Ce mesaj de impact a transmis Papa Francisc la încheierea vizitei în Sudanul de Sud, țară măcinată de violențe

Duminica, 05 Februarie 2023, ora 12:55
1674 citiri
Ce mesaj de impact a transmis Papa Francisc la încheierea vizitei în Sudanul de Sud, țară măcinată de violențe
Înainte de liturghie, papa, în vârstă de 86 de ani, a salutat şi a binecuvântat mulţimea în timpul unei plimbări în "papamobil" FOTO Twitter/ Vatican News

Papa Francisc şi-a încheiat duminică, 5 februarie, vizita în Sudanul de Sud cu o slujbă în aer liber în timpul căreia a cerut încă o dată „depunerea armelor” în această ţară măcinată de violenţă şi sărăcie, scrie AFP.

Suveranul pontif, însoţit de preşedintele Salva Kiir, a părăsit capitala Juba spre Roma în jurul orei 12.00, ora locală (10.00 GMT). În avion, va susţine tradiţionala sa conferinţă de presă, alături de şefii Bisericilor Angliei şi Scoţiei, reprezentanţi ai celorlalte două confesiuni creştine din Sudanul de Sud cu care a făcut această vizită.

Pe parcursul vizitei sale de 48 de ore, Papa a făcut apel la pace în această ţară predominant creştină de 12 milioane de locuitori, afectată din 2013 până în 2018 de un război civil între susţinătorii celor doi lideri inamici Salva Kiir şi Riek Machar, care a făcut 380.000 de morţi şi milioane de strămutaţi în interior.

"Să depunem armele urii şi ale răzbunării (...); haideţi să depăşim aceste antipatii şi aversiuni care, de-a lungul timpului s-au cronicizat şi care riscă să opună triburi şi etnii", a lansat papa în timpul unei liturghii în aer liber în faţa a circa 70.000 de credincioşi.

Înainte de liturghie, papa, în vârstă de 86 de ani, a salutat şi a binecuvântat mulţimea în timpul unei plimbări în "papamobil", în ritm de tobe şi tamburine.

"Bine aţi venit în Sudanul de Sud!", au scandat credincioşii, fluturând steaguri ale celui mai tânăr stat din lume şi ale Vaticanului.

După o rugăciune ecumenică de sâmbătă seara, mulţi credincioşi au petrecut noaptea la Mausoleul John Garang, numit după liderul istoric al rebeliunii din sud, care a murit într-un accident misterios de elicopter în 2005.

Sâmbătă, Papa Francisc a cerut restabilirea unei "vieţi demne" persoanelor strămutate în interiorul acestei ţări fără ieşire la mare din Africa de Est, care în decembrie număra aproximativ 2,2 milioane, potrivit ONU, din cauza ciocnirilor armate şi a vremii nefavorabile.

La sosirea sa, papa a cerut clasei politice să lupte pentru pace şi a criticat flagelul corupţiei. ONG-ul Transparency International plasează în mod regulat ţara pe ultimele locuri în acest domeniu.

ONU şi comunitatea internaţională îi acuză în mod regulat pe liderii sudanezi de sud că menţin status quo-ul, alimentează violenţa, suprimă libertăţile politice şi deturnează fonduri publice. Armatele personale ale lui Salva Kiir şi Riek Machar sunt, de asemenea, acuzate de crime de război.

În ciuda unui acord de pace semnat în 2018 în această ţară care şi-a câştigat independenţa faţă de Sudan în 2011, violenţa continuă.

Joi, în ajunul sosirii Papei, cel puţin 21 de persoane au fost ucise în sudul ţării.

Această vizită este a 40-a a papei în străinătate de la alegerea sa în 2013, a treia în Africa sub-sahariană.

Donald Trump a împlinit 78 de ani. Rivalul său Joe Biden i-a transmis un mesaj cu subînțeles: ”Vârsta este doar un număr"
Donald Trump a împlinit 78 de ani. Rivalul său Joe Biden i-a transmis un mesaj cu subînțeles: ”Vârsta este doar un număr"
Donald Trump împlineşte vineri, 14 iunie, 78 de ani. Aniversarea sa le reamintește alegătorilor că cei doi reprezentanţi ai principalelor partide care candidează în acest an la...
Nicolae Ciucă îl trage de mânecă pe partenerul de guvernare Marcel Ciolacu. "Ar trebui să aibă puţină smerenie"
Nicolae Ciucă îl trage de mânecă pe partenerul de guvernare Marcel Ciolacu. "Ar trebui să aibă puţină smerenie"
Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, crede că omologul său de la PSD, Marcel Ciolacu, "ar trebui să aibă puţină smerenie" când vorbeşte despre alţii. Ciucă s-a referit la declarația în...
#Papa Francisc, #mesaj, #slujba, #Sudanul de Sud , #Stiri Papa Francisc
  1. Revoltă și neputință după două săptămâni de la tragedia din Italia. Tânărul luat de ape este de negăsit. „Tensiunea este mare, frustrarea la fel” VIDEO
  2. Alunecările de tren din Cluj-Napoca aduc la disperare cetățenii. Pompierii au intervenit din nou iar zona este supravegheată
  3. Lucruri puțin cunoscute despre moartea lui Mihai Eminescu, la 135 de ani de la dispariția marelui poet. ”Diagnosticul de sifilis nu a fost documentat”
  4. Republica Moldova înăsprește regulile pentru obținerea cetățeniei. Cauza pentru care se iau aceste măsuri
  5. Armata americană a distrus în Yemen mai multe radare ale rebelilor houthi
  6. Avatarul, noua specie de politician. Britanicii vor putea vota un candidat AI la alegerile parlamentare VIDEO
  7. Întorsătură în războiul lui Putin: Noile ”arme minune” ale Ucrainei schimbă soarta luptei contra Rusiei
  8. Cum poți menține tensiunea arterială normală: Metodă la îndemână descoperită de medici
  9. SUA zguduie sistemul financiar al Rusiei: Lovitura dată Moscovei, un pas decisiv pentru căderea lui Putin
  10. Descoperire memorabilă de acum 1.600 de ani: Cea mai veche dovadă despre existența lui Iisus Hristos