S-a prăbușit cu parașuta de la 1200 de metri altitudine și a supraviețuit. Care a fost cauza accidentului și viteza de impact cu solul VIDEO

Autor: N.G.
Vineri, 24 Martie 2023, ora 03:25
6042 citiri
S-a prăbușit cu parașuta de la 1200 de metri altitudine și a supraviețuit. Care a fost cauza accidentului și viteza de impact cu solul VIDEO
Momentul în care elevul s-a prăbușit cu parașuta FOTO captură video

Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (AJAS) a finalizat ancheta incidentului grav ce a avut loc în 24 mai 2022 pe Aerodromul „Elie Carafoli” din Târgu Mureș.

Un tânăr de 21 de ani, elev la Aeroclubul României, a fost grav rănit după ce s-a lovit de sol în timpul unui salt cu parașuta. Tânărul urma cursurile pentru obținerea licenței de parașutist și a căzut de la peste o mie de metri. A fost internat cu răni grave și, din fericire, și-a revenit.

”În acea zi au fost organizate trei zboruri cu lansare de parașutiști cu o aeronavă de tip An-2, având înmatricularea YR-PBT. Primele două zboruri au decurs fără evenimente. În jurul orei 11:28 a avut loc îmbarcarea în avion pentru al treilea zbor.

După ce aeronava a ajuns la altitudinea de 1200 de metri, la cea de-a doua trecere la verticala zonei de parașutare, elevul parașutist a efectuat saltul, având o poziție corectă la părăsirea aeronavei și o cădere liberă stabilă. Deschiderea comandată a parașutei principale a fost conformă, dar după aproximativ 2-3 secunde, a început o mișcare de rotație a acesteia.

Elevul parașutist a dat comanda de largare a parașutei principale și de deschidere a parașutei de rezervă. În procesul de deschidere a parașutei de rezervă, suspantele acesteia s-au înfășurat în jurul suspantelor parașutei principale. Cele două parașute fiind încurcate, parașuta de rezervă s-a deschis parțial. În aceste condiții, elevul parașutist a avut o pierdere rapidă de înălțime și a luat contact dur cu solul”, se precizează în raportul AIAS.

Momentul prăbușirii a fost filmat de un martor ocular

Viteza elevului parașutist la impactul cu solul - 14,5 m/s

Potrivit comisiei de investigație, în momentul efectuării saltului, elevul parașutist a avut o poziție corectă la părăsirea aeronavei și o cădere liberă stabilă.

”Deschiderea comandată a parașutei principale a fost conformă, dar după aceasta, la aproximativ 2-3 secunde, a început o mișcare de rotație a acesteia. Cauzele probabile ale acestei mișcări de rotație pot fi: pliajul defectuos al parașutei, poziția asimetrică a corpului la deschiderea parașutei, deblocarea unei singure comenzi de pilotare. Nu a fost posibilă stabilirea cauzei exacte ce a dus la producerea mișcării de rotație a parașutei principale”, se mai susține în documentul citat.

Pentru rezolvarea situației de urgență apărute, s-a constatat că elevul parașutist a acționat întâi comanda de deschidere a parașutei de rezervă și ulterior comanda de largare a parașutei principale. În procesul de deschidere a parașutei de rezervă, de la sol s-a observat că suspantele (corzile) parașutei de rezervă s-au înfășurat în jurul suspantelor parașutei principale. Cele două parașute fiind încurcate, parașuta de rezervă s-a deschis parțial.

S-a mai stabilit că viteza elevului parașutist la impactul cu solul a fost de 14,5 m/s. ”Cauza probabilă a producerii accidentului constă în înfășurarea parașutei de rezervă în suspantele parașutei principale, pe fondul acționării în secvență incorectă a comenzilor de largare a parașutei principale și de deschidere a parașutei de rezervă, în urma apariției unui caz special”, a stabilit comisia de investigație a AIAS.

#parasuta, #accident, #elev, #tanar, #Targu Mures , #Accident aviatic