Panama Papers, o mare criza morala dupa cea economica. Cum ne afecteaza?

Miercuri, 06 Aprilie 2016, ora 12:24
4270 citiri
Panama Papers, o mare criza morala dupa cea economica. Cum ne afecteaza?

Bastian Obermayer, un reporter german de la cotidianul Suddeutsche Zeitung, a fost contactat de o persoana necunoscuta pe un canal de net criptat. Sursa i-a spus ca-i poate oferi "tone de informatii despre infractiuni financiare" cu o singura conditie, ca ele sa fie facute publice.

Reporterul a povestit ca nu s-a intalnit niciodata cu sursa, comunicarea avea loc doar pe net, pe canale criptate, tot timpul, altele. Asa au aparut celebrele Panama Papers, 11,5 milioane de documente, de fapt toata arhiva de 30 de ani a companiei Mossack&Fonseca, o mare firma de avocati care se ocupa cu infiintarea de off-shore-uri.

Coordonarea anchetei a fost facuta de Consortiul International al Jurnalismului de Investigatie, cu sediul in Washington DC, si a durat doi ani. La acest proiect au participat cateva sute de reporteri si editori din intreaga lume, fiind cea mai vasta si dificila ancheta jurnalistica din istoria civilizatiei.

Documentele prezinta modul in care sefi de state, sportivi, oameni de afaceri, banci si companii au ascuns miliarde si miliarde de dolari, multi bani fiind obtinuti in urma unor operatiuni ilegale.

Daca mai e cineva pesimist in legatura cu jurnalismul, ar trebui sa se vindece. Suntem in fata unui megaproiect care va scoate la iveala moduri murdare in care se fac banii in lumea de azi. Deja sunt proteste de strada in Islanda, unde premierul a demisionat, dupa ce a fost contestat pentru ca si-a ascuns averea in paradisuri fiscale.

Avem o prima informatie reala despre averea lui Vladimir Putin, cel putin doua miliarde de dolari scoase din Rusia si ingropate in Panama.

Mai avem sportivi, avem Vantu, avem Frank Timis, avem Beny Steinmetz, prietenul romanilor, in ultimele zile pare ca miliardarul israelian nu a ratat nicio afacere murdara de la noi din tara.

Dar lucrurile sunt abia la inceput. Se spune ca in respectivele documente apar peste 120 de fosti sefi de state si guverne.

Panama Papers va avea un impact imens asupra lumii civilizate. Chiar in acest moment, procurori din mai multe state au declansat anchete asupra oficialilor, bancilor si firmelor care apar in dezvaluiri.

Se vorbeste mult ca in spatele acestei lovituri s-ar afla un serviciu secret, iar Panama Papers are legatura cu CIA sau alte agentii de informatii. Oricum ar fi, s-a ajuns intr-un punct in care vechiul mod de a face business si-a atins limitele.

Criza economica din 2008-2012 a fost suportata de contribuabili. Multi dintre ei si-au pierdut slujbele, casele si agoniseala de o viata in timp ce privilegiatii, bancile si marile corporatii au continuat sa "optimizeze profituri" prin neplata taxelor si dosirea banilor in teritorii nefiscalizate.

A aparut o discrepanta imensa, iar publicul din lumea civilizata si-a pierdut increderea in liderii politici, in institutiile financiare si in companii. Dupa criza economica, a aparut o mare criza morala. Nu stiu daca Panama Papers va rezolva aceasta criza, dar, in mod sigur, acest scandal de coruptie va avea consecinte.

E si un paradox comic in aceasta intamplare, politicienii romani si nu numai ei au facut tot posibilul pentru a distruge jurnalismul de investigatie.

Si iata vad ca in aceste zile investigatia civila traieste momente de glorie. Acum coruptii nu au pe urmele lor doar procurorii, dar si o mare retea de reporteri de investigatii care prin dezvaluirile din aceste zile vor capata recunoastere si sustinere la nivel international.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#Panama Papers evaziune offshore, #Panama Papers Romania evaziune , #Panama Leaks
Comentarii
Poza Emigrantul-Anonim
Emigrantul-Anonim
rank 5
Poza trolheim
trolheim
rank 1
John Doe = mortul viu din lada goala de sub scara fara trepte