Panama sună bine de tot și e o destinație de vacanță la modă, pentru cei care adoră locurile exotice, pline de verdeață, plajele cu nisip alb și ape turcoaz. Nu mai e demult doar țara cunoscută pentru spioni și evaziune fiscală, ori din care au plecat în lumea modei celebrele pălării de paie, deschise la culoare.
Primul impact cu cel mai mare și frumos oraș al țării poate fi fabulos, dacă ajungeți în acest colț al lumii prin capitala Panama City, unde se află unul dintre cele două mari aeroporturi din America Centrală, alături de cel din Mexico City.
Pe malul Pacificului, blocuri cu zeci de etaje privesc semeț în larg. O promenadă de câțiva kilometri, străjuită de palmieri și curată ca lacrima întregesc peisajul de vis. Așa numita Cinta Costera este probabil cea mai frumoasă faleză din lume, iar seara, când căldura soarelui se mai domolește, e asaltată de plimbăreți pe biciclete sau propriile picioare.
Casco Viejo – orașul pârjolit de pirații căpitanului Morgan
Capitala mai are câteva cartiere ultramoderne, în principal d elocuințe, și un Casco Viejo - oraș vechi- încărcat de istorie, în care și-au lăast amprenta spaniolii, francezii și americanii. Casco Viejo este districtul istoric, cu străduțe, catedrale, piațete și clădiri coloniale fermecătoare, declarat patrimoniu UNESCO. Tot aici se află și Muzeul Canalului și Muzeul Mola, care expune veșminte tradiționale realizate de indigenii Guna. Locul datează din anul 1673, după ce așezarea inițială a fost distrusă în totalitate de pirații căpitanului Morgan, cel aflat acum pe etichetele sticlelor de rom, care s egăsesc și în magazinele noastre.
În prezent, Casco Viejo are o viață de noapte vibrantă, cu restaurante de top și cu petreceri în aer liber. Zona e sigură, fiind înțesată de Poliție, deoarece în imediata vecinătate se află unul dintre cele mai rău famate cartiere din oraș, El Chorrilo. Acesta, alături de San Miguelito, Rio Abajo, Hollywood Curundu, Santa Librada, San Miguel ori Cabo Verde, este un loc de evitat sau de trecut cu taxiul, deoarece dincolo de lux, Panama e totuși o țară din America Centrală. Deci e aglomerată, nu tocmai curată, cu mulți săraci, educație sub-mediocră și servicii medicale pentru populație la fel.
Zone rău famate în spatele luxului de pe fațade
În spatele promenadei luxoase, care poate fi admirată gratis, de la etajul 62 al hotelului Megapolis, există cartiere întregi în care e bine să nu intri nici măcar ziua, pentru că sunt locuri în care nu există nici bani, nici speranță, ci doar violență și arme.
Dacă vrei să vezi partea goală a paharului poți spune lejer că în Panama e valabilă, cel puțin pe jumătate, zicala cum că pe afară e vopsit gardul, iar înăuntru leopardul. Cu siguranță, ca turist, nu ai ce să cauți unde nu-ți fierbe oala, pentru că, nici la București, duminica nu ieși la plimbare prin Ferentari, dar imaginea globală vizavi de Panama City poate fi influențată de realitatea de după zgârie norii crescuți pe malul Oceanului, unul lângă altul, precum porumbul la noi.
În general însă, capitala este o destinație sigură, cu foarte puține incidente în zonele frecventate de turiști. Primul loc pe lista celor mai vizitate locuri din Panama e chiar Canalul Panama. Este cu adevărat una dintre minunile lumii moderne, care leagă oceanele Atlantic și Pacific.
Canalul Panama, una dintre minunile lumii moderne
Construcția canalului a reprezentat unul dintre cele mai mari proiecte de inginerie întreprinse vreodată și a avut un impact enorm asupra navigației, deoarece navele nu mai trebuie să treacă pe drumul periculos prin Pasajul Drake și Capul Horn în punctul cel mai sudic al Americii de Sud. Canalul poate fi văzut de la Miraflores, la 17 kilometri de Panama City, unde se ajunge cu mașina sau cu autobuzul.
Canalul Panama, care are 77 de kilometri, nu e neapărat o atracție turistică în adevărat ei sens, pentru că până la urmă e o fâșie de apă pe care trec vase și mai mici și foarte mari, dar istoria lui, modul în care a fost construit, sacrificiul celor peste 27.000 de oameni care au murit și poveștile din jurul lui, sunt cu adevărat impresionante. Și fac mai mult de 20 de dolari cât costă o vizită aici.
Arhipelagul San Blas, cu adevărat un paradis exotic
În Panama, vremea este caldă tot timpul anului. Până și noaptea sunt 25-26 de grade, dar sunt două anotimpuri, unul uscat (decembrie – aprilie) și unul în care plouă destul de mult (mai-noiembrie). Ziua sunt peste 30 de grade și atmosfera este adesea sufocantă. De aceea, o parte dintre turiști se refugiază către zonele cu plaje.
Cele din apropierea capitalei sunt destul de mici și nu tocmai atrăgătoare. La ceva mai mult de o oră de mers însă se află niște insule superbe cu palmieri, nisip alb și apă turcoaz, exact ca în reclame 4K. Arhipelagul San Blas este format din multe insule mici de care se întind pe aproape 226 km de-a lungul coastei Caraibelor Panama. Lanțul de insule și o fâșie îngustă de continent formează Comarca de Guna Yala, care este locuită exclusiv de oamenii din tribul Guna. Nu trebui să vă temeți, că nu vă mănâncă nimeni. Locurile sunt mega-turistice, doar că în afară de plajă, baie și poze de aruncat instagramul în aer nu prea ai ce face acolo.
Merită însă ca experiență, deși prețul excursiilor din Panama City nu e deloc mic și depășește chiar și 150 de dolari. Ca fapt inedit, cât eram în Panama, am cunoscut un român care organiza excursii acolo. Puteți întreba de el, la barul Brasserie, din El Cangrejo, locul în care se adună românii de rând din Panama, nu tocmai mulți, la o bere.
Causeway Amador, un loc care nu trebuie ratat
Panamezii sunt neam latino dar adoră sa trăiască ca yankeii. Cu toate acestea, dacă găsești unul din 20 de localnici care să rupă cât de cât engleza, te poți considera norocos. Influența SUA e uriașă, de când cu construcția canalului, deși au mai existat și momente tensionate, precum invazia din decembrie 1989, care a dus la arestarea lui Manuel Noriega, dictatorul acuzat de trafic de droguri și spălare de bani, după ce ani de zile fusese informator CIA.
Americanii au invadat Panama prin Causeway Amador, care acum e locul preferat de weekend al locuitorilor. Trei insulițe au fost unite cu un drum care le străbate și de pe marginea căruia downtownul se vede limpede, ca și cum ai fi în largul Oceanului. Sunt multe restaurante și baruri aici, se pot închiria biciclete și se poate merge liniștit la pas. Există și un muzeu Bio-Museum (Muzeul naturii) și tot de aici se ia feribotul către Insula Taboga, care merită vizitată.
În Causeway, cum spun americanii, și Amador, cum îi zic panamezii, se ajunge extrem de la stația de metrou Albrook. Circulă un autobuz, care merge până acolo în 45 de minute, dar se practică și călătoria cu taxiul. Taxiurile stau la capătul liniei de autobuz și îi preiau pe cei care nu vor să mai aștepte autobuzul. Nu costă chiar 0,25 de dolari călătoria, dar patru persoane care se cuplează la un taxi nu vor plăti mai mult de 4 dolari de fiecare.
Albrook Mall, cumpărături pentru toate buzunarele
Albrook este cel mai mare mall din Panama City, o imensitate cu peste o sută de magazine, în care găsești și marile branduri și magazine europene, gen Zara, dar și destule firme americane. E un loc pentru toate buzunarele și de aceea e mai mereu aglomerat. Vizavi de mall este și principala autogară a țării, de unde se poate pleca în diferite direcții. Transportul extra urban din Panama nu reprezintă însă chiar o plăcere cu autobuzul, deoarece traficul este greoi și chiar și pe distanțe mai mici se merge mult.
În apropiere de Albrook se află și Parcul Național Metropolitan, o junglă urbană, unică în lume, bine conservată, aflată chiar în inima orașului. Are câteva trasee care se pot face ușor, la pas, ca printr-o pădure tropicală, și un punct de belvedere, de unde poți admira linia de zgârie-nori a orașului. Întrucât chiar te afli ca într-o pădure, e bine să-ți acoperi cât mai mult din corp, pentru că sunt niște țânțari monstruoși în zonă. Altfel, în Panama City n-am avut probleme cu țânțarii și n-am folosit niciun spray contra lor, dar în pădure e jale. Tot în parc ai șansa de a da peste câte un leneș, cel mai lent mamifer din lume.
Cel mai bun pește se mănâncă în Mercado de Marisco
Ce mai poți face în câteva zile prin Panama City? Orice ghid turistic te va sfătui să mergi la Mercado de Marisco, adică piața de pește, unde se poate mânca pește oceanic proaspăt, cum se mănâncă mici la Obor. Sunte zeci de feluri de pește, pe care la noi nu le găsești, iar o porție cu manioc și usturoi costă câțiva dolari.
Dacă sunteți interesat de istorie, atunci în Panama Viejo e locul potrivit, deoarece aici a fost fondat orașul Panama, la 15 august 1519, de către spaniolul Pedrarias Davila. Este declarat monument UNESCO și e ceva mai departe de centru. Nu mi s-a părut că lumea se înghesuie să vadă ruinele, dar depinde gusturi.
Cât despre paradisul fiscal și spionii care au făcut cunoscută această țară, prea puține lucruri sunt la vedere. Șe știe că Panama a funcționat ca o locație în care taxele au fost mici spre deloc, iar secretul bancar a funcționat fără cusur, și astfel s-au atras bani din toată lumea, dar și că Panama Papers a scos, cu ani în urmă, informaţii despre mai mult de 200 de mii de entităţi offshore, conectate la persoane de pe tot mapamondul, oferind detalii privind afacerile secrete a 128 politicieni şi demnitari din întreaga lume, plus spioni și agenții de spionaj, traficanți, fotbaliști, artiști, etc.
Nu te vei lovi de aceste aspecte, decât dacă asculți poveștile localnicilor care spun că jumătate din construcțiile de pe promenada orașului sunt construite din banii traficați prin droguri din Columbia ori petrolul din Venezuela, ori că cei mai mulți evrei care trăiesc acum în America au ca variantă B, statul Panama, în caz că lucrurile se strică în patria unchiului Sam.
Pălăriile de Panama sunt de fapt din Ecuador
Iar în ceea ce privește pălăriile de Panama, atât de cunoscute în lume, și care se vând cu prețuri de la cinci la câteva sute de dolari, un singur lucru nu e tocmai bine știe știut. Ele provin de fapt din Ecuador, fiind marcă înregistrată a acestei țări, dar au devenit celebre, după ce președintele SUA, Theodore Roosevelt, a vizitat șantierul de construcție al Canalului Panama, prin anii 1900 și a fost fotografiat purtând o pălărie, pe care de regulă o purtau muncitorii, pentru că, în principiu, îi ferea de soare și de ploaie.
Panama nu e o țară aflată aproape și prin urmare nici biletele de avion nu sunt ieftine. Doar atât doar câteva companii mari zboară din Europa direct acolo (KLM, Air France, Iberia, Turkish Airlines). Cea mai facilă legătură directă din Europa este prin Madrid sau Barcelona, dar de oriunde te-ai duce tot trebuie să traversezi Atlanticul. Personal, am mers cu Wizz Air până la Barcelona și de acolo am luat o cursă Air Europa, companie spaniolă cu legături foarte bune în America de Sud. Cu totul, am plătit sub 600 de euro. Românii nu au nevoie de viză pentru a intra în țară, iar în avion se completează un formular banal în care trebuie să declari unde stai și că nu ai mai mult de 10.000 de euro cash la tine.
Dolarul e la putere, infrastructura în oraș este excelentă
În Panama se folosesc dolarii. Infrastructura în capitală este excelentă. Există metrou de la aeroport, care costă 35 de cenți călătoria. De asemenea, se circulă mult cu autobuzul, cu Uberul, dar și o altă aplicație, numită In Drive, populară în America de Sud, prin care tu stabilești prețul călătoriei. De genul, oferi 10 lei pentru un drum de la Piața Romană la Unirii și ești contactat de cei care merg acolo. E mai ieftină cam cu 30 % față de Uber, care la rândul lui e mai ieftin decât taxiul. Alt lucru care trebuie știut este că prizele sunt de 120 V și veți avea nevoie de adaptor, iar o cartelă de telefon costă în jur de 10 dolari pentru un sim pe care poți să încarci credit de internet. Cazare este pentru toate buzunarele, la prețuri sub Europa, dar trebuie evitate zonele periculoase.
Poartă low cost pentru America de Sud
Panama City este, în principiu, ceea ce oferă Panama din punct de vedere urban, dar și locul de plecare spre destinații turistice din natură. Se fac excursii în junglă, la cascade, plantații de cafea (cafeaua panameză este recunoscută în lume), plaje la Atlantic sau Pacific. În plus, din Panama City se poate zbura ușor, cu low costuri (Wingo e compania cea mai ramnificată), către câteva orașe superbe din Columbia (Bogota, Medellin, Cartegena – aflate la o oră, cel mult o oră și jumătate), spre Costa Rica, ori chiar în Peru și Chile. Prețurile pentru astfel de experiențe sunt semnificativ mai mici decât dacă ai ajunge direct din Europa, pentru că America de Sud a devenit o destinație scumpă, cel puțin în sezonul de vară australă, echivalentul iernii în emisfera de nord.