Pensiune din Colibița construită cu fonduri europene obținute pe acte false. Parchetul European a pus sechestru pe averea proprietarilor

Marti, 23 Mai 2023, ora 12:27
8048 citiri
Pensiune din Colibița construită cu fonduri europene obținute pe acte false. Parchetul European a pus sechestru pe averea proprietarilor
Pensiune din Colibița construită cu fonduri europene obținute pe acte false, sechestrată de EPPO FOTO Facebook/Delczeg Eva Ibolya

Două persoane şi o firmă au fost puse sub acuzare pentru fraudă în legătură cu construcția unei pensiuni agroturistice în localitatea Colibiţa, judeţul Bistriţa, se arată într-un comunicat al Parchetului European (EPPO).

Suspecții sunt acuzați că ar fi fost obținut peste 180.000 de euro din fonduri europene, folosindu-se de documente care atestau lucruri nereale.

Parchetul European a sesizat Tribunalul București, în data de 19 mai.

Acuzațiile aduse inculpaților vizează construirea de unități de cazare agroturistice în comuna Colibița, județul Bistrița, din România, care au beneficiat de fonduri UE nerambursabile, acordate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a României.

Potrivit actului de acuzare, în august 2018, reprezentantul companiei de agroturism a depus la AFIR o cerere de finanțare, care conținea declarații false. Aceste declarații atestau că reprezentantul societății beneficiare de fonduri, care a acționat și în calitate de președinte al comisiei de evaluare a ofertelor, a respectat regulile privind evitarea conflictelor de interese și procedura de achiziție.

În realitate, conform acuzațiilor, procedura de achiziție pentru construcția pensiunii a fost trucată, astfel încât contractul să fie atribuit firmei de construcții care fusese selectată anterior. Acest lucru s-a făcut de comun acord cu „administratorul de facto” al firmei căreia i s-a atribuit contractul de construire a pensiunii, care este acuzat acum de complicitate”, se arată în comunicatul EPPO.

Probele a relevat că licitația a fost organizată de beneficiarul finanțării în numele unui intermediar, pentru a disimula existența unui conflict de interese, și pentru a da aparența că s-a respectat procedura corectă.

Inculpații sunt acuzați că au obținut pe nedrept 829 387,22 lei (aproximativ 182 000 euro) din fonduri nerambursabile UE în perioada octombrie 2018 – august 2022.

Pentru recuperarea prejudiciului, Parchetul European a sechestrat bunuri imobile aparținând inculpaților. AFIR s-a alăturat procesului în calitate de parte civilă, pentru a fi rambursată suma totală plătită.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ministrul Energiei, victima unei noi tentative de fraudă. Pagină de socializare care promite câştiguri uriaşe
Ministrul Energiei, victima unei noi tentative de fraudă. Pagină de socializare care promite câştiguri uriaşe
Aflat în vizită oficială în Qatar, alături de premierul Marcel Ciolacu, ministrul Energiei, a fost din nou victima unui deepfake. Noua tentativă de fraudă folosește numele şi imaginea...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#parchet european, #frauda, #colibita, #pensiune, #sechestru avere , #coruptie