Panama Papers: Ce spune Porosenko, dupa ce a fost incriminat in ancheta

Luni, 04 Aprilie 2016, ora 22:22
4181 citiri
Panama Papers: Ce spune Porosenko, dupa ce a fost incriminat in ancheta
Foto: Facebook/Petro Porosenko

Presedintele ucrainean Petro Porosenko a afirmat luni ca respecta litera legii dupa ce a fost incriminat intr-o ancheta internationala pentru ca a creat o societate in Insulele Virgine Britanice in contextul in care conflictul cu separatistii prorusi se intensifica.

"Cred ca este posibil sa fiu primul responsabil oficial de rang foarte inalt din Ucraina care administreaza intr-o maniera foarte serioasa declaratia activelor sale, plata impozitelor si problemele de conflict de interese si aceasta respectand total dreptul privat ucrainean si international", a scris Porosenko, pe pagina sa de Facebook.

Panama Papers, o ancheta jurnalistica-gigant: Cum isi ascund banii cei mai puternici oameni ai planetei

"Devenit presedinte, eu nu particip la gestionarea activelor mele, aceasta responsabilitate fiind delegata societatilor de consultanta si avocatura", a adaugat el.

Dupa documentele obtinute de la firma de avocatura Mossack Fonseca prin Consortiul international al jurnalistilor de investigatii (ICIJ) si Suddeutsche Zeitung, in cadrul anchetei "Panama Papers", o noua entitate offshore, Prime Asset Partners Limited, a fost inregistrata in insulele Virgine Britanice la 21 august 2014, unicul actionar mentionat fiind presedintele Porosenko.

Panama Papers: Un fost premier si alti 21 de moldoveni, pe lista cu averi ascunse

In plus, faptul ca in aceeasi perioada armata ucraineana a suferit o serie de infrangeri impotriva rebelilor prorusi in est, in special la Ilovaisk, unde 366 de soldati au fost ucisi in cateva zile, potrivit Kievului, aceste dezvaluiri se dovedesc in special stanjenitoare pentru presedinte deoarece el a promis ca va vinde activele in cursul alegerilor din mai 2014 si va lupta impotriva coruptiei.

Liderul Partidului Radical din Ucraina, Oleg Liasko, a anuntat luni ca formatiunea sa va incepe declansarea procedurii de destituire a presedintelui Petro Porosenko si a cerut Radei Supreme (parlamentul unicameral) crearea unei comisii de ancheta pentru investigarea dezvaluirilor din presa internationala, care a publicat numele unor inalti demnitari, intre care si cel al presedintelui ucrainean, care si-au plasat averile in paradisuri fiscale pentru evitarea impozitelor.

Panama Papers: Ce trebuie sa stii despre cea mai mare scurgere de informatii din istorie

Potrivit Consortiului international al jurnalistilor de investigatii, care reuneste pentru aceasta activitate 370 de jurnalisti din peste 70 de tari, mai mult de 214.000 de entitati offshore sunt implicate in operatiuni financiare in peste 200 de tari si teritorii din intreaga lume.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#Petro Porosenko scandal Panama Papers, #Petro Porosenko avere, #Petro Porosenko demisie Panama Papers , #Panama Leaks