despre etica. Trebuie sa ai nu numai cazierul necesar, ci si profilul moral necesar pentru a te afla in fruntea unui popor caruia sa-i ceri de la conformare fiscala pana la, atunci cand e cazul, unele sacrificii.

Nu e suficient sa te afli sub prezumtia de nevinovatie, valabila pana in usa puscariei, ci trebuie sa te afli si sub prezumtia de moralitate, care se spulbera foarte repede si fara de care nu mai poti continua. Iar deficitul personal de incredere se extinde asupra instituiei si chiar a tarii pe care o reprezinti.

De aceea, un poltician suspectat de fapte imorale, chiar daca nu sunt ilegalitati dovedite inca, trebuie sa faca un pas inapoi. Asta a inteles premierul islandez si nu a inteles, spre exemplu, Victor Ponta atunci cand, impartit intre DNA si Palatul Victoria, se crampona de functie.

3. In epoca Internetului minciuna are picioare foarte scurte. Cu un click deschizi un off shore sau transferi miliarde, dar trebuie sa fii constient ca tot cu un click totul poate deveni public.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#panama papers dezvaluriri, #off shore optimizaren fiscala , #Panama Leaks