Sursa din scandalul Panama Papers vorbeste pentru prima data despre dezvaluirile pe care le-a facut

Vineri, 06 Mai 2016, ora 22:37
6370 citiri
Sursa din scandalul Panama Papers vorbeste pentru prima data despre dezvaluirile pe care le-a facut
Foto: Twitter/Mossack Fonseca

Pana in prezent nu s-a stiut aproape nimic despre persoana misterioasa care a transmis presei documentele secrete ale companiei panameze de consultanta Mossack Fonseca, a caror dezvaluire a declansat scandalul Panama Papers, ce a aratat cum politicieni, oameni de afaceri sau celebritati si-au ascuns averile cu ajutorul a circa 214.000 de societati offshore create sau administrate de aceasta companie intre anii 1977 - 1995 in 21 de paradisuri fiscale.

La o luna dupa ce Consortiul International al Jurnalistilor de Investigatie (ICIJ) a publicat primele documente, "John Doe", pseudonimul folosit de aceasta sursa in comunicatiile sale securizate cu publicatia germana Suddeutsche Zeitung, a transmis acesteia un text intitulat "Revolutia va fi numerica", in care ofera unele explicatii despre motivatia gestului sau, text analizat intr-un articol publicat vineri de Le Monde.

Panama Papers Co-fondator Mossack Fonseca: Nimeni nu mai face afaceri in nume propriu. Nu am facut nimic rau!

"John Doe" nu isi dezvaluie identitatea reala si nici macar nationalitatea, dar sustine - intr-o limba engleza foarte ingrijita - ca nu a lucrat niciodata "pentru un guvern sau un serviciu de informatii, nici direct si nici in calitate de consultant".

Motivatia sa reala a fost subiect de speculatii, nefiind clar daca el a urmarit un interes financiar personal - o parte a datelor societatii Fonseca a fost vanduta autoritatilor din unele state, mai ales SUA, Marea Britanie si Germania - sau doar a dorit sa serveasca interesul general, ipoteza avansata dupa ce a furnizat gratuit documentele catre Suddeutsche Zeitung, care, vazand anvergura lor, a cerut ajutorul ICIJ pentru a le gestiona.

Analiza din Le Monde favorizeaza a doua varianta, invocand faptul ca in textul prezentat sursa sustine ca a vrut sa denunte sistemul "coruptiei masive si generalizate" generator de inegalitati sociale si permis de derivele deontologice ale avocatilor, de impunitatea celor instariti si de responsabilii politici care nu au curajul sa atace acest fenomen, in opinia sa, acest sistem "pe care-l numim in continuare capitalist apropiindu-se mai degraba de sclavia economica".

"Am decis sa denunt Mossack Fonseca pentru ca am considerat ca fondatorii, angajatii si clientii ei trebuie sa raspunda pentru rolul lor in aceste infractiuni", scrie in respectivul text sursa, care cel mai probabil este un fost angajat al acelei companii panameze.

De asemenea, "John Doe" se declara dispus sa coopereze cu autoritatile judiciare competente in investigarea actelor de evaziune fiscala scoase la suprafata de documentele transmise de el, conditionand aceasta cooperare de garantarea protectiei sale personale. El subliniaza ca nu doreste sa devina ca autorii unor alte dezvaluiri de anvergura, precum Edward Snowden (NSA), Bradley Birkenfeld (UBS) sau Antoine Deltour (LuxLeaks), care sunt acum binecunoscuti si astfel si-au vazut viata "distrusa".

Panama Papers: Parlamentul European adopta o directiva controversata

"John Doe" mai sustine ca a incercat sa ofere respectivele documente mai multor institutii media, dar acestea l-ar fi refuzat. El considera ca unele grupuri media au ajuns niste "caricaturi" sub controlul unor miliardari care fac din presa doar un hobby personal, in timp ce jurnalismul de investigatie nu este sustinut financiar.

A oferit documentele si site-ului Wikileaks

Dar si mai surprinzator este ca "John Doe" afirma ca a propus inclusiv site-ului Wikileaks sa-i ofere documentele, solicitare pe care ar fi facut-o repetat prin intermediul formularului de pe site.

Dupa izbucnirea scandalului Panama Papers, organizatia Wikileaks a acuzat ICIJ ca publica selectiv datele din Panama Papers cu obiectivul de a servi unele interese anume si i-a cerut sa le dezvaluie pe toate integral. Wikileaks sustine de exemplu faptul ca informatiile despre politicieni sau oameni de afaceri americani ce s-au folosit de paradisurile fiscale sunt putine, in schimb se fac referiri ample la afacerile anturajului presedintelui rus Vladimir Putin.

ICIJ a anuntat saptamana trecuta ca o baza de date electronica cu cele 11,5 milioane de documente ale companiei Mossack Fonseca va fi disponibila incepand din data de 9 mai.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, 16 aprilie, că, în acest moment, la nivelul coaliţiei s-a menţinut decizia ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidatul coaliţiei la...
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
#identitate persoana oferit informatii Panama Papers, #origine informatii Panama Papers, #John Doe Panama Papers, #scop ajungere informatii presa Panama Papers , #Panama Leaks