Mega-proiectele de parcuri fotovoltaice construite în România. "Dacă se respectă termenele, în 2023 intrăm într-un club select"

Luni, 02 Ianuarie 2023, ora 17:00
6229 citiri
Mega-proiectele de parcuri fotovoltaice construite în România. "Dacă se respectă termenele, în 2023 intrăm într-un club select"
Câmpuri de panouri fotovoltaice FOTO: pixabay.com

România se aliniază cererii de energie verde. Avem mai multe proiecte de parcuri fotovoltaice în lucru și tot mai mulți români și-au arătat interesul de a deveni prosumatori.

În acest moment, România are o capacitate în proiectele solare de circa 1.300 MW, scrie zf.ro. Dar dacă se respectă termenele de finalizare a proiectelor de parcuri fotovoltaice, ”România ar putea intra în 2023 în clubul select al țărilor care instalează minim 1GW de fotovoltaice pe an”, potrivit expertului în energie Bogdan Stroe.

sursa: ZF.ro

Cele mai mari 10 proiecte solare care au obţinut avizul tehnic de racordare la reţea, în 2022, au o capacitate de peste 2.500 MW, realizarea lor presupunând investiţii de peste 2 miliarde de euro.

Potrivit datelor centralizate de ZF de pe site-ul Transelectrica, cele mai mari trei parcuri avizate anul acesta ar urma sa fie realizate în Arad, cel mai mare având o capacitate uriaşă, de peste 1.000 MW. Dimensiunea proiectului este fără precedent în România, acesta fiind dezvoltat de omul de afaceri Emanuel Muntmark, proprietarul grupului Monsson, cel mai puternic dezvoltator de proiecte de energie verde din România. Proiectul a fost însă cumpărăt de britanicii de la Actis.

Următoarele două proiecte ca şi capacitate sunt deţinute de italienii de la Enel care însă au anunţat un exit total de pe piaţa locală fiind în discuţii exclusive cu grecii de la PPC.

OMV Petrom este un alt investitor în energia solară având în dezvoltare mai multe parcuri alături de CE Oltenia.

#panouri fotovoltaice, #campuri panouri fotovoltaice, #energie verde, #parcuri, #termene , #panouri fotovoltaice