Panama Papers: Filiera romaneasca. Ce nume apar in ancheta

Luni, 04 Aprilie 2016, ora 09:53
17886 citiri
Panama Papers: Filiera romaneasca. Ce nume apar in ancheta

Numele mai multor romani apar in scurgerile masive de documente cunoscute sub numele de "Panama Papers".

Secretele financiare ale unor lideri mondiali, corporatii sau afaceristi controversati au fost dezvaluite de o sursa anonima pentru International Consortium of Investigative Journalists si publicatia germana Suddeutsche Zeitung, la anchete colaborand jurnalisti din peste 100 de organizatii media din intreaga lume.

Birourile casei de avocatura Mossack Fonseca, o adevarata fabrica de firme, au depozitat in ultimele doua decenii secretele unor mari afaceri din Romania. (...) Baza de date a firmei Mossack Fonseca arata, printre altele, cine a fost miliardarul necunoscut din structura de proprietate a rafinariei Rafo Onesti si ce legaturi a avut el cu zacamintele aurifere de la Rosia Montana.

Vasile Frank Timis, initiatorul afacerii Rosia Montana, a apelat si el la aceiasi avocati din Panama City pentru a incepe afacerile din Romania la mijlocul anilor '90.

Tot in documentele panameze regasim si filiera offshore prin care este controlata o alta mina importanta de aur din Muntii Apuseni, dar si alte firme active in extractia petrolului si gazelor naturale.

Panama Papers, o ancheta jurnalistica-gigant: Cum isi ascund banii cei mai puternici oameni ai planetei

Panama Papers Compania Mossack Fonseca se apara: E o campanie impotriva vietii private!

Vasile Frank Timis a folosit firma Castle Europa Limited infiintata in Bahamas de avocatii Mossack Fonseca in afacerile demarate in Romania in 1997.

In sediul firmei de avocatura au fost pastrate secretele celor care au capusat un alt combinat petrochimic din Romania. Documentele ii mai listeaza pe oamenii-cheie din privatizarea Alro, afacere anchetata de procurori pentru coruptie, si arata cum s-au reprofilat apoi in alte afaceri cu minerale si gaze naturale. Alti afaceristi de top din Romania, pe care RISE Project ii va prezenta in zilele urmatoare, au fost clientii casei de avocatura din Panama.

Citeste mai multe despre Fabrica de firme - secretele financiare ale elitelor mondiale pe site-ul Rise Project, partenerul pentru Romania al proiectului de investigatie global #PanamaPapers.

Conform Digi24, Cristian Borcea, Sorin Ovidiu Vintu, Said Baklini sunt alte nume de romani care figureaza in baza de date a firmei de avocatura Mossack Fonseca.

Citeste si:
Premierul Ciucă invitat la inaugurarea gazoductului dintre Grecia și Bulgaria. ”Se discută cu partea americană pentru gaz lichefiat”
Premierul Ciucă invitat la inaugurarea gazoductului dintre Grecia și Bulgaria. ”Se discută cu partea americană pentru gaz lichefiat”
Șeful guvernului de la București se află joi, 7 iulie, în vizită de lucru în Grecia, cu prilejul operaţionalizării interconectorului de gaze Grecia – Bulgaria. Conform programului...
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Petre Daea a fost votat miercuri, 6 iulie, de către membrii PSD pentru portofoliul de ministru al Agriculturii după ce Adrian Chesnoiu a demisionat din funcție ca urmare a unei anchete DNA. Daea...