Papa Francisc apără migranții: ”Excluderea lor este scandaloasă şi păcătoasă. Mediterana este cel mai mare cimitir din lume”

Duminica, 09 Octombrie 2022, ora 15:43
1749 citiri
Papa Francisc apără migranții: ”Excluderea lor este scandaloasă şi păcătoasă. Mediterana este cel mai mare cimitir din lume”
Papa Francisc FOTO: Vatican Media

Papa Francisc a luat duminică apărarea migranţilor, numind excluderea acestora "scandaloasă, dezgustătoare şi păcătoasă", o declaraţie rostită cu pasiune care-l pune pe o traiectorie de coliziune cu viitorul guvern de dreapta al Italiei, relatează Reuters.

Papa Francisc a făcut aceste comentarii în timpul canonizării unui episcop din secolul al XIX-lea, cunoscut drept "părintele migranţilor" şi a unui bărbat din secolul al XX-lea care a ajutat bolnavi săraci în Argentina.

Papa, care a făcut din susţinerea migranţilor o temă majoră a pontificatului său, a condus ceremonia în faţa a 50.000 de persoane strânse la Vatican în Piaţa Sf. Petru. "Excluderea migranţilor este scandaloasă. Într-adevăr, excluderea migranţilor este un act criminal. Îi face să moară în faţa noastră", a spus suveranul pontif.

"Și astfel, astăzi, Mediterana este cel mai mare cimitir din lume", a spus papa referindu-se la miile de oameni care s-au înecat încercând să ajungă în Europa.

"Excluderea migranţilor este dezgustătoare, este păcătoasă. Este un act criminal să nu le fie deschise uşi celor nevoiaşi", a spus liderul de la Vatican.

Giorgia Meloni urmează să devină prim-ministru spre sfârşitul acestei luni în fruntea unei coaliţii de dreapta care a promis să reprime imigraţia şi să înăsprească condiţiile de trecere a frontierelor în Italia.

Ea a promis repatrieri accelerate şi reguli mai stricte în materie de azil. Meloni a cerut, de asemenea, o blocadă a ambarcaţiunilor cu migranţi care pleacă din Africa de Nord cu scopul de a-i împiedica să navigheze mai departe, dar şi noi restricţii impuse navelor de salvare ale organizaţiilor caritabile.

Papa Francisc, care nu a menţionat Italia, a declarat că unii migranţi trimişi înapoi sunt duşi în "lagăre de concentrare unde sunt exploataţi şi trataţi ca nişte sclavi". În trecut, el a spus că acest lucru s-a întâmplat în Libia.

Papa a făcut aceste comentarii referitoare la migranţi după ce s-a abătut de la declaraţia sa pregătită în prealabil la momentul la care a menţionat numele unuia dintre cei doi noi sfinţi, episcopul Giovanni Battista Scalabrini, care a trăit între 1839 şi 1905. Scalabrini a fondat două ordine religioase - unul de preoţi şi unul de călugăriţe - pentru a ajuta imigranţii italieni din Statele Unite şi America de Sud.

Cel de-ai doilea sfânt este Artemides Zatti, care a trăit între 1880 şi 1951. Familia sa a fugit de sărăcia din Italia şi s-a stabilit în Argentina. Membru laic al ordinului religios salesian, el a lucrat ca asistent medical, oferind îngrijiri săracilor la care se deplasa cu bicicleta.

Situație nemaiîntâlnită la Vatican. Papa a renunțat în ultimul moment la predica din Duminica Floriilor
Situație nemaiîntâlnită la Vatican. Papa a renunțat în ultimul moment la predica din Duminica Floriilor
Papa Francisc a sărit în ultimul moment peste citirea omiliei sale în timpul slujbei din Duminica Floriilor la care asistau zeci de mii de oameni în Piaţa Sfântul Petru, dar a continuat să...
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
#Papa Francisc, #migratie, #excludere migranti, #opozitie guvern italian , #Papa Francisc