Scandalul Panama Papers zdruncina Europa: Guvernul care a supravietuit unei motiuni de cenzura

Marti, 19 Aprilie 2016, ora 07:45
2652 citiri
Scandalul Panama Papers zdruncina Europa: Guvernul care a supravietuit unei motiuni de cenzura
Foto: Twitter/Joseph Muscat

Guvernul maltez condus de Joseph Muscat a reusit luni seara sa supravietuiasca unei motiuni de cenzura depuse in Parlament de opozitie, in urma recentelor dezvaluiri din scandalul "Panama Papers" care il implica pe ministrul energiei.

Dupa 13 ore de dezbateri, cei 69 de membri ai parlamentului au votat in cursul serii: 38 s-au pronuntat in favoarea mentinerii administratiei Muscat, iar 31 au votat impotriva, relateaza AFP si Reuters.

Intr-un mesaj pe contul sau de Twitter, Joseph Muscat si-a exprimat satisfactia privind "votul de incredere puternic si lipsit de ambiguitate, care ne da energie sa continuam sa lucram din greu si sa obtinem rezultate".

Panama Papers: Lista completa cu toate personalitatile implicate (Video)

Panama Papers: Reactia unui miliardar roman implicat in dosar

In ceea ce priveste liderul opozitiei nationaliste, Simon Busuttil, el a declarat dupa rezultatul votului ca guvernul este "in criza si corupt".

Ministrul energiei, Konrad Mizzi, si directorul de cabinet al lui Joseph Muscat, omul de afaceri Keith Schembri, au fost amandoi citati in cazul cabinetului de avocatura Mossack Fonseca, aflat in centrul scandalului "Panama Papers".

Potrivit documentelor divulgate presei, cabinetul a fost mandatat sa deschida conturi bancare pentru cei doi responsabili maltezi in Caraibe, Panama, Dubai si Miami. De asemenea, acestea dezvaluie ca bancile in chestiune au cerut un depozit initial de un milion de dolari.

Konrad Mizzi si Keith Schembri au negat amandoi ca ar fi vinovati de vreo ilegalitate si au refuzat sa demisioneze din functii. La randul sau, Joseph Muscat a explicat ca asteapta rezultatul investigatiilor judiciare pentru a lua o decizie.

Dezvaluirile de evaziune fiscala de mare amploare din scandalul "Panama Papers", care implica inalti responsabili politici, sportivi sau miliardari, au provocat o unda de soc mondiala si au determinat mai multe tari sa deschida anchete pentru a identifica presupusele fraude si faptele comise.

Intre timp, doi responsabili politici europeni au fost constransi sa demisioneze: ministrul spaniol al industriei, Jose Manuel Soria, dupa o saptamana in care a negat categoric orice legatura cu paradisurile fiscale, si prim-ministrul islandez Sigmundur David Gunnlaugsson, sub presiunea strazii, dupa dezvaluirile privind plasamentele sale in tari care gazduiesc societati offshore.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Joseph Muscat scandal Panama Papers, #guvern motiune cenzura Panama Papers , #Panama Leaks