Motivul pentru care Papa Francisc a spălat picioarele a 12 femei. Ce înseamnă acest gest

Vineri, 29 Martie 2024, ora 17:36
1767 citiri
Motivul pentru care Papa Francisc a spălat picioarele a 12 femei. Ce înseamnă acest gest
Papa Francisc FOTO Facebook/Vatican News

Papa Francisc, care este sensibil faţă de soarta persoanelor încarcerate, a spălat joi picioarele a 12 femei deţinute într-o închisoare din Roma, un ritual care marchează Joia Mare ce precede Paştele catolic, informează AFP.

Suveranul pontif s-a deplasat joi după-amiază la închisoarea pentru femei din Rebibbia, o periferie din nord-estul capitalei italiene. El a oficiat acolo acelaşi ritual şi în 2015, dar acum a fost pentru prima dată când l-a consacrat exclusiv femeilor.

Aşezat într-un scaun cu rotile, papa Francisc a spălat picioarele fiecăreia dintre cele 12 deţinute selecţionate, unele dintre ele fiind înlăcrimate, înainte să le şteargă cu un prosop şi să le sărute.

În vârstă de 87 de ani, liderul de la Vatican a părut într-o formă bună în contextul în care starea lui de sănătate a stârnit îngrijorări în ultimele zile din cauza infecţiilor repetate care l-au împiedicat să îşi citească de mai multe ori discursurile.

"Cu toţii avem mici şi mari eşecuri", a declarat papa într-o omilie improvizată în timpul slujbei oficiate în curtea acestui centru de detenţie, unde sunt încarcerate aproximativ 370 de femei.

Spălarea picioarelor este "un gest care ne îndeamnă să îi slujim pe ceilalţi", a adăugat el.

Câteva minute mai devreme, papa Francisc - care vizita persoane încarcerate şi în perioada în care era episcop de Buenos Aires - a participat, zâmbitor, la o baie de mulţime în timp ce strângea mâinile deţinutelor.

În tradiţia creştină, Joia Mare comemorează ziua în care Hristos a spălat picioarele apostolilor la ultima sa cină. Ritualul s-a perpetuat în creştinism, cu excepţia unor ramuri ale protestantismului.

Acesta este unul dintre cele mai importante momente ale Săptămânii Mari, care comemorează ultimele zile din viaţa lui Hristos înainte de învierea sa de Paşte.

După alegerea sa în 2013, liderul Bisericii Catolice a vizitat în mai multe rânduri închisori şi centre de refugiaţi, spălând picioarele unor foşti mafioţi, ale unor bolnavi şi ale unor persoane provenite din categorii marginalizate.

Vineri seară, el urmează să prezideze procesiunea "Calea Crucii" de lângă Colosseum, la care nu a putut participa în 2023 din motive de sănătate.

Quarterly Report - Editia 4

Cine a fost preşedintele iranian Ebrahim Raisi, mort într-un accident de elicopter. „Pilon al unui sistem care încarcerează, torturează şi ucide oameni”
Cine a fost preşedintele iranian Ebrahim Raisi, mort într-un accident de elicopter. „Pilon al unui sistem care încarcerează, torturează şi ucide oameni”
Ebrahim Raisi, preşedintele Iranului care a murit la vârsta de 63 de ani într-un accident de elicopter, a urcat în teocraţia iraniană de la procuror ultraconservator la preşedinte...
Papa Francisc, apel la oprirea războaielor: „O societate fără conflicte e moartă" VIDEO
Papa Francisc, apel la oprirea războaielor: „O societate fără conflicte e moartă" VIDEO
În contextul războaielor din Ucraina și din Palestina, Papa Francisc a luat atitudine. Suveranul pontif a vorbit despre soluționarea marilor conflicte din lume. Adresându-se la o adunare...
#Papa Francisc, #Femei, #motiv, #gest , #stiri externe