Singurele mașini care vor putea parca gratis oriunde în București

Joi, 18 August 2022, ora 15:40
6142 citiri
Singurele mașini care vor putea parca gratis oriunde în București
Primăria Capitalei ca decis ca începând cu 16 august să aplice regulamentul de parcare din 2016 FOTO Pixabay

Primăria Capitalei ca decis ca începând cu 16 august 2022 să aplice regulamentul de parcare stabilit în urmă cu șase ani. Astfel că toate locurile de parcare au devenit obligatoriu cu plată, iar parcarea pe trotuare complet interzisă.

Regulamentul din 2016 prevede și că proprietarii de mașini electrice și hibrid pot parca gratuit oriunde în parcările administrate de Primăria Capitalei.

Autovehiculele electrice și hibrid au nevoie de viniete pentru parcare gratuită.

Vinietele sunt valabile numai în parcajele publice de utilitate generală de pe teritoriul municipiului București, lista acestora poate fi consultată aici.

Vinieta conferă utilizarea locului de parcare fără achitarea tarifului de parcare, acolo unde există locuri libere.

Administrația Străzilor din București transmite că nu se mențin libere locurile de parcare destinate exclusiv utilizării de către deținătorii vinietelor.

Vinietele se eliberează la cerere și numai pentru autovehiculele înmatriculate în municipiul București și au o valabilitate de cinci ani.

Reînnoirea vinietelor se poate face înainte de data expirării acestora, la cererea expresă a proprietarului, dar nu mai devreme de doi ani de la data emiterii.

Orice modificare a datelor înscrise în certificatul de înmatriculare a autovehiculului trebuie adusă la cunoștința Administrației Străzilor București prin retransmiterea documentului modificat.

Cererile pot fi descărcate de pe site și trimise pe mail la parcaje@aspmb.ro sau completate la sediul Administrației Străzilor București.

Interes crescut pentru mașini electrice

ânzarea autoturismelor electrice şi hibrid a depăşit anul acesta, pentru prima dată, vânzarea autoturismelor cu motoare diesel, creştere datorată stimulentelor acordate prin Programul Rabla PLUS, derulat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin Administraţia Fondului pentru Mediu, informează instituţia.

Aceste date au fost prezentate joi, la o întâlnire a ministrului Mediului, Barna Tanczos, cu reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA), în care s-a discutat despre evoluţia pieţei auto din România, din perspectiva posibilităţilor de îmbunătăţire a programelor de stimulare a pieţei autoturismelor nepoluante, se arată într-un comunicat al MMAP remis AGERPRES.

"Analiza înmatriculărilor autoturismelor, în funcţie de tipul de motorizare, în primele şapte luni din acest an, arată că autoturismele electrificate (full electric, hybrid plug-in şi full hybrid) au o creştere de 106,4%, realizând o cotă de piaţă de 20,7%. În paralel, înmatriculările autoturismelor echipate cu motoare diesel înregistrează o scădere de 29,3% faţă de primele şapte luni din 2021 şi deţin o cotă de 14,1% din total", se precizează în comunicat.

Motorizările pe benzină înregistrează o creştere de 10,1% faţă de perioada similară din 2021, ajungând, astfel, la o pondere de 65,3%. Totodată, maşinile electrice (Full Electric) au ajuns să reprezinte 7,9% din piaţa românească în primele 7 luni ale anului 2022, în timp ce în aceeaşi perioadă a anului 2021 reprezentau doar 1,9% din piaţă.

Noi reguli pentru parcare

De marți, 16 august, șoferii riscă noi sancțiuni dacă folosesc parcările Primăriei Capitalei și nu achită tarifele stabilite de autorități.

Astfel, dacă îți lași mașina pe un loc de parcare din zona albastră și nu achiți contravaloarea parcării vei fi obligat să achiți 200 de lei amendă. În plus, ai să te alegi și cu roțile blocate.

Parcarea pe locurile marcate cu albastru, gestionate de Primăria Generală, poate costa chiar și 10 lei pe oră.

Excepție fac locurile marcate cu alb și cele nemarcate, de exemplu cele de la marginea bordurii, care sunt gratuite. Parcările de reședință care țin de primăriile de sector au un regim diferit.

Tarife în funcție de zonă

Pentru zona 1 a Capitalei, șoferii vor plăti 5 lei pentru primele două ore de parcare, apoi 10 lei pentru fiecare oră în plus. În zona 2, fiecare oră de parcare va costa 2 lei 50.

Astfel, tarifele practicate de Compania Municipală Parking, conform HCGMB 517/2019, în intervalul orar 7.00 – 23.00, de luni până vineri, sunt următoarele:

– 10 lei/oră, în zona 0;

– 5 lei/oră în zona 1;

– 2,5 lei/oră în zona 2.

Plătești direct din aplicație

Potrivit aceleiaşi surse, contravaloarea locului parcat poate fi achitată şi prin aplicaţia Parking Bucureşti. Aceasta poate fi descărcată gratuit din AppStore sau din Google Play.

Prin Parking Bucuresti App puteţi achita anticipat, online, tariful de parcare folosindu-vă cardul bancar sau prin SMS la numărul 7458. Rămâne, însă, valabilă şi alternativa de plată cu cash în toate parcajele gestionate de Compania Municipală Parking Bucureşti S.A.”, informează compania.

Aplicaţia este utilă şi in găsirea în cel mai scurt timp a parcajelor din apropierea destinaţiei alese şi a locurilor libere.

Poți să apelezi la abonamente

Riveranii pot beneficia de abonamente, cu sau fără rezervare.

Fără rezervare (plata tarifului permite utilizarea unui loc de parcare fără rezervarea sau nominalizarea acestuia):

– 200 de lei/lună în zona 0;

– 100 lei/lună în zona 1;

– 80 de lei/lună în zona 2.

Cu rezervare (plata tarifului permite utilizarea unui loc de parcare, cu rezervarea acestuia, în intervalul 0.00-24.00):

– 900 lei/lună în zona 0;

– 700 de lei/lună în zona 1;

– 400 de lei/lună în zona 2.

Totodată, persoanele fizice pot alege abonamente de o zi, o săptămână, o lună, un semestru sau un an pentru fiecare dintre zonele 0, 1 sau 2 ale Capitalei. De exemplu:

– pentru zona 0: 75 lei/zi, 300 de lei/săptămână, 1.050 de lei/lună;

– pentru zona 1: 38 de lei/zi, 150 de le/săptămână, 525 de lei/lună;

– pentru zona 2: 15 lei/zi, 60 lei/săptămână, 210 lei/lună.

Citește și:
Incendiu puternic în Ferentari. Ard patru case. Pompierii intervin cu 13 autospeciale VIDEO
Incendiu puternic în Ferentari. Ard patru case. Pompierii intervin cu 13 autospeciale VIDEO
Un incendiu puternic s-a produs duminică seara în cartierul Ferentari din Capitală pe strada Frt. Ilie Gurita. UPDATE ora 22.00 Incendiul a fost localizat. Potrivit ISUBIF, nu au fost...
Bătrânul care s-a aruncat cu soția dintr-un bloc din Capitală a fost secretar de stat. Ce a scris în biletul de adio
Bătrânul care s-a aruncat cu soția dintr-un bloc din Capitală a fost secretar de stat. Ce a scris în biletul de adio
Bătrânul care s-a aruncat împreună cu soția vineri, 23 septembrie, de la etajul 7 al blocului din București în care locuiau, a fost secretar de stat în guvernul Văcăroiu. Bărbatul a...
Comentarii
Poza Pisti
Pisti
rank 5
Păi nu e discriminarea de orice tip
Poza Emigrantul-Anonim
Emigrantul-Anonim
rank 5
In citiva ani masinile electrice & hybrid plug-in vor fi majoritare