Boala ce pune în pericol lumea: Parazitul descoperit poate infecta miliarde de oameni de pe tot globul

Vineri, 20 Mai 2022, ora 06:09
12262 citiri
Boala ce pune în pericol lumea: Parazitul descoperit poate infecta miliarde de oameni de pe tot globul

Recent, un studiu efectuat în Australia de către oamenii de știință în rândul a peste 5.000 de oameni, a tras un semnal de alarmă, după ce a descoperit o infecție majoră cu un parazit denumit Toxoplasma gondii, care provine de la pisici. Acesta este probabil cel mai de succes parazit din lume din prezent și poate infecta miliarde de oameni.

Infecția provine în special de la pisici, iar boala cauzată de acest parazit poate duce la crearea unor cicatrici în spatele ochiului, ajungându-se chiar la pierderea vederii, în totalitate, potrivit Live Science.

În întreaga lume, se estimează că până la 50% dintre oameni sunt infectați cu Toxoplasmă, iar infecțiile pot crește. Studiul recent condus de Universitatea de medicină din Adelaide, publicat pe 11 mai 2022 în revista Ophthamology Retina, arată că 66% din comunitatea din Australia de Vest este infectată.

Pisica este gazda principală a parazitului Toxoplasma, ea se infectează atunci când mănâncă o pradă bolnavă. Apoi, paraziții trec în fecale și pot supraviețui o perioadă îndelungată în mediu.

Când fecalele sunt ingerate de către animale în timpul pășunatului, paraziții ajung în mușchi și supraviețuiesc acolo, după ce animalele sunt sacrificate pentru carne. Oamenii se pot infecta mâncând această carne sau consumând produse proaspete sau bând apă murdară infectată de pisici.

Cum să trăiești mai mult cu 10 ani: Descoperire importantă privind longevitatea oamenilor

Infecția poate provoca inflamația retinei și cicatrici permanente ale acesteia. Această boală este cunoscută sub numele de toxoplasmoză oculară.

Trebuie menționat faptul că până acum, nu există un medicament care să poată eradica parazitul din organism. Și nu avem pe plan mondial niciun vaccin aprobat pentru utilizare la om, împotriva acestui parazit.

Cercetările medicale arată că toxoplasmoza afectează de obicei adulții sănătoși. Iar la persoanele în vârstă sau cu un sistem imunitar slăbit, boala poate fi mai gravă. Dacă inflamația retinei progresează spre cicatrice, se poate ajunge la pierderea totală a vederii.

NASA a anunțat un fenomen incredibil: Locul unde poți vedea răsăritul și apusul soarelui, la fiecare 90 de minute VIDEO

Pentru a diagnostica toxoplasmoza oculară este necesară o examinare a retinei de către un medic specialist. De obicei, este prescris un tratament cu medicamente antiinflamatoare și antiparazitare.

Manifestările bolii depind de vârsta, sănătatea și genetica individului infectat și de tulpina, încărcarea și forma parazitului, precum și de factorii de mediu. Infecția nu este vindecabilă, dar poate fi prevenită. Gătirea cărnii la o temperatură de 66 de grade Celsius sau congelarea acesteia înainte de a fi gătită ucide parazitul.

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...
Comentarii
kondor
rank 5
Acum au inventat povestea cu pisicile