Un studiu efectuat în rândul tinerilor de 18-24 de ani care lucrau între 2020 și 2021 în Franța a scos la iveală probleme grave, cauzate de pandemia de Covid-19. Cea mai mare proporție de tentative de sinucidere a fost observată în rândul persoanelor în vârstă de 18-24 de ani care lucrau în special în 2020 și 2021.
Studiul realizat de Santé publique France și citat de Le Figaro a urmărit evoluția pe parcursul a mai mult de un deceniu a proporției de gânduri și tentative suicidare în rândul adulților cu vârste cuprinse între 18 și 75 de ani care lucrează în Franța metropolitană.
Așadar, de-a lungul anilor, între 3,2% și 4% s-au gândit să-și ia viața, potrivit studiului. Cei mai afectați în anul 2021 au fost adulții care nu trăiau cu un partener, cei fără copii, care au raportat o situație financiară dificilă, o stare de sănătate medie sau proastă și consumau zilnic alcool.
Mai mult, cercetarea a arătat că în rândul bărbaților, angajații aveau cea mai mare prevalență a gândurilor suicidare în 2020 și 2021. În cazul tentativelor de suicid, motivațiile au fost în primul rând legate de familie (40-45% din cazuri), urmate de cele legate de muncă (9%-14%) și exclusiv legate de muncă pentru 6% dintre bărbați și 2% dintre femei.
„Deși faptul de a avea un loc de muncă este recunoscut ca un factor de protecție împotriva suicidului, expunerea la anumite situații de muncă nocive este un factor de risc major pentru comportamentul suicidar”, mai evidențiază studiul.