Papa Francisc afirmă că e pregătit să meargă la Moscova pentru a se întâlni cu patriarhul ortodox Kirill

Luni, 06 Decembrie 2021, ora 17:52
1695 citiri
Papa Francisc afirmă că e pregătit să meargă la Moscova pentru a se întâlni cu patriarhul ortodox Kirill

Papa Francisc a declarat luni, 6 decembrie, că este pregătit să se deplaseze la Moscova în următoarea sa vizită pentru a se întâlni cu patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kirill. Evenimentul ar putea marca prima vizită al unui papă în capitala Rusiei, conform Reuters.

Suveranul Pontif s-a întâlnit pentru prima oară cu patriarhul Rusiei, Kirill, în 2016 în Cuba, aceasta fiind prima dată când un papă se întâlneşte cu şeful Bisericii Ortodoxe Ruse de la marea schismă care a împărţit creştinismul în doua mari ramuri, vestică (catolică) şi estică (ortodoxă) în 1054.

Cele două părţi şi-au afişat atunci voinţa de a depune eforturi spre unitate, dar sunt încă departe în privinţa diferenţelor teologice şi a rolului pe care l-ar putea juca Papa într-o Biserică reunită în cele din urmă.

În prezent se discută despre o nouă întâlnire cu patriarhul rus Kirill, care ar putea avea loc într-un orizont de timp previzibil, a declarat papa Francisc, întrebat de corespondentul TASS în cadrul unei conferinţe de presă la bordul avionului care îl aducea acasă, la Cetatea Vaticanului, pe Suveranul Pontif din vizita apostolică efectuată în Grecia şi în Cipru.

'Sunt întotdeauna gata să merg la Moscova pentru a dialoga cu un frate. Nu ai nevoie de protocoale pentru a vorbi cu un frate', a spus Suveranul Pontif, adăugând că săptămâna aceasta este aşteptat la Vatican şeful Departamentului pentru relaţii externe al Patriarhiei Moscovei, mitropolitul Ilarion (de Volokolamsk) pentru a decide locul şi data unei posibile întâlniri.

Papa Francisc a insistat că elaborarea de protocoale ar fi mai puţin importantă decât întâlnirea 'ca de la frate la frate' cu Kirill.

Suveranul Pontif efectuează în mod normal vizite în ţări la invitaţia comună a autorităţilor religioase şi guvernului, ceea ce înseamnă că papa Francisc ar avea cel mai probabil nevoie de o invitaţie din partea preşedintelui Vladimir Putin pentru a vizita Rusia, notează Reuters.

În cursul vizitei sale în Grecia, Papa 'a cerut iertare' din nou, sâmbătă, la Atena, din partea catolicilor faţă de creştinii ortodocşi, evocând 'erori' şi 'ruşinea' Bisericii la 20 de ani de la gestul simbolic al lui Ioan Paul al II-lea, care în timpul vizitei sale în Grecia din mai 2001 le-a cerut 'iertare' creştinilor ortodocşi, despărţiţi de Biserica Catolică de la schisma din 1054 dintre Roma şi Constantinopol, notează AFP.

'Spre ruşinea noastră - recunosc în numele Bisericii Catolice - că acţiunile şi alegerile (...) au veştejit comuniunea. Am permis astfel diviziunilor să compromită generozitatea', a spus Papa într-un discurs adresat arhiepiscopului ortodox al Atenei, Ieronim al II-lea.

'Simt astăzi nevoia să-mi reînnoiesc cererea de iertare către Dumnezeu şi către fraţii mei pentru erorile făcute de mulţi catolici', a adăugat Suveranul Pontif, la câteva ore după sosirea sa la Atena.

Citeste si:
Fostul papă Benedict al XVI-lea, acuzat de lipsă de acţiune în scandalul preoţilor pedofili
Fostul papă Benedict al XVI-lea, acuzat de lipsă de acţiune în scandalul preoţilor pedofili
Papa emerit Benedict al XVI-lea a fost aspru criticat într-un raport independent prezentat joi în Germania, ce a vizat agresiunile sexuale comise asupra unor minori în Arhidieceza de Munchen şi...
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Tudor Prisecaru a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Potrivit CV-ului, Prisecaru este...
Comentarii
Atlantul
rank 1
Nu mai bine pleaca el vaxxinat la Sf Petru
Pieues
rank 5
ca(to)licii vin numai cu vorbe...