Panama Papers: Violoncelistul apropiat lui Putin sustine ca el de fapt este un "mecena"

Duminica, 10 Aprilie 2016, ora 21:08
4850 citiri
Panama Papers: Violoncelistul apropiat lui Putin sustine ca el de fapt este un "mecena"

Un violoncelist apropiat presedintelui rus Vladimir Putin si aflat in fruntea unui imperiu offshore, potrivit Panama Papers, s-a prezentat duminica, intr-o emisiune la televiziunea publica, drept un simplu mecena care ajuta sute de tineri artisti rusi.

Serghei Roldughin, un muzician a carui prietenie cu presedintele Putin dateaza de la sfarsitul anilor '70, este in atentia opiniei publice dupa dezvaluirea informatiilor extrase din milioane de documente ale casei de avocatura Mossack Fonseca de catre Consortiul jurnalistilor de investigatie (ICIJ), relateaza AFP.

Potrivit ICIJ, apropiati ai lui Putin si, in primul rand, Roldughin ar fi ascuns in strainatate aproximativ doua miliarde de dolari (1,75 miliarde de euro) in banci si societati secrete. Roldughin detine firme offshore legate de societati de stat rusesti, afirma consortiul.

Panama Papers: Omul prin care poate fi luata urma averii lui Putin

Dar o emisiune difuzata duminica pe canalul public Rossia infatiseaza un alt portret al artistului, prezentat ca fiind un pasionat de muzica si un mecena care sprijina dezvoltarea noilor talente rusesti.

Programul subliniaza cat este de costisitor sa cumpere in strainatate instrumente pentru artistii sai si reia linia Kremlinului pentru care acest scandal mondial nu este decat o masinatie orchestrata de SUA.

"Eu merg in strainatate pentru a comanda una sau alta", sustine violoncelistul, apropo de eforturile sale pentru a restaura Casa muzicii de la Sankt-Petersburg, o institutie care sustine tineri interpreti de muzica clasica.

"Noi investim in sute de tineri muzicieni", adauga el, fara a detalia in ce mod companiile sale offshore au reusit sa obtina asemenea profituri in decursul anilor.

"Totul este scump! Instrumentele sunt scumpe, profesorii sunt scumpi... totul este scandalos de costisitor", mai spune Roldughin in fata jurnalistei de la Rossia, aratandu-i un violoncel Stradivarius.

Opozitia rusa a ridiculizat sugestia potrivit careia Serghei Roldughin investise sute milioane de dolari in strainatate pentru a cumpara doar instrumente muzicale, cotidianul Vedomosti subliniind ca importurile de instrumente in 2015 se cifrau la 50 de milioane de dolari pentru intreaga tara.

Putin, reactie la Panama Papers: Nu e nicio coruptie aici. Oponentii nostri incearca sa ne zguduie

Potrivit programului de la canalul Rossia, Roldughin a beneficiat de donatia "unor parti minoritare in societati" din partea unor "sponsori" pentru a nu se mai milogi.

Violoncelistul detine actiuni in banca Rossia, considerata de Trezoreria americana drept banca privata a elitei ruse. Potrivit Panama Papers, fondurile offshore ale acestui apropiat al presedintelui Putin sunt gestionate de persoane legate de aceasta banca.

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...