Prețurile tot mai mari la energie electrică și gaze, consecințe ale războiului din Ucraina, îi fac pe tot mai mulți români să se gândească la surse alternative care să le asigure necesarul consumului de electricitate și căldură. Centrala fotovoltaică pare să fie una dintre soluțiile la îndemână însă nu este lipsită de costuri.
Statul român le promite celor care vor să fie proconsumatori de energie că îi va sprijini cu cel mult 20.000 de lei. Însă nu neapărat acesta este motivul care îi impulsionează pe oameni. Cei care își permit să facă o astfel de achiziție știu că în câțiva ani își vor amortiza investiția apoi vor trece pe profit.
Sistemele care se găsesc pe piața din România acoperă o gamă largă de necesități. Sunt centrale fotovoltaice care acoperă doar necesarul de curent electric și sistemele care asigură și partea de încălzire în locuință.
Prețurile pornesc din jurul sumei de 5.000 de euro pentru cele doar pentru energie electrică și depășesc 15.000 de euro pentru cele cu o putere mai mare folosite și la încălzire.
Laura Jimenez, directorul de marketing al unei companii care se ocupă cu vânzarea centralelor fotovoltaice spune că aceste centrale sunt recomandate în aceeași măsură atât persoanelor fizice cât și întreprinderilor. Chiar și pe balconul de la bloc se poate monta un panou fotovoltaic, dacă are loc și dacă apartamentul este orientat spre sud, est sau vest.
”Pentru case, dimensiunile de panouri sunt adaptate la acoperiș, având până în 2 metri lungime și aproximativ 1 metru lățime și au o potență de 410 wați.
Pentru un bloc, asociația de proprietari poate lua această decizie de a monta o centrală fotovoltaică însă se are în vedere spațiul disponibil de deasupra blocului. Depinde de fiecare bloc în parte dacă panourile distribuite pe suprafața terasei blocului permit consumul total al tuturor locatarilor din bloc.
De regulă se susține doar o parte din consum. Dar chiar și așa, acest lucru poate însemna chiar mai mult de jumătate din consumul de energie electrică”, a explicat Laura Jimenez pentru Ziare.com.
Ne putem pune un panou pe balcon?
Este posibilă chiar și montarea panourilor pe balcoane, însă acestea trebuie să aibă spații generoase și locatarii să fie dispuși să renunțe la acel spațiu de relaxare.
”Se poate monta și pe balcon panou fotovoltaic însă dacă acel apartament este orientat spre sud. Dar un panou de 410 wați îl ajută să susțină consumul pentru câteva electrocasnice, iar costul este destul de ridicat în comparație cu ce generează.
Sunt însă foarte multe cazuri, la apartamentele noi, în care terasele sunt destul de generoase și se poate instala un sistem cu o putere mai mare. Însă este vorba și de cât de dispus este locatarul să sacrifice din spațiul de relaxare.
Există panouri fotovoltaice care se pot monta vertical. Înclinația optimă este de 30 de grade dar se valorifică fiecare situație în parte și ele pot fi înclinate și la 10 grade și la 7 grade. Dacă nu există posibilitatea pentru o înclinație optimă, atunci se configurează un număr mai mare de panouri care să susțină tot consumul.
În cazul instalației la sol, este mai simplu pentru că se pot orienta panourile în direcția optimă dar acestea nu trebuie să fie umbrite”, a mai punctat specialista.
Centralele fotovoltaice nu sunt chiar atât de ieftine, iar statul acoperă până la 90% din valoarea investiției, însă nu mai mult de 20.000 de lei. Însă prețul mare la energia electrică face ca amortizarea acestei investiții să se facă în doar câțiva ani.
Companiile care vând astfel de centrale electrice fotovoltaice nu contează foarte mult pe ajutorul de la stat.
”Noi nu contăm foarte mult pe acest ajutor de la stat pentru că, în primul rând, statul nu plătește. În acest moment nu s-a deschis oficial nici măcar programul pe 2021. Dacă se va deschide, sigur, acesta reprezintă un plus pentru persoanele fizice.
Ceea ce a făcut bun statul român până acum a fost să adopte OUG 143 din decembrie 2021, cu aplicabilitate din 2022 prin care tot ceea ce generează persoana fizică prin această centrală fotovoltaică instalată la el acasă o injectează în rețeaua la care el este deja conectat și primește înapoi o compensare cantitativă de 1:1. Adică își primește înapoi energia cu același preț, lucru ce nu s-a mai întâmplat niciodată până în acest an”, a mai spus Laura Jimenez.
Mai mult decât atât, compensarea se face în termen de 24 de luni din momentul în care s-a emis factura. ”Acest lucru înseamnă că dacă o persoană, prin centrala fotovoltaică generează mai mult curent electric decât consumă, își compensează consumul din timpul iernii, când eficiența panourilor este mai mică și se generează mai puțină energie decât vara”, a explicat specialista.
Sunt două variante de centrale fotovoltaice.
”Una este cea care asigură doar consumul electric, iar acesta ar fi în medie 5-10 kW pentru o locuință medie. Costul unei astfel de centrale fotovoltaice se ridică la 5.000- 7.000 de euro. În această sumă intră și montajul și chiar dosarul consumatorului întocmit și depus la furnizorul de energie chiar de către firmele care vând centralele fotovoltaice.
Furnizorul de energie schimbă contorul obișnuit al consumatorului, absolut gratuit, cu unul cu dublu sens care înregistrează atât curentul produs de centrala fotovoltaică și injectat în rețea și cel care vine de la furnizor către consumator.
Ca să susținem doar partea de energie avem nevoie undeva, în medie, de 12 – 14 panouri.
În ceea ce privește și partea de încălzire în casă, presupunând că sistemul de încălzire rămâne și doar centrala pe gaz se schimbă în una electrică, atunci trebuie una de putere mai mare iar aici ar fi nevoie 15-20 kW și costă, în medie, 15.000 de euro și discutăm despre montarea a 40 de panouri fotovoltaice.
Investiția pentru o centrală fotovoltaică necesară consumului casnic, investiția este amortizată între 3 și 5 ani cu mențiunea că din momentul instalării unei centrale fotovoltaice oamenii nu mai plătesc nimic sau plătesc doar taxa verde pe care o impune furnizorul de energie, iar după amortizare, acest sistem produce de fapt bani, dacă ne gândim că nu mai plătește energia pe care o consumă”, a mai explicat experta.
Practic vorbim despre o investiție care în câțiva ani aduce venit.
Un alt aspect important este legat de legea consumatorului care include consumatorii de până la 400 kW, iar aici intra și întreprinderile mici și mijlocii.
Potrivit Laurei Jimenez centralele fotovoltaice nu prezintă riscuri de siguranță. Însă totul ține de cine face instalarea.
”Nu există niciun risc de electrocutare pentru că fiecare sistem fotovoltaic are sistem de împământare . Dacă din greșeală atinge un panou o persoană, aceasta nu se va electrocuta. Însă nu este indicat ca instalarea acestora să fie făcută de persoane neautorizate. Pot fi persoane fără pregătire care pot monta prost aceste panouri și atunci există un risc”, a mai spus specialista.
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat, zilele trecute că Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), abia a început evaluarea celor 45.000 de dosare depuse pentru programul “Casa Verde Fotovoltaice”
“Dacă trebuia să plătesc eu sau să evaluez eu, erau de mult făcute. Dacă m-aș fi ocupat personal. Din păcate AFM este o instituție extrem extrem de greoaie, o instituție care abia săptămâna trecută a început evaluarea pentru cele 45 de mii de dosare depuse.
În paralel va trebui să pornim și noul apel pentru că nu putem să ținem sute de mii de cetățeni captivi în incapacitatea administrativă a AFM. Avem un calendar. Va trebui să-l întrebați pe președintele AFM în câte săptămâni va termina 45 de mii de dosare.
Un lucru este cert. Pentru noul apel trebuie să găsim o soluție fără proceduri birocratice, care să fluidizeze atât depunerea, cât și evaluarea. Mergem pe o procedură mult, mult mai simplă. La finalul lunii va fi deja în consultare publică ghidul pentru noul apel și sper să fie unul mult mai simplu, mai fluid, mult mai puțin birocratic decât precedentul”.
În luna mai Laurențiu Adrian Neculaescu, președintele AFM anunța, la Antena 3 că luna aceasta se vor putea depune noi cereri pentru subvenții la instalarea de panouri fotovoltaice de către persoanele fizice. Asta în condițiile în care AFM nu a terminat însă nici verificarea tuturor cererilor depuse în 2019.
“Estimez că undeva în luna iunie va porni programul cu noua metodologie și după asta ține de instalatori cât de repede vor reuși să instaleze panourile pentru fiecare gospodărie în parte. Toate cererile care au fost depuse și vor fi declarate eligibile, AFM la va finanța, chiar dacă se va depăși puțin bugetul alocat. Noi am mers pe o contractare de 150%, vom finanța absolut toate cererile care vor fi depuse”, a declarat Laurențiu Adrian Neculaescu, președintele AFM.