Funeraliile Papei Benedict al XVI-lea vor avea loc joi, 5 ianuarie. Omagii aduse de lideri politici din Europa

Sambata, 31 Decembrie 2022, ora 15:03
2228 citiri
Funeraliile Papei Benedict al XVI-lea vor avea loc joi, 5 ianuarie. Omagii aduse de lideri politici din Europa
Papa Benedict al XVI-lea FOTO / Vatican News

Funeraliile Papei emerit Benedict al XVI-lea vor avea loc în Piaţa Sfântul Petru joi, 5 ianuarie, şi vor fi prezidate de Papa Francisc, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni, potrivit Reuters şi AFP.

Ceremonia va începe la ora 9:30 a.m. (08: 30 GMT).

Trupul neînsufleţit al lui Benedict al XVI-lea va fi expus începând de luni în Bazilica Sfântul Petru, a confirmat, de asemenea, Matteo Bruni într-o conferinţă de presă, precizând că Joseph Ratzinger a primit sacramentul bolnavilor cu puţin timp înainte de moarte.

Papa emerit Benedict al XVI-lea a murit sâmbătă la vârsta de 95 de ani.

"Cu durere vă anunţ că Papa emerit, Benedict al XVI-lea, a murit azi la ora 9:34, la Mânăstirea Mater Ecclesiae, din Vatican", precizase Bruni într-un comunicat.

Starea de sănătate a teologului german se deteriorase în ultimele zile, însă Vaticanul indicase vineri că aceasta era "stabilă" şi că Benedict a participat joi la celebrarea Sfintei Liturghii în camera sa.

Omagii aduse de lideri europeni

Mai mulţi lideri europeni i-au adus sâmbătă un omagiu fostului papă Benedict al XVI-lea, care a murit la vârsta de 95 de ani, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a salutat eforturile papei emerit pentru o "lume mai fraternă".

"Gândurile mele se îndreaptă către catolicii din Franţa şi din lume, îndoliaţi de plecarea Sanctităţii Sale Benedict al XVI-lea, care a lucrat cu suflet şi inteligenţă pentru o lume mai fraternă", a scris pe Twiter şeful statului francez.

Fostul papă Benedict al XVI-lea a fost "un gigant al Credinţei şi al Raţiunii", precum şi "o mare personalitate a Istoriei pe care Istoria nu o va uita niciodată", a reacţionat, într-un comunicat, şi premierul italian Giorgia Meloni.

"Îi transmit Sfântului Părinte Francis faptul că eu şi guvernul meu împărtăşim durerea sa şi a întregii comunităţi ecleziale", a adăugat şefa guvernului de la Roma.

Premierul britanic Rishi Sunak s-a declarat "întristat" de decesul papei emerit şi a salutat memoria unui "mare teolog".

"Sunt întristat să aflu de moartea papei emerit Benedict al XVI-lea. A fost un mare teolog a cărui vizită în Regatul Unit în 2010 a reprezentat un moment istoric pentru catolicii şi non-catolicii din ţara noastră", a scris liderul britanic pe Twitter.

La rândul său, cancelarul german Olaf Scholz a transmis că, prin decesul lui Benedict al XVI-lea, lumea pierde o "personalitate marcantă" a Bisericii Catolice.

"Ca papă 'german', Benedict al XVI-lea a fost un lider special al bisericii pentru mulţi, nu doar în această ţară", a scris el pe Twitter.

"Lumea pierde o figură formativă a Bisericii Catolice, o personalitate marcantă şi un teolog înţelept. Gândurile mele sunt alături de papa Francisc", a adăugat Scholz.

Preşedintele polonez Andrzej Duda a salutat de asemenea memoria fostului papă, despre care a spus că a fost un "colaborator apropiat al Sfântului Ioan Paul al II-lea".

"Lumea a pierdut unul dintre cei mai mari teologi ai secolelor XX şi XXI, un colaborator apropiat al Sfântului Ioan Paul al II-lea", precedesorul său polonez la Vatican, şi-a exprimat regretul Duda, a cărui ţară este extrem de ataşată în mod tradiţional de credinţa catolică.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi-a transmis la rândul său omagiul. "El a transmis un semnal foarte puternic prin demisia sa. S-a considerat în primul rând un servitor al lui Dumnezeu şi al Bisericii Sale", a scris ea pe Twitter.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#papa, #Papa Benedict, #Papa Benedict al XVI lea, #funeralii , #biserica
Comentarii