Un oraș din Transilvania, primul din România independent energetic. Economia facută este de milioane de lei

Autor: N.G.
Miercuri, 05 Octombrie 2022, ora 17:14
16015 citiri
Un oraș din Transilvania, primul din România independent energetic. Economia facută este de milioane de lei
Parcul fotovoltaic construit la Ocna Mureș FOTO ocnamuresinfo.ro

Orașul Ocna Mureș din județul Alba devine primul din România independent energetic, asigurându-și integral energia electrică necesară iluminatului stradal, instiuției primăriei, școlilor și serviciilor subordonate administrației locale.

Performanța se datorează unei investiții în realizarea unui parc fotovoltaic. Valoarea fondurilor nerambursabile este de 559.100 de euro.

Parcul cuprinde 1.500 de panouri și cinci invertoare care sunt amplasate pe un teren în suprafață de circa 6.000 de metri pătrați. Punerea în funcțiune a sistemului fotovoltaic este preconizată pentru sfârșitul acestui an, după preluarea instalațiilor de către furnizorul de energie electrică.

„Este o investiție pe fonduri norvegiene: 80% din finanțare este asigurată din fonduri nerambursabile, 20% din bugetul local. Este proiectat să producă aproximativ 500 KWh. Cu această cantitate de energie ne acoperim consumul pentru iluminat public și pentru toate instituțiile publice din oraș, însemnând școli, primărie și tot ce înseamnă instituție publică”, spune primarul Silviu Vințeler.

Se estimează o economie la bugetul local de 1,5 – 2 milioane de lei pe an, bani care vor putea fi cheltuiți pentru alte investiții. Pe lângă clădirea primăriei și iluminatul public, energia electrică va fi utilizată pentru două licee, o școală gimnazială, casa de cultură și biblioteca orășenească.

#parc fotovoltaic, #oras transilvania, #Ocna Mures, #independent energetic , #panouri fotovoltaice