Panama Papers: Revolta, anchete si acuzatii dupa cea mai mare scurgere de informatii din istorie

Marti, 05 Aprilie 2016, ora 13:25
7578 citiri
Panama Papers: Revolta, anchete si acuzatii dupa cea mai mare scurgere de informatii din istorie
Foto: Ziare.com

Dezvaluirile unui grup de institutii de presa din toata lumea, publicate incepand de duminica sub numele de Panama Papers, reprezinta cea mai mare scurgere de informatii financiare din istorie.

Sute de politicieni, oameni de afaceri, sportivi, celebritati, precum si retele infractionale se numara printre beneficiarii unor conturi offshore, in care isi ascund averile sau ocolesc astfel plata taxelor, cu ajutorul firmei panameze de avocatura Mossack Fonseca.

Panama Papers: Ce trebuie sa stii despre cea mai mare scurgere de informatii din istorie

Documentele au ridicat semne de intrebare cu privire la coruptia din sistemul financiar mondial, insa multe dintre numele enumerate au negat cu putere ca ar fi incalcat vreo lege. New York Times prezinta cateva lucruri bine de stiut despre dezvaluirile anchetei jurnalistice uriase.

Ce sunt "Panama Papers"?

Panama Papers sunt 11,5 milioane de documente, sau 2,6 terabiti de informatii, furnizate de o sursa anonima unei publicatii germane, Suddeutsche Zeitung, in urma cu mai mult de un an. Acestea au fost luate din dosarele firmei de avocatura, descrisa drept a patra cea mai mare firma de avocatura offshore din lume.

Publicatia germana a apelat insa la International Consortium of Investigative Journalists, un grup de jurnalisti, precum si la reporteri din peste 100 de organizatii de presa din toata lumea, pentru a ajuta la prelucrarea acestor informatii.

Care sunt cele mai grave acuzatii in aceste documente?

Documentele arata ca aproape 215.000 de companii offshore si 14.153 de clienti sunt legati de Mossack Fonseca, printre care se numara 143 de politicieni, familii ale acestora si apropiati.

Printre liderii importanti care figureaza in acest scandal se numara presedintii Ucrainei (Petro Porosenko) si Argentinei (Mauricio Macri), precum si premierii din Islanda si Pakistan, regele Salman al Arabiei Saudite si un fost emir din Qatar.

Panama Papers: Filiera romaneasca. Ce nume apar in ancheta

De asemenea, numele violoncelistului Serghei Rodulgin, un prieten apropiat al presedintelui rus Vladimir Putin, apare in documente. Rodulgin este implicat intr-o schema financiara de doua miliarde de dolari, "in cadrul careia bani din bancile de stat rusesti au fost ascunsi offshore".

Asociati ai presedintelui sirian Bashar al Assad, zeci de donatori si politicieni din Marea Britanie, inclusiv tatal premierului David Cameron, Ian Cameron, se numara printre numele din acest scandal. Ian Cameron, care a murit in anul 2010, a condus un fond de investitii offshore, pentru a evita plata taxelor in Regatul Unit.

Sunt americani inclusi in aceste documente?

Documentele indica faptul ca 3.500 de persoane ale caror nume figureaza in Panama Papers au adresa in Statele Unite, insa asta nu inseamna automat ca sunt cetateni americani.

Au fost descoperite cel putin 200 de copii scanate ale unor pasapoarte americane, iar multi pareau a fi pensionari care foloseau companii offshore pentru a cumpara imobiliare in America Latina. Nu se stie insa cu exactitate cati cetateni ai Statelor Unite au fost implicati in aceste dosare.

Pana acum, documentele nu au facut nicio legatura intre politicienii americani sau alte persoane influente si Massock Fonseca.

Panama Papers, o ancheta jurnalistica-gigant: Cum isi ascund banii cei mai puternici oameni ai planetei

Panama Papers prezinta dovezi privind vreun delict?

Nu este clar. Mai multe tari au inceput investigatii proprii luni, inclusiv Statele Unite, Franta, Germania, Australia, Austria, Suedia si Olanda.

Detinerea banilor in conturi offshore nu este ilegala, in mod normal, cu toate ca asemenea aranjamente financiare pot fi folosite in moduri ilegale - de exemplu, pentru a facilita evaziunea fiscala si spalarea banilor.

Care a fost rezultatul acestor scurgeri de informatii pana acum?

Una dintre primele repercusiuni majore s-a produs luni, in Islanda, unde mii de oameni au protestat in afara Parlamentului si au cerut demisia prim-ministrului Sigmundur Gunnlaugsson, al carui nume a aparut in documente, in legatura cu o companie offshore infiintata de el in Insulele Virgine Britanice.

Panama Papers: Se cere demisia unui premier european, implicat in scandal: Aratam ca o republica bananiera

Panama Papers: Premierul al carui nume figureaza in ancheta internationala exclude demisia

Panama Papers declanseaza furia pe strazile unei capitale europene (Video)

Gunnlaugsson a transmis, insa, ca va ramane in functie si a subliniat ca nu si-a ascuns averea si nici nu a evitat plata taxelor.

De asemenea, si alte nume importante implicate in aceste scurgeri de informatii au negat orice infractiune, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, numind Panama Papers un caz de "Putinofobie" si un plan de a destabiliza tara. Sotia lui Peskov apare de asemenea in documente, in calitate de proprietar al unei companii offshore.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#lucruri de stiut Panama Papers, #lucruri importante Panama Papers, #informatii Panama Papers, #ce este Panama Papers, #politicieni implicati Panama Papers , #Panama Leaks