Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Made in Romania: Primul robot care se transforma din pat in fotoliu rulant

Vineri, 18 Septembrie 2009, ora 20:37
3382 citiri
Made in Romania: Primul robot care se transforma din pat in fotoliu rulant
Foto: Panasonic.ro

Robotic Bed, proiectat de Panasonic Corporation, este primul robot care se poate transforma din pat in fotoliu rulant si invers.

Robotul a fost proiectat sa vina in sprijinul persoanelor cu mobilitate limitata si sa le confere mai multa independenta in miscare si in viata de zi cu zi, reducand nevoia pentru asistenta umana la deplasare, potrivit unui comunicat al companiei Panasonic remis, vineri, Ziare.com.

Din moment ce patul-robot se transforma singur in fotoliu rulant si invers la simpla comanda a utilizatorului, sunt eliminate complet nu doar nevoia invalidului pentru asistenta la transferarea din pat in scaun, dar si riscurile de accidentare asociate acestor miscari.

Robotul poate extinde astfel intreaga gama de activitati pe care o persoana invalida le poate executa. Spre exemplu, utilizatorul unui astfel de pat-robot se poate alatura familiei, la servirea cinei, fara sa fie nevoie sa solicite ajutorul cuiva, prin simpla transformare a patului in fotoliu.

Dezvoltarea acestui pat-robot nu ar fi fost posibila fara cateva tehnologii inovatoare Panasonic, printre care un sistem de control al miscarilor care confera siguranta la operarea robotului.

Datorita acestui sistem, Robotic Bed poate sa separe sau sa reasambleze anumite componente in mod automat, pentru transfomarea din pat in scaun si invers. In modul fotoliu, robotul poate detecta persoanele din jur si eventualele obstacole din calea sa, astfel incat deplasarea persoanei invalide sa se faca in siguranta.

Facilitarea operarii robotului a fost posibila si datorita integrarii unor tehnologii de interfata om-robot. Astfel, o interfata interactiva da utilizatorului posibilitatea de a transforma usor patul in fotoliu, in timp ce atunci cand se afla in modul scaun, acesta are un controller intuitiv care permite persoanei invalide sa il conduca usor si sa dea comanda de revenire la modul pat.

Pentru confortul utilizatorului, robotul incorporeaza o tehnologie de sprijinire a corpului care ajusteaza si optimizeaza pozitia saltelei astfel incat aceasta sa ia forma organismului uman. Totodata, robotul poate ajuta utilizatorul sa se intoarca de pe o parte pe alta pentru a preveni eventualele rani provocate de sederea prelungita intr-o anumita pozitie.

Robotic Bed este echipat cu un gen de "baldachin" a carui interfata permite utilizatorului vizionarea unor posturi TV, dar si operarea unor aplicatii casnice sau verificaea camerelor de supraveghere la reteaua de acasa. Afisajul se deplaseaza in functie de pozitia utilizatorului si se retracteaza automat atunci cand patul este convertit in fotoliu.

Panasonic participa la un proiect de dezvoltare a unor aplicatii practice in care sa fie utilizati robotii, in scopul sprijinirii utilizatorilor in viata de zi cu zi. Proiectul este coordonat de New Energy and Industrial Technology Development Organization (NEDO), o organizatie administrativa independenta din Japonia.

Pentru ca Robotic Red este un produs inovator, va fi expus la a 36-a editie a Targului International Home Care & Rehabilitation (H.C.R. 2009) ce va fi organizat la Tokyo in perioada 29 septembrie - 1 octombrie 2009.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#robot Robotic Red Panasonic, #robot transforma din pat in fotoliu , #Romania