A murit Papa Benedict al XVI-lea în ultima zi a lui 2022. Fostul prelat avea 95 de ani

Sambata, 31 Decembrie 2022, ora 11:45
7924 citiri
A murit Papa Benedict al XVI-lea în ultima zi a lui 2022. Fostul prelat avea 95 de ani
Papa Benedict a murit FOTO hepta

Fostul Papă Benedict al XVI-lea a murit sâmbătă dimineață, 31 decembrie 2022, la 95 de ani.

Biroul de presă al Sfântului Scaun a anunțat că Papa Benedict al XVI-lea a murit sâmbătă dimineața la ora 9:34, în reședința sa de la Mănăstirea Mater Ecclesiae, pe care Papa emerit, în vârstă de 95 de ani, și-a ales-o ca reședință după ce a renunțat la funcția papală în 2013.

„Cu tristețe vă informez că Papa emerit, Benedict al XVI-lea, s-a stins din viață astăzi, la ora 9:34, în Mănăstirea Mater Ecclesiae din Vatican. Informații suplimentare vor fi furnizate în cel mai scurt timp posibil. De luni dimineața, 2 ianuarie 2023, trupul Papei Emerit se va afla în Bazilica Sfântul Petru pentru ca credincioșii să își poată lua rămas bun”, arată Vatican News.

Benedict al XVI-lea, în latină Benedictus PP. XVI, născut Joseph Alois Ratzinger (n. 16 aprilie 1927 Marktl, Bavaria, Republica de la Weimar – d. 31 decembrie 2022, Vatican) a fost al CCLXV-lea papă al Bisericii Catolice, ales la 19 aprilie 2005 în Conclavul din 2005 ca succesor al papei Ioan Paul al II-lea. A fost primul papă german după 482 de ani (ultimul papă germanic a fost Adrian al VI-lea, în perioada 1522-1523).

Înaintea alegerii sale ca papă, între 1957 și 1977, Joseph Ratzinger a activat timp de douăzeci de ani ca profesor de Teologie la universitățile din: München, Bonn, Münster, Tübingen și Regensburg. În anul 1977 a devenit arhiepiscop de München și a fost ridicat la rangul de cardinal de papa Paul al VI-lea. În anul 1982 a fost chemat la Roma și numit de papa Ioan Paul al II-lea în funcția de prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței, președinte al Comisiei Pontificale Teologice Internaționale și al Comisiei Biblice Pontificale. Din 2002 până la alegerea ca papă în aprilie 2005, a fost decan al Colegiului Cardinalilor.

În data de 11 februarie 2013 a anunțat retragerea sa din funcția de papă, cu începere din data de 28 februarie 2013, ora 20.00 (CET). Noul său titlu a fost acela de „papă emerit”.

Când Benedict al XVI-lea a demisionat în 2013 invocând bătrânețea, a devenit primul papă în 600 de ani care a renunțat la această funcție.

S-a ajuns la situația ca în apropiere de Vatican să trăiască doi papi, deoarece Benedict a locuit în Grădinile Vaticanului la mănăstirea Mater Ecclesiae și a apărut ocazional alături de succesorul său.

„Nu am mai avut până acum o astfel de situație în care un papă în viață va ajuta la îngroparea unui papă care a murit”, a spus istoricul catolic John McGreevy, scrie BBC.

Deja de câteva zile, starea de sănătate a Papei Emerit s-a înrăutățit din cauza înaintării în vârstă, așa cum raportase Biroul de presă în actualizările sale privind evoluția situației, mai arată sursa citată.

Cotidianul catolic La Croix publicase ştirea că Benedict era tratat pentru probleme renale. Agenţia italiană de presă ANSA a raportat, de asemenea, că fostul papă suferea de insuficienţă renală. Vaticanul nu a comentat aceste informaţii, însă precizase recent că situaţia se află sub control, arată agerpres.

Funeraliile celui de-al 265-lea papă sunt aşteptate să fie oficiate de succesorul său, Francisc, la Roma, un eveniment fără precedent în istoria de două mii de ani a Bisericii Catolice la care ar putea participa zeci de mii de persoane, inclusiv şefi de stat.

Agenţiile de presă Reuters şi AFP prezintă momentele care au marcat viaţa şi pontificatul lui Benedict, care a demisionat în 2013, fiind primul suveran pontif din ultimii 600 de ani care a făcut un astfel de pas, în loc să rămână pe viaţă în fruntea Bisericii.

În următoarele ore, Biroul de presă al Sfântului Scaun va comunica vestea ritualului de înmormântare.

Doliu la Universitatea Craiova. A murit portarul ”Campioanei Unei Mari Iubiri”
Doliu la Universitatea Craiova. A murit portarul ”Campioanei Unei Mari Iubiri”
Fostul portar Florin Oprea, care a fost titular între buturile echipei de fotbal Universitatea Craiova în sezonul 1973-1974, în care alb-albaştrii au cucerit primul lor titlu din palmares, a...
Un tânăr de 21 de ani a fost găsit decedat pe o stradă din Hunedoara. Poliția a deschis dosar penal de moarte suspectă
Un tânăr de 21 de ani a fost găsit decedat pe o stradă din Hunedoara. Poliția a deschis dosar penal de moarte suspectă
IPJ Hunedoara a anunțat că un apel la numărul de urgenţe 112 a anunţat că pe o stradă din Orăştie, judeţul Hunedoara, a fost găsit trupul neînsufleţit al unui tânăr. Poliţiştii...
#Papa Benedict, #deces, #95 ani, #Vatican , #stiri internationale