S-a aflat motivul pentru care Papa Benedict și-a dat demisia în 2013: nu putea să doarmă

Sambata, 28 Ianuarie 2023, ora 10:06
3994 citiri
S-a aflat motivul pentru care Papa Benedict și-a dat demisia în 2013: nu putea să doarmă
Papa Benedict

Insomnia de care suferea Papa Benedict al XVI-lea a fost „motivul central” al demisiei sale în 2013, a dezvăluit el într-o scrisoare trimisă cu câteva săptămâni înainte de moarte biografului său şi prezentată, vineri, de un săptămânal german, relatează AFP.

Papa emerit a trimis o scrisoare pe 28 octombrie, cu câteva săptămâni înainte de moartea sa, biografului său, germanul Peter Seewald. În această scrisoare, dezvăluită de săptămânalul Focus, Joseph Ratzinger, care a murit la 95 de ani în decembrie anul trecut, explică faptul că „motivul central” al demisiei sale în februarie 2013 a fost „insomnia care l-a însoţit neîntrerupt de la Zilele Mondiale ale Tineretului de la Köln” în august 2005, la câteva luni după alegerea sa pentru a succeda lui Ioan Paul al II-lea.

Medicul său personal îi prescrisese apoi „remedii puternice”, care i-au permis iniţial să-şi îndeplinească sarcinile. Dar aceste somnifere şi-ar fi atins de-a lungul timpului, potrivit scrisorii Papei emerit, „limitele” şi ar fi „fi fost din ce în ce mai puţin capabile să-i garanteze” prezenţa la diverse acţiuni.

Faptul că lua somnifere ar fi fost şi cauza unui incident în timpul unei vizite în Mexic şi Cuba, în martie 2012. În dimineaţa după prima noapte, el ar fi constatat că batista lui era „înmuiată complet în sânge”, potrivit scrisorii citată de Focus. „Probabil că m-am lovit de ceva în baie şi am căzut”, scrie Papa emerit. Un medic a putut să se asigure că rănile nu erau vizibile şi un nou medic personal ar fi insistat după acest incident să prescrie o „reducere a somniferelor” şi l-a sfătuit pe Papa să apară doar dimineaţa în timpul călătoriilor sale în străinătate.

Papa emerit spune în scrisoarea sa că era foarte conştient de faptul că aceste restricţii medicale „nu puteau fi sustenabile decât pentru o perioadă scurtă” şi această observaţie l-a determinat să demisioneze în februarie 2013, cu câteva luni înainte de Jocurile Mondiale ale Tineretului de la Rio, unde considera că nu poate fi prezent. Astfel, a demisionat suficient de devreme pentru ca succesorul său, Papa Francisc, să onoreze această vizită în Brazilia.

Papa emerit Benedict al XVI-lea, a cărui demisie în 2013 a luat prin surprindere întreaga lume, a murit pe 31 decembrie în mănăstirea din grădinile Vaticanului unde se retrăsese. Pontificatul său a fost marcat de crize multiple, precum scandalul Vatileaks din 2012, care a scos la iveală o vastă reţea de corupţie în Vatican, sau cazuri de pedofilie care au implicat clerici.

Citește și:
USR și Forța Dreptei încearcă să blocheze acordarea unor sporuri pentru o categorie de bugetari. Legea contestată la Curtea Constituțională
USR și Forța Dreptei încearcă să blocheze acordarea unor sporuri pentru o categorie de bugetari. Legea contestată la Curtea Constituțională
Parlamentarii USR şi Forţa Dreptei au sesizat Curtea Constituţională pe legea prin care personalul Agenţiei Naţionale de Integritate primeşte spor de până la 25% pentru suprasolicitare...
Șoșoacă cere anexarea unor teritorii din Ucraina la România. Istoric: ”Închisă pentru trădare sau internată pentru tratament?”
Șoșoacă cere anexarea unor teritorii din Ucraina la România. Istoric: ”Închisă pentru trădare sau internată pentru tratament?”
Senatoarea neafiliată Diana Șoșoacă a depus în Parlament o propunere legislativă care prevede modificarea Tratatului cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare dintre...
#Papa Benedict, #Papa Francisc, #papa bendecit demisie, #benedict insomnii , #stiri cultura
Comentarii