Documente secrete despre originea pandemiei vor fi făcute publice, în SUA. Joe Biden: „Trebuie să mergem până la capăt”

Marti, 21 Martie 2023, ora 09:26
3451 citiri
Documente secrete despre originea pandemiei vor fi făcute publice, în SUA. Joe Biden: „Trebuie să mergem până la capăt”
Joe Biden a promulgat o lege care permite declasificarea documentelor cu privire la originea pandemiei Covid-19 FOTO Arhivă

Preşedintele american Joe Biden a promulgat o lege care permite declasificarea documentelor cu privire la originea pandemiei Covid-19, care a apărut în China la sfârşitul lui 2019, relatează AFP.

„Trebuie să mergem până la capăt în privinţa originii pandemiei Covid-19, pentru a ne asigura că ştim să prevenim mai bine pandemiile viitoare”, a declarat Joe Biden luni.

„Administraţia mea va declasifica şi va publica cât mai multe informaţii”, respectând totodată „securitatea naţională”, a dat el asigurări.

Acest text, iniţiat de către opoziţia republicană, s-a bucurat de un consens masiv în rândul democraţilor - şi a fost adoptat în unanimitate în Camera Reprezenţailor, în care republicanii sunt majoritari.

Acest lucru este cu atât mai remarcabil cu cât pandemia a adâncit clivaje între partide extrem de profunde în Statele Unite - indiferent că este vorba despre vacinare, de exemplu, sau de măsuri de prevenţie.

Directorul poliţiei federale (FBI) Christopher Wray aprecia recent că un accident de laborator la Wuhan, în China, se află ”foarte probabil” la originea pandemiei Covid-19, la puţin timp după ce Departamentul Energiei a avansat o ipoteză asemănătoare.

Acest lucru a determinat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să le ceară americanilor să împărtăşească informaţiile pe care le deţin în acest sens.

Comunitatea ştiinţifică rămâne împărţită între susţinătorii ipotezei unei transmiteri printr-un animal intermediar şi cei care apără teza unei scăpări dintr-un laborator din Wuhan.

#pandemie, #Covid 19, #coronavirus, #origine, #China, #Joe Biden , #stiri Joe Biden