Cât îi ajută de fapt pe români scăderea TVA-ului la fotovoltaice. Suma economisită pentru 1kW instalat

Duminica, 01 Ianuarie 2023, ora 22:01
24379 citiri
Cât îi ajută de fapt pe români scăderea TVA-ului la fotovoltaice. Suma economisită pentru 1kW instalat
Panouri fotovoltaice în fața unei case FOTO: pixabay.com

În 2023 românii își vor putea cumpăra și instala mai ieftin panouri fotovoltaice și pompe de căldură. O lege adoptată de Parlament așteaptă să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Inițiatorii acestui proiect legislativ, deputații USR Cristina Prună și Adrian Wiener estimează că numărul prosumatorilor se va dubla până la finalul anului viitor, în prezent fiind deja aproximativ 30.000 de români care folosesc energie verde.

Reducerea ar fi de aproape 120 de euro la 1 kW instalat, conform calculelor specialiștilor în energie verde.

”În momentul de față, practic 1 kW instalat este 1000 de euro. Dacă luăm această valoare ca referință, cu un TVA de 19%, prețul la un TVA de 5% ar fi 882 de euro 1 kw instalat.

Legea nu a fost încă promulgată deși a fost adoptată în luna decembrie cu o majoritate în Parlament. De la momentul promulgării, legea ar trebui să intre în vigoare de la publicarea ei în Monitorul Oficial”, a explicat expertul în energie Cristina Prună, vicepreședintele Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, într-un interviu acordat Ziare.com.

Cine va avea de câștigat de pe urma scăderii TVA la fotovoltaice

La început această reducere a TVA-ului la fotovoltaice, pompe de căldură și panouri solare nu a fost privită cu prea mare încredere, din cauză că există într-adevăr - potrivit avertismentelor asociațiilor de producători - și un risc ca cei care vând aceste produse să nu ieftinească produsele. Măsura ar trebui însă să îi ajute pe cei care doresc să devină proconsumatori să le cumpere și astfel să îi pună la adăpost de creșterea tarifelor la energie electrică și gaze.

”Este un sprijin pentru cei care nu mai vor să stea la mâna statului pentru a deveni prosumatori. Adică să producă propria energie cu panouri fotovoltaice mai ieftin și să dea surplusul de energie în sistem. Am văzut de pildă tot haosul din 2022 cu facturile la energie, cu plafonări, reglementări, compensări și cozile la ghișee pe final de an.

Acei oameni care doresc să devină prosumatori și să facă investiții în eficientizarea consumului de energie pentru că TVA-ul acesta scăzut se va aplica atât panourilor solare, panourilor fotovoltaice și pompelor de căldură dar și kit-urilor de instalare”, a mai arătat deputatul Cristina Prună.

Oamenii vor să producă mai ieftin curent electric însă instalațiile acestea nu sunt ieftine și nu oricine are acces la acestea. Însă scăderea TVA ar putea duce la creșterea numărului românilor care devin prosumatori.

”În prezent avem un număr considerabil de oameni care doresc să devină prosumatori și am văzut o efervescență în acest an, din acest punct de vedere. Unii au reușit să-și instaleze panouri fotovoltaice accesând acei bani prin programul nefuncțional, până la urmă, ”Casa verde fotovoltaice”, dar alții au reușit să investească din bani proprii fără vreun ajutor din partea statului.

La finalul lunii septembrie erau undeva la 27.000 de prosumatori în România, dar spre final de an, cifra a ajuns la 30.000. Practic, ei au instalat o capacitate de peste 250 de megawați iar acest lucru este mai mult decât statul a reușit să investească, să instaleze, în ultimii 33 de ani. Iar acest lucru ne-ar asigura, o producție de 300.000 de megawați/oră anual, ceea ce înseamnă echivalentul a 125.000 de apartamente cu un consum mediu lunar de 200kwh. Acest lucru înseamnă că tot noi, cetățeni sau firme private avem în propriile mâini soluția la criza aceasta energetică, nu statul.

Prin promulgarea acestei legi ne așteptăm la creșterea numărului de prosumatori, de oameni care să vrea să-și instaleze panouri fotovoltaice și pompe de căldură la prețuri mai bune pentru că avem o reducere de taxe. Chiar cred că ar putea să se dubleze numărul de prosumatori în următoarele 12 luni. Pe de altă parte, această lege vine și ca o măsură de combatere a acelei taxe pe soare, care cert la presiunea noastră a devenit opțională. Însă efectul la acel moment a fost că i-a făcut pe unii oameni să se gândească de două ori în privința unor astfel de investiții”, a mai explicat Cristian Prună.

Cât costă să îți pui panouri fotovoltaice

În prezent, statul român le promite celor care vor să fie proconsumatori de energie că îi va sprijini cu cel mult 20.000 de lei. Însă nu acesta este motivul care i-a făcut pe oameni să treacă pe energia verde. Cei care își permit să facă o astfel de achiziție știu că în câțiva ani își vor amortiza investiția apoi vor trece pe profit.

Sistemele care se găsesc pe piața din România acoperă o gamă largă de necesități. Sunt centrale fotovoltaice care acoperă doar necesarul de curent electric și sistemele care asigură și partea de încălzire în locuință.

Prețurile pornesc din jurul sumei de 5.000 de euro pentru cele doar pentru energie electrică și depășesc 15.000 de euro pentru cele cu o putere mai mare folosite și la încălzire”, a explicat într-un interviu anterior acordat Ziare.com, Laura Jimenez, directorul de marketing al unei companii care se ocupă cu vânzarea centralelor fotovoltaice.

Sunt două variante de centrale fotovoltaice.

Una este cea care asigură doar consumul electric, iar acesta ar fi în medie 5-10 kW pentru o locuință medie. Costul unei astfel de centrale fotovoltaice se ridică la 5.000- 7.000 de euro. În această sumă intră și montajul și chiar dosarul consumatorului întocmit și depus la furnizorul de energie chiar de către firmele care vând centralele fotovoltaice.

Furnizorul de energie schimbă contorul obișnuit al consumatorului, absolut gratuit, cu unul cu dublu sens care înregistrează atât curentul produs de centrala fotovoltaică și injectat în rețea și cel care vine de la furnizor către consumator.

Ca să susținem doar partea de energie avem nevoie undeva, în medie, de 12 – 14 panouri.

În ceea ce privește și partea de încălzire în casă, presupunând că sistemul de încălzire rămâne și doar centrala pe gaz se schimbă în una electrică, atunci trebuie una de putere mai mare iar aici ar fi nevoie 15-20 kW și costă, în medie, 15.000 de euro și discutăm despre montarea a 40 de panouri fotovoltaice.

Investiția pentru o centrală fotovoltaică necesară consumului casnic este amortizată între 3 și 5 ani.

Probleme grave pentru mașinile electrice în Europa. Un mare producător de componente pentru baterii, pus pe butuci
Probleme grave pentru mașinile electrice în Europa. Un mare producător de componente pentru baterii, pus pe butuci
Decizia şoc a Northvolt de săptămâna aceasta de a-şi restrânge operaţiunile şi de a reduce locurile de muncă a stârnit temeri că cea mai bună şansă a Europei pentru a avea un campion...
Toți utilizatorii trebuie să știe de noua actualizare a Google Chrome. Ce pot face funcțiile introduse
Toți utilizatorii trebuie să știe de noua actualizare a Google Chrome. Ce pot face funcțiile introduse
Google a introdus trei noi funcții pentru browserul Chrome, vizând îmbunătățirea gestionării tab-urilor și sincronizarea între dispozitive. Într-o mișcare neobișnuită, aceste funcții...
#panouri fotovoltaice, #pre energie, #energie, #proconsumatori, #Cristina Pruna USR, #scadere tva panouri fotovoltaice , #panouri fotovoltaice
  1. Probleme grave pentru mașinile electrice în Europa. Un mare producător de componente pentru baterii, pus pe butuci
  2. Toți utilizatorii trebuie să știe de noua actualizare a Google Chrome. Ce pot face funcțiile introduse
  3. Selfie-uri periculoase: Copii şi tineri mutilaţi după ce au vrut să-și facă poze pe trenuri: "Pielea e pur şi simplu carbonizată"
  4. Guvernul rămâne fără bani pentru autostrăzi. Riscurile adâncirii în datorii pe ultima sută de metri a campaniei electorale
  5. Imaginea spectaculoasă surprinsă de NASA în România, distribuită de Ambasada SUA
  6. Noua strategie Google pentru YouTube nu-i va face fericiți pe cei mai mulți dintre utilizatori. Ce se întâmplă când pui pe „pauză” un videoclip
  7. Tinerii nu-și permit să-și cumpere locuințe și ajung să locuiască cu părinții până la 30 de ani. Ce categorie de vârstă ocupă 45% din locuințele din România
  8. Noua actualizare Windows blochează sistemul de operare. Cum poate fi rezolvată problema
  9. Qualcomm se pregătește de lansarea unuia dintre cele mai puternice procesoare din lume: Preț mai mare și îmbunătățiri majore
  10. Erodium Copy, robotul inspirat din natură, ar putea fi o soluție excelentă în criza climatică