Panama Papers: Un nou nume celebru din Romania, dezvaluit de ancheta

Luni, 04 Aprilie 2016, ora 15:52
8759 citiri
Panama Papers: Un nou nume celebru din Romania, dezvaluit de ancheta

Omul de afaceri Corneliu Iacobov, condamant pentru falimentarea Rafo Onesti, apare in documentele Panama Papers, pentru ca ar fi cumparat o firma in insulele Seychelles de la casa de avocatura Mossack Fonseca.

Fostul politician PSD si actionar majoritar al Rafo Onesti a cumparat de la Mossack Fonseca compania Ayalex Investments Ltd din insulele Seychelles, o firma infiintata de avocatii din Panama City cu un an inainte, arata jurnalistii de la Rise Project, care au participat la investigatiile ce au dus la dezvaluirile Panama Papers, citati de Mediafax.

Corneliu Iacobov a fost condamnat definitiv la sapte ani de inchisoare, in iunie 2012, pentru ca in calitate de actionar majoritar si presedinte al Consiliului de Administratie al SC Vradicor Financiar Group SA (firma care facea parte din consortiul Canyon Servicos si Imperial Oil, actionarul majoritar la Rafo Onesti), alaturi de alte persoane, a prejudiciat rafinaria cu 24.289.450 de lei.

In firma Ayalex, Iacobov este asociat cu sora sa, Gabriela Cora Nistor. Firma are ca obiect de activitate: deschiderea de conturi bancare si desfasurarea de afaceri inclusiv cu terenuri si proprietati imobiliare in Emiratele Arabe Unite.

Corneliu Iacobov ar fi achizitionat firma in timp ce dosarul sau se judeca, iar autoritatile din Romania nu au dat de urma societatii unde s-ar putea afla o parte din averea secreta a fostului politician.

Panama Papers: Filiera romaneasca. Ce nume apar in ancheta

Pe de alta parte, in ultimii 10 ani, numarul companiilor romanesti controlate de offshore-uri s-a dublat si a ajuns acum la 9.000, relateaza Digi24.

Dintre acestea, 5.100 sunt controlate din Cipru, urmate de companii din Statele Unite si Marea Britanie. Cea mai importanta crestere din ultimii zece ani au cunoscut-o offshore-urile din Seychelles si Belize.

Patronii aleg aceste paradisuri fiscale nu neaparat ca sa scape de impozite, ci ca sa isi puna la adapost averile, care nu pot fi controlate si confiscate de autoritatile din Romania.

"Aceste jurisdictii nu prezinta o importanta din punct de vedere al operarii si nu prezinta avantaje fiscale. Singurul motiv pentru care iti poti transfera partile sociale unui SRL pe o astfel de companie, avand in vedere ca nu exista tratat de evitare a dublei impuneri si toate platile se fac cu retinere la sursa, cred ca este numai pur de asigurare a unei confidentialitati si de protectie a unor bunuri, dupa caz", a declarat avocatul Mario Ianculescu.

Birourile casei de avocatura Mossack Fonseca din Panama, o adevarata fabrica de firme, au depozitat in ultimele doua decenii secretele unor mari afaceri din Romania, au dezvaluit documentele Panama Papers.

Vasile Frank Timis, initiatorul afacerii Rosia Montana, a apelat si el la aceiasi avocati din Panama City pentru a incepe afacerile din Romania la mijlocul anilor '90.

In aceleasi documente apar si numele oamenilor din fotbal Cristi Borcea si Constantin Iacov sau al lui Sorin Ovidiu Vantu.

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....