Papa Francisc, în ziua alegerilor istorice din Italia: „Migranții trebuie să fie primiți, însoțiți, promovați și integrați”

Luni, 26 Septembrie 2022, ora 09:24
1744 citiri
Papa Francisc, în ziua alegerilor istorice din Italia: „Migranții trebuie să fie primiți, însoțiți, promovați și integrați”
Papa Francisc i-a îndemnat pe italieni să îi ajute pe migranți FOTO Pixabay

Aflat în ziua alegerilor din Italia în orașul Matera, din sudul Italiei, Papa Francisc i-a îndemnat pe italieni, în cadrul unei mese rotunde de la finalul liturghiei, să îi ajute pe migranți.

Potrivit The Guardian, Papa Francisc a amintit că duminică a coincis cu Ziua Mondială a Migranților și Refugiaților a bisericii catolice. „Migranții trebuie să fie primiți, însoțiți, promovați și integrați”, le-a spus Papa credincioșilor.

„Să ne reînnoim angajamentul de a construi viitorul în conformitate cu planul lui Dumnezeu: un viitor în care migranții și refugiații să trăiască în pace și demnitate”.

Papa nu a făcut nicio referire directă la alegeri, dar mesajul său a sunat tare și clar în toată țara, în timp ce milioane de italieni stăteau la coadă pentru a alege un nou guvern.

Migrația a fost o temă centrală în campania electorală a partidelor de extremă dreaptă, conduse de liderul Fraților Italiei, Giorgia Meloni, care ar putea deveni primul lider de extremă dreapta al țării, după Mussolini, și care a spus cândva că italienii trebuie să „repatrieze migranții” înapoi în țările lor și apoi „să scufunde bărcile care i-au salvat”.

În această vară, Meloni și un alt lider al coaliției sale, Matteo Salvini, un fost ministru de interne care a făcut mișcări importante pentru a bloca sosirea solicitanților de azil în porturile italiene, s-au adunat împotriva a ceea ce ei au descris drept „refugiați falși” și au descris solicitarea de azil în Italia ca o „invazie”.

Meloni, al cărui partid are rădăcini în neofascism, a spus că, dacă va deveni prim-ministru, intenționează să pună în aplicare o blocada navală în Marea Mediterană pentru a opri migrația către Italia.

„Fie ca Împărăția lui Dumnezeu să se realizeze împreună cu ei, fără excludere”, a spus Papa. „Și le putem mulțumi acestor „frați și surori”, deoarece ne pot ajuta comunitățile să crească și să înflorească economic, cultural și spiritual”.

Nu este prima dată când Papa critică partidele de extremă dreaptă și pozițiile lor împotriva migrației. Papa l-a criticat anterior pe fostul președinte american Donald Trump și „noua cultură de apărare a teritoriilor prin construirea de ziduri”, care „a adus atâtea bătăi de cap și atât de multă suferință”. El a cerut, de asemenea, Ungariei „să-și întindă brațele către toată lumea” într-o aparentă critică voalată la adresa politicilor anti-migranți ale lui Viktor Orbán.

Anul trecut, întorcându-se dintr-o vizită la Lesbos, insula greacă aflată de mult în centrul crizei refugiaților din Europa, Francis a atacat Europa, invocând indiferența și disprețul cinic, în timp ce oamenii continuă să moară în timpul traversărilor pe mare.

Duminică, Francisc le-a cerut și italienilor să aibă mai mulți copii. Italia are una dintre cele mai scăzute rate ale natalității din lume și Francisc a deplâns adesea „iarna demografică”.

Francisc, în vârstă de 85 de ani, a părut obosit în timpul vizitei, care era programată înainte de convocarea alegerilor anticipate din Italia și a venit la o zi după ce a făcut o excursie separată în orașul de deal din Umbria, Assisi. Papa Francisc a folosit un baston și un scaun cu rotile anul acesta din cauza încordării ligamentelor genunchiului care îngreunează mersul și statul în picioare.

Citește și:
Papa Francisc compară războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei cu planul de exterminare nazist asupra eveilor
Papa Francisc compară războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei cu planul de exterminare nazist asupra eveilor
Papa Francisc a comparat miercuri, 7 decembrie, războiul dus de Rusia contra Ucrainei cu 'operaţiunea Reinhardt', planul de exterminare pus în practică de nazişti împotriva evreilor polonezi...
Ce se întâmplă cu populația unei țări unde sunt peste 1 milion de români. Este o îngrijorare majoră pentru economie
Ce se întâmplă cu populația unei țări unde sunt peste 1 milion de români. Este o îngrijorare majoră pentru economie
Autoritățile unei țări din UE sunt îngrijorate din cauza statisticilor privind populația. Acolo locuiesc peste 1,1 milioane de români conform rapoartelor oficiale. Italia a scăzut sub 59...