Panama Papers: Ion Tiriac, toata averea intr-o fundatie privata din Panama (Video)

Joi, 07 Aprilie 2016, ora 10:27
10506 citiri
Panama Papers: Ion Tiriac, toata averea intr-o fundatie privata din Panama (Video)
Foto: Arhiva Hepta.ro

Omul de afaceri Ion Tiriac si-ar fi mutat toata averea de peste 1 miliard de euro intr-o fundatie privata din Panama, informatia fiind dezvaluita in contextul scandalului "Panama Papers", cea mai mare scurgere de informatii legata de averile miliardarilor lumii. "Tot ce inseamna Tiriac" e intr-o fundatie din Panama, a declarat avocatul lui.

Averea a fost mutata prin intermediul casei de avocatura Mossack Fonseca, principalul actor al scandalului "Panama Papers". Din Puma Foundation mai fac parte Klaus Mangold, fostul CEO al concernului DaimlerChrysler, si un vechi prieten al lui Tiriac, Rodica Tiriac, sora afaceristului, Ion Ion Tiriac, fiul acestuia, si Nicolai Mindrila - avocatul si partenerul traditional al fostului tenismen, presedintele fundatiei fiind Ion Tiriac, dezvaluie Rise Project.

Nicolai Mindrila a declarat pentru sursa citata ca Puma Foundation este un fel de "testament financiar" al tenismenului.

"Puma Foundation este o fundatie pentru clauza de moarte. Tot ce inseamna patrimoniul lui Ion Tiriac se inchide in Puma Foundation. Asta inseamna ca orice tranzactie se inchide, in final, in Puma Foundation. Fondator unic al fundatiei este Ion Tiriac. Toti ceilalti care aparem acolo, eu, Rodica Tiriac, Klaus Mangold avem aceeasi pozitie, membri ai consiliului director, avem atributii indeobste dupa moartea acestuia. Daca pana atunci nu o dizolva... Acolo se va imparti totul, in functie de cum dispune in ultima scrisoare beneficiarul in viata. Dispozitiile fundamentale, inclusiv dreptul de veto, le are Ion Tiriac", a declarat acesta.

Panama Papers: ANAF deschide o ancheta. Peste 100 de romani vor fi verificati

Avocatul mai spune ca autoritatile romane stiu despre fundatia Puma, atat la nivelul Fiscului, cat si al Bancii Nationale.

"S-au facut toate raportarile. In conditiile in care Banca Ion Tiriac, cand era Ion Tiriac actionar in banca, se inchidea tot prin Puma Foundation, era firesc sa dai cine e beneficiarul final, asta inainte de ultima tranzactie din 2015. (...) Toate companiile lui Tiriac, din Cipru, Romania, de oriunde in lume, se inchid acolo, in Puma Foundation. Relatia e directa si ultimul actionar - cu ghilimelele de rigoare - e Puma Foundation. Asta-i structura. Puma Foundation detine tot ce inseamna Tiriac".

Nicolai Mindrila a mai precizat ca Ion Tiriac nu este casatorit, dar are "copii de la mai multe mame", asa ca s-a gandit sa creeze fundatia Puma "cu clauza pentru moarte".

Explicatiile magnatului

Invitat miercuri seara la Realitatea TV, dupa aparitia numelui sau in "Panama Papers", Ion Tiriac si-a prezentat propriul punct de vedere.

"In Panama am fost prima oara acum 50 de ani. In momentul in care tenisul a inceput sa ia amploare, mi-a fost recomandat sa fac holdinguri in Panama, pentru ca din punct de vedere fiscal si legal sunt mai benefice. Toata lumea vorbeste despre aceasta Panama. Dar e inteleasa gresit. Poate fi Berlin, Bucuresti. Dar este legal, dar mai benefic. Din punctul de vedere al dividendelor pe impozite devine foarte interesant", a explicat Ion Tiriac.

Corespondenta de la Bruxelles - Scandalul Panama Papers, in PPE: Le cerem oamenilor sa-si plateasca taxele si elitele scapa

Omul de afaceri a precizat ca nu are conturi in Panama, doar aceasta fundatie.

"Nu am conturi in Panama. Ce sa fac eu cu ele acolo? Ele sunt in toata Europa. Am o fundatie, de 30 de ani acolo, care imi convine foarte mult pentru ca nu poate sa mi-o atace nimeni si eu fac cu banii mei ce vreau eu, ce spun eu si boardul fundatiei, unde sunt sapte oameni Fiecare plateste taxele acolo unde face banii. Ai o fundatie, cont, holding in Panama... unde fac banii, acolo platesc taxele. Aaa, daca faci evaziune fiscala este altceva.

In Islanda probabil ca nu ai voie sa ai conturi in afara tarii. In Romania ai voie. Declar cat profit fac si aia 16% ii dau la stat. Unele tari cer sa spui ce profit faci worldwide, altele doar local (...) Am platit birul ca m-am nascut roman. La un moment dat, te saturi, ca nu se misca lucrurile. Am inteles gresit democratia", a mai declarat Ion Tiriac.

Panama Papers: Cum functioneaza sistemul societatilor offshore

Presedintele Klaus Iohannis a fost insa de cu totul alta parere. Invitat miercuri seara la TVR, acesta nu a facut nominalizari dar a declarat: "Daca un om de afaceri care castiga foarte bine in Romania prefera sa faca o schema de acest tip si sa nu plateasca impozite in Romania, ci in cu totul alta parte, de exemplu in Panama, atunci e un lucru care poate sa fie judecat nu numai din punct de vedere legal, ci, cel putin in spatiul public, in spatiul media, si din punct de vedere moral".

Un prieten apropiat al Romaniei si Rusiei

Klaus Mangold, partener de afaceri si un apropiat al lui Tiriac, prezent deseori la vanatorile de la Balc, viziteaza des Romania, mai scrie Rise Project. O delegatie germana condusa de Klaus Mangold a fost primita la Palatul Victoria de premierul Dacian Ciolos in data de 31 martie 2016, cu doar trei zile inainte sa izbucneasca scandalul "Panama Papers".

"Pe langa domnul Mangold, la intalnire au fost prezenti reprezentanti ai Daimler, Continental, SAP, Schaeffer. S-a discutat despre dezvoltarea afacerilor lor in Romania, domnul Mangold fiind considerat un bun cunoscator al mediului de afaceri de aici", a declarat Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Guvernului. Dupa patru zile, Daimler a inaugurat la Sebes o noua fabrica.

Holdingul Tiriac a renuntat in urma cu cativa ani la actiunile Metro Romania, cedandu-le grupului german Daimler. Klaus Mangold a fost unul dintre membrii consiliului de supraveghere al Metro AG, grupul mama al Metro Romania, si alaturi de un alt membru al grupului, Wulf Bernotat, a mers in repetate randuri la Moscova, unde cei doi au avut intalniri cu Vladimir Putin si Dmitri Medvedev.

In 2005, Wulf Bernotat a semnat, in prezenta lui Vladimir Putin, acordul dintre E ON, BASF si Gazprom pentru construirea gazoductului Nord Stream, care leaga Rusia de Germania si aduce anual 22,5 miliarde de metri cubi de gaz rusesc in Europa, informeaza Rise Project.

In prezent, Mangold este consul onorific al Germaniei in Federatia Rusa si calatoreste frecvent la Moscova pentru afaceri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#Tiriac Panama Papers, #Tiriac fundatie Panama, #Tiriac avere, #Tiriac Klaus Mangold , #Romania