Panama Papers: Reactia unui miliardar roman implicat in dosar

Marti, 05 Aprilie 2016, ora 08:28
8352 citiri
Panama Papers: Reactia unui miliardar roman implicat in dosar

Vasile Frank Timis, cu o avere de 1,1 miliarde de dolari potrivit Forbes, este unul dintre romanii care apar in scurgerile masive de documente cunoscute sub numele de "Panama Papers".

"Da, am companii in Bahamas si insulele Cayman, pentru ca aceste doua jurisdictii au tratat dublu cu aproape toate tarile dezvoltate din lume. Toti investitorii prefera sa investeasca in companiile inregistrate acolo, pentru ca atunci cand isi vand actiunile platesc intre 1 si 5%, nu 30% taxe pe profitul actiunilor.

Astea-s lucruri care se fac de ani de zile, ma refer, de 50, 60, 70 de ani. Normal ca nu-s de acord sa platesc 30% taxe pe profitul de actiune, in loc sa platesc 5%, daca aceste legi sunt facute de stat la stat", a declarat Frank Timis pentru TVR 1.

Panama Papers: Ce trebuie sa stii despre cea mai mare scurgere de informatii din istorie

Consultantul fiscal Adrian Benta a explicat ca aceste companii nu sunt ilegale, ci se incala legea in momentul in care se transfera profitul pe baza unor documente fictive.

"Cand tranzactiile sunt corecte si cinstite, acest lucru nu inseamna decat o mai buna cunoastere a legislatiei internationale si o speculare in favoarea investitorului a diferentelor de impozitare. Acest lucru nu este ilegal. Este ilegal in momentul in care se transfera profitul pe baza unor documente fictive", a spus consultantul financiar.

"Panama Papers" este denumita de presa internationala cea mai mare scurgere de informatii financiare din istorie si a scos la iveala faptul ca numerosi lideri politici, oameni de afaceri, celebritati, sportivi, dar si retele criminale isi ascund averile in offshore-uri, cu ajutorul companiei panameze Mossack Fonseca.

Panama Papers: Filiera romaneasca. Ce nume apar in ancheta

Secretele financiare ale acestora au fost dezvaluite de o sursa anonima pentru International Consortium of Investigative Journalists si publicatia germana Suddeutsche Zeitung, la anchete colaborand jurnalisti din peste 100 de organizatii media din intreaga lume.

Mossack Fonseca este, practic, o adevarata fabrica de firme, iar birourile sale au depozitat in ultimele doua decenii secretele unor mari afaceri inclusiv din Romania.

Vasile Frank Timis este initiatorul afacerii Rosia Montana si a apelat si el la aceiasi avocati din Panama City pentru a incepe afacerile din Romania la mijlocul anilor '90.

Panama Papers: Un nou nume celebru din Romania, dezvaluit de ancheta

Pe langa Vasile Frank Timis, mai apar in baza de date a firmei Cristian Borcea, Sorin Ovidiu Vintu, Said Baklini, Corneliu Iacobov si Constantin Iacov.

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....