Panama Papers: Cum functioneaza sistemul societatilor offshore

Marti, 05 Aprilie 2016, ora 20:31
6194 citiri
Panama Papers: Cum functioneaza sistemul societatilor offshore
Foto: Arhiva/Ziare.com

Scandalul Panama Papers readuce la suprafata rolul obscur pe care il joaca jurisdictiile offshore in circuitele financiare internationale ascunse, care nu sunt in sine ilegale.

Insa lipsa lor de transparenta si posibilitatile limitate ale statelor de a le verifica faciliteaza activitati ilegale, precum evaziunea fiscala sau spalarea de bani, explica publicatia Le Monde intr-o descriere a functionarii sistemului offshore.

Dar ce este de fapt o societate offshore? Este numele generic dat companiilor inregistrate in tari sau teritorii cu o fiscalitate foarte redusa, care exercita un control redus asupra identitatii beneficiarilor reali si au reglementari foarte permisive, cum ar fi insulele Virgine britanice, Panama sau Seychelles.

Corespondenta de la Bruxelles: Panama Papers zdruncina Europa. Tusk: Viitorul UE, greu de anticipat

Numite si "International Business Corporation" (IBC), respectivele companii nu exercita nicio activitate economica reala in tara unde sunt inregistrate, ele fiind doar un paravan pentru activitati desfasurate in alta parte.

Pentru crearea unei astfel de entitati, intre beneficiarul real al unei societati offshore si cel care o constituie efectiv actioneaza de obicei mai multi intermediari. Beneficiarul poate cere sprijinul unei banci sau al unui cabinet de avocatura specializat in fiscalitate pentru a alege paradisul fiscal cel mai potrivit in cazul sau. Ulterior, acest intermediar contacteaza un agent specializat in domicilierea societatilor, care va inregistra efectiv respectiva companie offshore.

Panama Papers: Ce trebuie sa stii despre cea mai mare scurgere de informatii din istorie

De exemplu, compania panameza Mossack Fonseca, aflata in centrul acestui scandal, isi poate gasi clienti cu ajutorul biroului ei din Luxemburg, iar apoi sa solicite filialei sale din insulele Virgine britanice sa creeze societatea offshore.

Clientii isi deschid conturi prin intermediul unei societati paravan

Scandalul Panama Papers arata ca o buna parte a societatilor offshore inregistrate de Mossack Fonseca au ca unica activitate deschiderea sau gestionarea unui cont bancar.

Pentru a nu-si deschide un cont direct pe numele lor intr-o banca elvetiana sau luxemburgheza, clientii fac aceasta operatiune prin intermediul unei societati paravan, pe numele careia deschid acel cont, disimuland astfel identitatea reala a celui care detine de fapt contul. Aceasta metoda este folosita de unii evazionistii pentru a se sustrage de la plata impozitelor in tarile lor sau pentru ca mostenitorii lor sa nu mai plateasca taxele de succesiune.

Panama Papers: ANAF deschide o ancheta. Peste 100 de romani vor fi verificati

Acelasi principiu se aplica si in cazul bunurilor. In loc sa-si cumpere direct o casa ori un iaht pe numele lor, cei care doresc sa nu se cunoasca faptul ca ei detin aceste bunuri le inregistreaza pe societatea offshore. Prin urmare, un politician corupt poate de exemplu sa primeasca, in schimbul unor favoruri, o vila in strainatate detinuta de o companie offshore. Dar toate aceste activitati de disimulare a identitatii celor care detin conturi si bunuri permit si desfasurarea unor activitati de spalare de bani.

Pe de alta parte, elitele din tarile instabile politic sau economic recurg adesea la societatile offshore pentru a-si proteja patrimoniile in fata riscului exproprierilor, inflatiei sau al reglarilor de conturi cu adversarii politici ajunsi la putere in locul lor, fara ca aceste actiuni sa implice in mod necesar evaziunea fiscala sau spalarea de bani.

Altor actori economici societatile offshore le ofera mecanismul de a ocoli unele sanctiuni sau interdictii. Astfel, o persoana care nu mai are dreptul sa efectueze operatiuni bancare sau investitii va reusi sa participe la operatiuni financiare, sa intre discret in capitalul unei societati sau sa incheie contracte.

Panama Papers: Pot fi afectate bancile din Romania? Ce spune consilierul lui Isarescu

Companiile apeleaza la societatile offshore pentru a-si facilita dezvoltarea internationala

Exista si companii care apeleaza la societatile offshore pentru a-si facilita dezvoltarea internationala. De exemplu, pentru a se instala in Asia sau Africa, unele companii europene creeaza in mod transparent cu parteneri locali societati mixte inregistrate in paradisuri fiscale. Aceste combinatii legale permit mai departe respectivelor companii sa beneficieze de fiscalitatea redusa si de reglementarile favorabile din paradisurile fiscale.

Cat despre legalitatea constituirii societatilor offshore, desi ele sunt criticate, majoritatea tarilor permit cetatenilor si companiilor sa creeze astfel de societati. Exista insa variatii in functie de gradul de control pe care autoritatile il impun.

Astfel, daca in Rusia sau unele tari asiatice crearea unor companii offshore este vazuta ca fiind ceva aproape normal, in altele exista restrictii. Este si cazul Frantei, care considera ca societatile offshore sunt legale, dar cu conditia sa fie declarat contul societatii, precum si toate conturile pe care aceasta le detine in strainatate.

Dar problema principala ce apare in cazul jurisdictiilor offshore este ca autoritatile nationale nu dispun de parghii pentru a afla ce fac societatile inregistrate acolo, iar paradisurile fiscale nu par a fi dispuse sa renunte la practicile si serviciile de care beneficiaza societatile offshore.

Peste 100.000 de societati offshore in Panama

Este si cazul statului Panama, considerat o gaura neagra a finantelor mondiale si unde sunt inregistrate peste 100.000 de societati offshore. Guvernul de la Ciudad de Panama a respins pana in prezent solicitarile G20 de a fi mai deschis cooperarii impotriva fraudei si a evaziunii fiscale.

Atat G20 cat si OCDE continua sa exercite presiuni asupra statului Panama ca, la orizontul anului 2018, sa accepte aplicarea sistemului de schimb automat al datelor fiscale, cum au facut deja alte state cunoscute pentru reglementarile speciale ce privesc secretul bancar, precum Elvetia, Luxemburg, Liechtenstein, Singapore si cvasi-totalitatea micilor paradisuri fiscale din Caraibe si Pacific.

Sistemul acceptat in prezent de autoritatile panameze este cel al furnizarii de informatii numai in urma unei cereri specifice venite din partea unui stat tert.

Panama Papers: Deutsche Bank afirma ca i-a ajutat pe clientii cu companii offshore, dar legal

Asadar, diferitele grade de opacitate ale entitatilor offshore complica demersurile justitiei si ale fiscului de a descoperi circuitele banilor murdari si de a recupera taxele neplatite.

Chiar daca presiunile internationale au constrans unele paradisuri fiscale sa-si revizuiasca practicile, drumul catre transparenta inca este lung, mai ales din cauza slabei cooperari a autoritatilor locale in aplicarea standardelor internationale menite sa identifice beneficiarii reali ai societatilor si originea fondurilor acestora.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#sistem societati offshore mod functionare, #Panama societati offshore, #legislatie societati offshore, #Panama Papers dezvaluiri , #Panama Leaks