Panama Papers: Seful unui grup financiar prezent si in Romania, chemat sa dea explicatii

Miercuri, 06 Aprilie 2016, ora 15:25
2637 citiri
Panama Papers: Seful unui grup financiar prezent si in Romania, chemat sa dea explicatii
Foto: Ziare.com

Directorul general al Societe Generale, Frederic Oudea, a dat explicatii ministrului de Finante al Frantei, Michel Sapin, in legatura cu numarul record de companii paravan infiintate de banca in Panama.

Publicatia Le Monde a relatat, marti, ca Societe Generale se afla pe locul 4 in randul bancilor internationale care au infiintat companii in paradisuri fiscale prin intermediul firmei panameze de avocatura Mossack Fonseca, cu un total de 979 de firme, aminteste News.ro.

Lista se bazeaza pe cele 11,5 milioane de documente publicate sub numele Panama Papers de catre Consortiul international al jurnalistilor de investigatie (ICIJ).

"Ce este important pentru mine este ce s-a intamplat in ultimii cativa ani, de exemplu, Societe Generale, printr-o companie afiliata sau in nume propriu, a deschis conturi offshore si companii paravan, cu intentia de a ascunde ceva, in special bani pentru evitarea taxelor...i-am spus ca vreau ca totul sa fie pus pe masa", a afirmat ministrul Sapin la Europe 1 Radio, despre intalnirea cu Oudea, care a avut loc marti seara.

Panama Papers: Cate societati off-shore au fost create de un grup bancar prezent si in Romania

Corespondenta de la Bruxelles: Panama Papers zdruncina Europa. Tusk: Viitorul UE, greu de anticipat

Societe Generale a precizat, luni, ca a respectat toate legile din tarile in care desfasoara operatiuni si ca a combatut in mod activ evaziunea fiscala.

Autoritatile franceze au anuntat, marti, ca vor reintroduce Panama pe lista neagra a paradisurilor fiscale, care permit cetatenilor unor alte state sa evite plata taxelor prin infiintarea unor firme paravan si companii offshore, dupa dezvaluirile aparute in Panama Papers.

Panama Papers: Ce trebuie sa stii despre cea mai mare scurgere de informatii din istorie

"Panama este un stat care vrea sa para ca respecta principiile internationale legate de taxare si din acest motiv a fost scoasa initial de pe lista neagra. Insa Franta a decis sa reintroduca Panama pe lista statelor necooperante, cu toate consecintele impuse celor care fac afaceri in Panama", a precizat ministrul de Finante, Michel Sapin.

Pe lista cetatenilor francezi numiti in dezvaluirile Panama Papers se numara si Marine Le Pen, liderul formatiunii populiste Frontul National. Membri din cercul de apropiati ai presedintelui Frontului National (FN) Marine Le Pen, inclusiv omul de afaceri Frederic Chatillon si expertul contabil Nicolas Crochet, au folosit un adevarat sistem de ascundere a averilor, organizat in centre offshore din Asia si Caraibe.

Panama Papers: Revolta, anchete si acuzatii dupa cea mai mare scurgere de informatii din istorie

Baza de date Panama Papers contine informatii despre mai mult de 200 de mii de entitati offshore, conectate la persoane de pe tot mapamondul. Informatiile sunt un amalgam de emailuri, copii dupa pasapoarte, facturi care atesta plata telefonului sau a altor utilitati, formulare bancare si, desigur, mii de acte de inregistrare ale unor firme offshore.

Numele Mossack Fonseca apare atat in legatura cu traficul de diamante din Africa, in piata internationala de arta, cat si in alte afaceri care prospera in secret. Compania a servit suficiente capete incoronate din Orientul Mijlociu cat sa umple un palat. A ajutat inclusiv doi regi, Mohammed al VI-lea al Marocului si Salman al Arabiei Saudite, sa inregistreze iahturi de lux.

Panama Papers, o ancheta jurnalistica-gigant: Cum isi ascund banii cei mai puternici oameni ai planetei

Documentele ofera detalii privind afacerile secrete a 128 politicieni si demnitari din intreaga lume. Peste 11 milioane de documente arata cum o industrie globala, formata din case de avocatura si mari banci, vinde secrete fiscale politicienilor, evazionistilor si traficantilor de droguri, precum si miliardarilor sau celebritatilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#BRD explicatii Panama Papers, #Societe Generale Panama Papers , #Panama Leaks