Negocierile la nivelul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care vizau proiectarea unui tratat referitor la pandemii, s-au încheiat fără un acord în seara de vineri, 24 mai. Tratativele s-au încheiat după mai bine de doi ani.
Statele membre ale OMS, printre care se numără și România, au încercat să ajungă la un acord până vineri seară privind prevenirea şi lupta împotriva pandemiilor, notează AFP, conform Agerpres.
"Din moment ce aţi făcut tot posibilul, nu trebuie să existe regrete", a declarat directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, în prezenţa delegaţilor. Dar, a spus el, "nu este un eşec". Directorul OMS le-a cerut ţărilor să meargă înainte pentru că "lumea are încă nevoie de un tratat privind pandemiile".
"Ceea ce contează acum este ce învăţăm din această experienţă şi cum putem reseta lucrurile, recalibra, identifica principalele provocări şi să mergem mai departe. Aceasta este ceea ce conteaza", a insistat el.
Proiectul de acord are menirea de a preveni repetarea dezastrului uman şi economic care a fost pandemia de COVID-19, din cauza lipsei de pregătire, de coordonare şi de solidaritate.
Directorul OMS a declarat de mai multe ori că negocierile au fost supuse unui val fără precedent de dezinformare, mai ales cu privire la aspectele pe care acordul le-ar permite să fie implementate de către OMS.
Detractorii afirmă că tratatul i-ar permite OMS să încalce suveranitatea sanitară a statelor membre.
Proiectul de acord stipulează că niciuna dintre dispoziţiile sale nu va fi interpretată ca şi cum i-ar oferi Secretariatului OMS, inclusiv directorului său general, "puterea de a orienta, de a ordona, de a modifica sau de a prescrie în orice manieră legile sau politicile naţionale".
De asemenea, tratatul nu trebuie să îi permită OMS "să prescrie sau să impună în orice manieră părţilor semnatare să adopte măsuri specifice, precum interzicerea sau acceptarea călătorilor, instaurarea obligativităţii de vaccinare sau a unor măsuri terapeutice şi de diagnosticare sau punerea în aplicare a unor măsuri de lockdown".