Medic considerat pionier în transplanturi, condamnat pentru moartea pacienților. Tehnica controversată pe care a folosit-o

Vineri, 17 Iunie 2022, ora 15:28
5842 citiri
Medic considerat pionier în transplanturi, condamnat pentru moartea pacienților. Tehnica controversată pe care a folosit-o
Paolo Macchiarini FOTO BBC

Un tribunal suedez a condamnat un chirurg italian căzut în dizgrație la o pedeapsă cu suspendare pentru vătămare corporală, ca urmare a unui transplant experimental de celule stem.

Paolo Macchiarini, considerat cândva un pionier în transplantul chirurgical a fost achitat de două acuzații de agresiune. Trei pacienți pe care i-a tratat în Suedia au murit.

Procurorii au cerut o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare pentru Macchiarini, dar instanța districtuală a decis că el nu a intenționat să facă rău pacienților.

Medicul a negat în mod constant acuzațiile.

Macchiarini a fost sărbătorit la nivel internațional în 2011 pentru că a efectuat primul transplant de organe sintetice din lume la Spitalul Universitar Karolinska din Suedia. Munca sa folosind trahee de plastic cu celule stem a susținut perspectiva ca pacienții să nu mai aștepte donatori. Fusese angajat cu un an mai devreme din Italia, în ciuda referințelor negative din partea foștilor săi angajatori.

Andemariam Beyene, un student absolvent din Eritreea care a primit primul transplant în 2011, a murit doi ani și jumătate mai târziu, după o serie de infecții. S-a descoperit că traheea lui sintetică se desprinsese. La scurt timp după operație, el a declarat pentru BBC: "Am fost foarte speriat, foarte speriat de operație. Dar a fost de viață sau de moarte".

Alți doi pacienți au primit transplanturi la spitalul Karolinska și în cele din urmă au murit.

Christopher Lyles din SUA a primit un transplant de trahee sintetică în 2011 și a murit în câteva luni. Yesim Cetir, care avea peste 20 de ani, a fost operată în 2011 și a murit în 2017. Au murit și alți pacienți tratați în străinătate, printre care rusoaica Julia Tuulik.

Macchiarini a fost în cele din urmă suspendat de apreciatul Institut Karolinska. Un documentar TV a dezvăluit ulterior practicile alarmante pe care le-a efectuat în timpul intervenției chirurgicale, iar procurorii l-au anchetat pentru fapte penale.

Cazul a ajuns în cele din urmă la tribunalul districtual Solna de lângă Stockholm, unde medicul a fost acuzat de infracțiuni penale de agresiune gravă și vătămare corporală. Cu toate acestea, el nu a fost acuzat de uciderea pacienților.

Judecătorul-șef Bjoern Skaensberg a spus că instanța a convenit cu procurorii că intervenția chirurgicală nu a fost în concordanță cu „știința și experiența dovedite”. Totuși, el a declarat pentru postul public SVT că a ajuns la concluzia că „două dintre intervenții sunt justificabile, dar nu și a treia”.

El a spus că instanța a constatat că toți cei trei pacienți au suferit vătămări corporale grave. Dar nu a fost dovedită nicio intenție de a vătăma.

Macchiarini a negat întotdeauna orice faptă greșită, argumentând că transplanturile aveau ca scop salvarea vieții pacienților.

Cu toate acestea, denunțătorul dr. Matthias Corbascio a declarat pentru SVT că verdictul este scandalos și că nu a existat niciodată vreo șansă ca operațiunile să reușească.

Pedeapsa cu suspendare înseamnă că va fi pus în libertate în următorii doi ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Participarea Israelului la Eurovision stârnește tensiuni majore în Suedia. Orașul gazdă are o populație numeroasă de origine palestiniană
Participarea Israelului la Eurovision stârnește tensiuni majore în Suedia. Orașul gazdă are o populație numeroasă de origine palestiniană
Malmö, al treilea oraş ca mărime din Suedia, a declarat miercuri că este pregătit să găzduiască un Eurovision sub supraveghere cu măsuri de securitate "vizibile" la începutul lunii mai....
Prima țară europeană care a legalizat schimbarea sexului reduce vârsta de la care se poate face intervenția la 16 ani
Prima țară europeană care a legalizat schimbarea sexului reduce vârsta de la care se poate face intervenția la 16 ani
Parlamentul Suediei a adoptat o lege care reduce vârsta minimă pentru schimbarea legală a sexului de la 18 la 16 ani şi facilitează accesul la intervenţii chirurgicale. Legea a fost...
#Paolo Macchiarini, #suedia, #transplant, #medic italian, #medic transplanturi condamnat , #Suedia