Îngroziți de facturi, românii vor panouri fotovoltaice la bloc: "Să fie montate deasupra geamurilor și pe plafonul balconului"

Luni, 19 Septembrie 2022, ora 09:55
18773 citiri
Îngroziți de facturi, românii vor panouri fotovoltaice la bloc: "Să fie montate deasupra geamurilor și pe plafonul balconului"
Panouri fotovoltaice montate pe balcon FOTO Facebook/ Don Pedro

Facturile mari la energia alectrică reprezintă unul dintre subiectele fierbinți ale acestei perioade, după ce sute de români s-au trezit că au de achitat sume uriașe.

Românii sunt îngrijorați de costurile pe care ar putea să le aducă sezonul rece, când apar cheltuieli suplimentare cu încălzirea.

O parte dintre cei care locuiesc la casă și-au montat panouri fotovoltaice, iar soluția este de interes și pentru cei care locuiesc la bloc.

Este și cazul unui român care vrea să-și monteze individual astfel de panouri și care cere părerea pe un grup de Facebook dedicat.

"M-ar interesa sa pun panouri la un apartament! Stau la etajul 4 din 4 și vreau să fie montate deasupra geamurilor și pe plafonul balconului sau doar deasupra balconului,are undeva la 4m lungime.

Mă interesează să nu cer aprobare vecinilor (nu le cer voie sa fac ceva la mine în casă) ce idei aveți și un preț! Nu sunt un mare cunoscător, dar m-ar interesa!", a scris acesta pe grupul AFM: Casa verde - Fotovoltaice, de pe Facebook.

E nevoie de aprobarea vecinilor

În comentarii, părerile sunt împărțite, însă cei mai mulți sunt de părere că demersul implică acordul vecinilor.

"Tot ai nevoie de aprobarea vecinilor, asociației și autorizație de la primărie. Îți recomand să te consulți cu jurist care cunoaște legislația în privința regimului locativ. Și eu stau la bloc și aveam același plan. E greu cu cei încuiați la minte."

"Nu ai nevoie de autorizație primărie pentru panouri. Dar mai bine vorbește cu vecinii să pui sus și împărțiți suprafața în cota parte. Vă puneți pe rând care are posibilități. Înțelegeți-va între voi, nu mai fiți răi, că d-aia e țara asta în situația asta."

"Dacă în momentul când ați făcut acoperișul l-ați făcut cu autorizație și cu semnăturile vecinilor că nu au pretenții la pod și acoperiș după ce a fost executat, nu i-ați făcut recepția? Ar trebui să fie al dumneavoastră."

"Din păcate cred că multă lume din cei ce v-au răspuns au crezut că e vorba de acoperișul blocului. Poate dacă ați face o poză din stradă cu balconul și acoperișul ne-am putea da mai bine cu părerea. În principiu nu cred că ați putea avea probleme dacă nu face umbră nimănui. Desigur, trebuie prins cu maxim simt de răspundere, personal nici nu știu dacă aș avea curaj. Dar cred că se poate fixa bine până la urmă."

"Din păcate nu aveți voie să modificați spațiile comune fără acordul colocatarilor - fațada este a tuturor așa cum și acoperișul blocului și balconului, tot spațiu comun indivizibil este, dar puteți face cu ajutorul Asociației de proprietari un proiect - fiind bloc de 4 etaje - și să faceți pentru toți, orice inițiativă este întâi înjurată și după aia folosită."

"Aveți nevoie de aprobare, de la vecini, asociație dar mai ales de la primărie, autorizație."

"Este posibil doar dacă toți vecinii acceptă. Dar, e un dar. Pentru a evita pe parcurs, recomandați investiția comună într-un sistem de care să beneficieze toți. Altfel, cade planul."

"La bloc încă din păcate nu se poate că e un bun comun, nu individual."

"Eu nu pun pe suprafața utilă a blocului! Pun pe acoperișul meu! Dacă nu aveam acoperiș și îmi puneam o umbrelă? Ete umbrela o vreau din panouri! Chiar trebuie să cer aprobarea vecinilor și când merg la wc?", completează autorul postării.

"Ce nu înțelegi din propietate privată individuală??? Deci nu ești singur în bloc, da, dă niște bani la avocați să ajungi la aceeași concluzie, la bloc nu este lege, doar pentru case sau firme."

"Pe acoperiș trebuie aprobare de Asociație pentru că este comun. Pe balcon doar cei de la Urbanism te pot deranja."

"Nu, dumneata nu ai înțeles. Conform legii trebuie aprobare de la asociație ȘI pentru pereții exteriori ai blocului. De exemplu pentru unitatea exterioară a aerului condiționat. Realitatea e că nu cere nimeni. Dar domnul a întrebat “dacă trebuie”. ART. 641, Alin. 1, par. B, cod civil."

Măsuri Guvernului împotriva crizei energetice. Ce se va întâmpla cu facturile românilor la curent
Măsuri Guvernului împotriva crizei energetice. Ce se va întâmpla cu facturile românilor la curent
Comandamentul pentru Energie reunit, vineri, 19 iulie, în şedinţă din cauza situaţiei generate de caniculă a luat mai multe decizii pentru perioada următoare, transmite Executivul. Astfel,...
Pana IT globală duce la improvizații în aeroporturile afectate. Cum s-a transformat panoul de informații despre zboruri
Pana IT globală duce la improvizații în aeroporturile afectate. Cum s-a transformat panoul de informații despre zboruri
Problemele tehnice legate de pana IT globală au dus la o soluție inedită pentru un aeroport din Marea Britanie vineri, 19 iulie. Întreruperea serviciilor informatice prin „ecranul albastru al...
#panouri fotovoltaice, #bloc, #aprobare, #vecini, #facturi , #panouri fotovoltaice
Comentarii
  1. Măsuri Guvernului împotriva crizei energetice. Ce se va întâmpla cu facturile românilor la curent
  2. Pana IT globală duce la improvizații în aeroporturile afectate. Cum s-a transformat panoul de informații despre zboruri
  3. Cine e de vină pentru mega-pana IT care afectează companii aeriene, bănci și alte instituții de stat. De la ce a pornit totul
  4. Românii se așteaptă să aibă mai mulți bani pentru alimente, sănătate și vacanțe. Câte persoane cred că vor avea un nivel de trai mai bun din acest an SONDAJ
  5. Minele de cărbune, „salvarea” României. "Securitatea energetică nu este negociabilă"
  6. Russell 2000, vedeta Wall Street – TradeVille
  7. Un penthouse nefinalizat din Cluj, scos la vânzare la un preț amețitor. A bătut toate recordurile pentru apartamentele de acest gen
  8. Gemini înlocuiește Google Assistant cu funcționalități avansate. Cum puteți activa AI-ul fără să deblocați telefonul
  9. Majoritatea consumatorilor nu vor să plătească mai mult pentru hardware cu capabilități AI
  10. Cercul vicios al pesimismului la români. Efectul dramatic asupra economiei VIDEO