”Marea relaxare”, criticată dur de medici: ”Ați terminat pandemia din pix, pe hârtie!”. Noua variantă Omicron ar ocoli vaccinul

Joi, 10 Martie 2022, ora 23:10
11629 citiri
”Marea relaxare”, criticată dur de medici: ”Ați terminat pandemia din pix, pe hârtie!”. Noua variantă Omicron ar ocoli vaccinul
Secție ATI Covid FOTO Facebook / RO Vaccinare

Decizia guvernului de a ridica toate restricțiile împotriva Covid-19 este criticată de medici. Aceștia atrag atenția populației că pandemia nu s-a încheiat și recomandă în continuare vaccinarea pentru a evita formele severe ale bolii.

Laura Zaranfir, medic specialist ATI la Spitalul Clinic ”Colentina” din Bucureşti, subliniază că pandemia s-a încheiat doar pe hârtie și recomandă în continuare purtarea măștii de protecție în spațiile închise.

”Să fim serioși - ați "terminat" pandemia din pix, pe hârtie!!!!

Virusul circulă fără probleme, noroc că Omicron-ul chiar este o variantă mai blândă.

Până aici nu ar fi chiar un dezastru, dar faptul că se ridică obligativitatea purtării măștii în interior este o prostie . Este o prostie cu atât mai mult cu cât nu s-a făcut NIMIC în acesti doi ani în privința ventilării cât mai corecte a spațiilor din spitale, școli, instituții clădiri de birouri.

Singura noastră șansă este ca virusul să nu mai sufere mutații care să ducă la apariția unor variante mai agresive . Eu sper că așa va fi.

Sunt stupefiată cu câtă ușurință se trece dintr-o extremă în cealaltă, de la nebunia internării cu zecile de zile ale asimptomaticilor/ paucisimptomaticilor la lipsa oricăror măsuri de prevenție.

Suntem, ca de obicei, pe cont propriu.

Fiecare după cât îl duce neuronul...pardon ...sinapsa ..”, a scris medicul pe Facebook.

În condițiile în care virusul nu a dispărut, medicul amintește că nu există terapie eficientă 100% și că vaccinurile, deși nu au avut eficacitatea sperată, previn formele severe ale bolii.

”Mai avem multe de învățat despre SarsCov2 și vom avea răspunsuri la mai multe întrebări, căci acest virus va trăi printre noi. Vă îndemn să aveți în continuare grijă, să purtați măști în interior și să vă spălati mâinile”, a conchis medicul.

”Eliminarea tuturor măsurilor de siguranţă nu înseamnă că situaţia este sigură”

Cercetătorul Octavian Jurma a atras atenția asupra contagiozității subvariantei BA.2. a Omicron. Potrivit acestuia, aceasta a ajuns la o pondere de 40% în România şi va deveni dominantă cel mai probabil săptămâna viitoare.

„Delta este în revenire cu o creştere la 1,34% faţă de 0,75% săptămâna precedentă. Deşi în România sărbătorim ostentativ sfârşitul tiraniei măştii, pandemia nu a primit înştiinţarea că s-a terminat şi nici că ar trebui să devină şi mai blândă decât ”mult mai blândă“, notează cercetătorul pe pagina sa de socializare.

În Asia, Omicron determină un dezastru mai mare decât oricare din valurile precedente, mai susține acesta.

„De asemenea, Omicron livrează mutaţii mai repede decât oricare altă variantă de până acum. Familia Omicron se măreşte astfel cu variantă BA.2.2, o versiune mai infecţioasă şi aparent mai periculoasă decât BA 2, care este deja 100% dominantă în Hong Kong şi a ajuns şi în Marea Britanie“, potrivit lui Jurma.

„BA 2.2 pare să fie prima versiune adaptată să ocolească apărarea indusă de vaccin. Acesta este un motiv în plus să adoptăm strategia vaccinare-plus (vaccin + mască + alte măsuri) şi să nu abandonăm masca şi vaccinarea. În perioada următoare trebuie să ne concentrăm pe siguranţa copiilor, mai ales în şcoli, unde valurile următoare vor lovi tot mai rău. Atât ca medic, cât şi ca pacient, înţeleg nevoia oamenilor de a nega o realitate care nu le convine. Dacă însă nu poţi înţelege conceptul de variante virale, mai bine să te fereşti de comentarii negaţioniste şi mergi cât mai repede să îţi faci boosterul“, recomandă cercetătorul.

„Eliminarea tuturor măsurilor de siguranţă nu înseamnă că situaţia este sigură, dimpotrivă! Abandonarea gestionării pandemiei la o incidenţă foarte ridicată va creşte nivelul de nesiguranţă la locul de muncă sau divertisment şi va produce foarte multe probleme sociale şi economice care vor trebui gestionate individual şi la nivel de organizaţie“, conchide Jurma.

Eveniment Quarterly Report

România recunoaște căsătoriile între persoane de același sex încheiate într-o altă țară UE. Ce prevede proiectul adoptat de guvern
România recunoaște căsătoriile între persoane de același sex încheiate într-o altă țară UE. Ce prevede proiectul adoptat de guvern
Executivul a aprobat săptămâna aceasta proiectul de lege pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, care implementează în...
Șoferii prinși beți sau drogați la volan vor avea interdicție de a conduce de până la zece ani, conform unui proiect legislativ
Șoferii prinși beți sau drogați la volan vor avea interdicție de a conduce de până la zece ani, conform unui proiect legislativ
Senatorul PSD Robert Cazanciuc anunţă că a depus, joi, un proiect legislativ care prevede, printre altele, interzicerea dreptului de a conduce pe o perioadă de până la 10 ani în cazul...
#pandemie, #restrictii, #masca, #Colentina, #vaccinare covid, #laura zaranfir, #Octavian Jurma , #coronavirus