Ce crede Papa Francisc despre homosexualitate. Răspunsul oferit unui preot catolic american

Sambata, 28 Ianuarie 2023, ora 20:08
2960 citiri
Ce crede Papa Francisc despre homosexualitate. Răspunsul oferit unui preot catolic american
Papa Francisc FOTO Pixabay

Aceia care incriminează homosexualitatea ”greşesc”, afirmă Papa Francisc într-o scrisoare publicată sâmbătă pe un site catolic LGBT, încercând să clarifice declaraţii pe care le-a făcut miercuri, într-un interviu, despre acte homosexuale considerate un păcat, relatează AFP.

Papa declara miercuri, în acest interviu, că a fi homosexual ”nu este on crimă”. ”Aceasta nu este o crimă. Da, dar este un păcat”, continua el, adăugând că ”păcat este şi să nu dai dovadă de caritate faţă de alţii”.

Într-o scrisoare adresată preotului american James Martin, Francisc scrie că aceste comentarii recente despre homosexualitate erau menită ”să sublinieze că incriminarea nu este nici bună, nici dreaptă”.

Scrisoarea Suveranului Pontif, în vârstă de 86 de ani, este un răspun la o scrisoare a lui James Martin, care cerea o clarificare după declaraţiile de miercuri făcute agenţiei Associated Press (AP).

Voiam să spun că cel care vrea să incrimineze homosexualitatea greşeşte”, scrie Francisc în această scrisoare, scrisă în spaniolă şi publicată pe site-ul Outreach, un site catolic LGBT, al cărui redactor-şef este James Martin.

Francisc subliniază că declaraţiile sale cu privire la păcat erau o trimitere la învăţătura morală a Bisericii Catolice. ”Atunci când spun că este un păcat, mă refer pur şi simplu la învăţătura morală catolică, care spune că orice act sexual în afara căsătoriei este un păcat”, scrie el.

”Bineînţăeles, trebuie să luăm întotdeauna în considerare circumstanţele, care pot diminua sau elimina o greşeală”, adaugă el. ”Aşa cum puteţi vedea, repetam un lucru general. Ar fi trebuit să spun «este un păcat, ca orice act sexual în afara căsătoriei»”, precizează Papa.

Vizită în Africa

Aceste declaraţii intervin cu câteva zile înaintea unei vizite a Papei în Republica Democratică Congo şi în Sudanul de Sud, unde incriminarea homosexualităţii este curentă.

Problema homosexualităţii a provocat un clivaj major în Biserica Catolică, între modernizatori şi conservatori. Francisc a provocat o controversă după ce a fost numit papă, în 2013, prin atitudinea sa relativ liberală faţă de orientarea sexuală.

În pofida faptului că Francisc a primit adesea homosexuali şi a declarat că ei ar trebui să fie primiţi în sânul Bidericii, el nu deviază de la linia învăţăturii catolice cu privire la căsătorie, definită ca o uniune între un bărbat şi o femeie, în vederea procreării.

Într-o scrisoare adresată în iunie 2021 lui James Martin, Papa i-a mulţumit preotului pentru munca sa legată de lesbiene, gay, bisexuali şi transsexuali (LGBT), subliniind natura care include a catolicismului şi scriind că Dumnezeu ”îi iubeşte pe fiecare dintre copiii săi”.

Cu câteva luni mai înainte, Vaticanul reafirma că el consideră homosexualitatea drept ”un păcat” şi că persoanele de orientare homosexuală nu pot primi sacramentul căsătoriei.

Citește și:
Alianța PSD-PNL ar urma să domine scena politică în viitor: ”Nu există voci care să spună că preferă altă soluție”
Alianța PSD-PNL ar urma să domine scena politică în viitor: ”Nu există voci care să spună că preferă altă soluție”
Decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti, Cristian Preda, a afirmat că este mai probabil ca înţelegerea PSD-PNL să continue, precizând că nu există vreo voce...
Primul oficial guvernamental prezent la protest cu tematică LGBTQ+ din România
Primul oficial guvernamental prezent la protest cu tematică LGBTQ+ din România
Mai multe organizații neguvernamentale protestează de la ora 12.00 în Piața Victoriei, „ca reacție la atacurile repetate la adresa drepturilor minorităților”. Revolta lor a pornit de la...
#Papa Francisc, #homosexuali, #Vatican , #Papa Francisc