Serviciile secrete americane, obligate să declasifice informațiile privind originea pandemiei de Covid. Ipotezele luate în calcul

Vineri, 10 Martie 2023, ora 21:49
3307 citiri
Serviciile secrete americane, obligate să declasifice informațiile privind originea pandemiei de Covid. Ipotezele luate în calcul
FBI crede că pandemia de Covid-19 a fost rezultatul unui accident de laborator care a avut loc în Wuhan FOTO Pixabay

Congresul SUA a adoptat vineri, 10 martie, o lege care ordonă serviciilor de informaţii americane să-şi declasifice informaţiile privind originea pandemiei, în timp ce ipoteza unei scurgeri din laborator a revenit în prim plan, relatează AFP.

Într-un rar moment de uniune, aleşii Camerei Reprezentanţilor au votat acest text în unanimitate. Acesta a fost adoptat deja în Senat cu sprijinul celor două partide şi preşedintele democrat Joe Biden urmează să promulge legea.

Directoarea pentru Informaţii Naţionale, Avril Haines, va avea apoi la dispoziţie 90 de zile pentru a declasifica ”orice informaţii despre potenţiale legături dintre Institutul de Virologie din Wuhan şi originea coronavirusului”.

Un nou coronavirus, responsabil de COVID-19, a apărut în urmă cu peste trei ani în această provincie chineză înainte de a se răspândi în întreaga lume, unde a ucis cel puţin şapte milioane de oameni.

Comunităţile ştiinţifice şi de informaţii au căutat imediat să determine originea virusului pentru a preveni şi a combate mai eficient o viitoare pandemie.

Audiată în această săptămână în Congres, Avril Haines a subliniat că există un consens larg asupra faptului că nu este vorba de ”nicio armă biologică, nici de o manipulare genetică”.

Comunitatea de informaţii americană este împărţită însă între susţinătorii ipotezei ”unei scurgeri din laborator” şi cei ai ”expunerii la un animal contaminat”, a menţionat Avril Haines.

#pandemie covid, #origine pandemie, #servicii informatii, #SUA, #declasificare informatii , #SUA