Panama Papers: David Cameron recunoaste ca a detinut actiuni la o firma infiintata de tatal sau (Video)

Joi, 07 Aprilie 2016, ora 21:41
2761 citiri
Panama Papers: David Cameron recunoaste ca a detinut actiuni la o firma infiintata de tatal sau (Video)

Premierul Marii Britanii, David Cameron, a recunoscut, joi seara, ca a avut 5.000 de actiuni la o firma infiintata de tatal sau in Panama.

Potrivit acestuia, actiunile au fost vandute in 2010, pentru suma de 30.000 de lire sterline, informeaza The Guardian. Actiunile au fost vandute cu patru luni inainte de a deveni premier.

David Cameron a precizat ca a platit integral taxele cerute de statul britanic pentru aceasta tranzactie.

Intr-un interviu acordat de Cameron joi seara, acesta a afirmat ca actiunile au fost detinute de el si de sotie din 1997 pana in ianuarie 2010. Acestea au fost cumparate cu 12.497 de lire sterline si vandute cu 31.500 de lire sterline, asa ca profitul a fost de 19.003 lire sterline.

Dezvaluirea vine la cateva zile de la declansarea scandalului Panama Papers, timp in care David Cameron a spus in repetate randuri ca nu are actiuni si nu va avea la nicio firma din vreun paradis fiscal. Nu a facut insa nicio referire la trecutul sau, din acest punct de vedere.

Panama Papers: Revolta, anchete si acuzatii dupa cea mai mare scurgere de informatii din istorie

In interviul acordat joi ITV, David Cameron a tinut sa apere investitiile facute de tatal sau, Ian Cameron, decedat in anul 2000: "Vreau sa fiu cat se poate de clar legat de trecut, prezent si viitor, pentru ca, sincer, nu am nimic de ascuns. Sunt mandru de tatal meu si de ce a facut (...) ".

"Nu suport ca numele sau sa fie tarat in noroi. Am ales sa merg pe alta cale decat tatal, bunicul si strabunicul meu, care au fost toti agenti de bursa, si nu am nimic de ascuns, sunt foarte fericit sa raspund la intrebari legat de asta", a mai declarat premierul britanic.

Panama Papers: O tara europeana, pe un butoi cu pulbere - este contestat si noul premier

Scandalul Panama Papers deja face victime, inregistrandu-se mai multe demisii, inclusiv cea a premierului islandez, zilele trecute. Joi, si directorul general al bancii austriece Hypo Landesbank Vorarlberg, mentionata in documentele confidentiale, si-a anuntat demisia.

Panama Papers: Directorul unei banci austriece demisioneaza

Presedintele panamez Juan Carlos Varela a anuntat, miercuri, intentia guvernului sau de a crea o comisie independenta care va analiza practicile financiare din tara in urma scurgerii de informatii de la firma de avocatura panameza Mossack Fonseca, ceea ce a dezvaluit o evaziune fiscala la nivel mondial fara precedent.

Scandalul Panama Papers: Anuntul facut de presedintele panamez

O ancheta realizata de catre circa 100 de publicatii din intreaga lume in legatura cu 11,5 milioane de documente a dus la dezvaluirea de conturi in paradisuri fiscale apartinand unor 140 de responsabili politici sau personalitati din intreaga lume.

Documentele, regrupate sub denumirea de Panama Papers, provin de la casa de avocatura panameza Mossack Fonseca, de unde ar fi fost sustrase de o angajata.

Potrivit Consortiului International al Jurnalistilor de Investigatii, ce reuneste pentru aceasta activitate 370 de jurnalisti din peste 70 de tari, cel putin 214.000 de entitati offshore sunt implicate in operatiuni financiare in peste 200 de tari si teritorii din intreaga lume.

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....