Primarul Sectorului 3 Robert Negoiţă l-a îndemnat pe edilul general al Capitalei Nicuşor Dan să conteste în instanţă dispoziţia de retrocedare a suprafeţei de 12 hectare din Parcul IOR. Drepturile pe terenul din IOR aparțin unei femei în vârstă de 88 de ani, Maria Cocoru, proprietara mai multor spații retrocedate din București. Negoiță a salutat organizarea acţiunii de protest „Nu cedăm Parcul IOR”, la care au participat sâmbătă, 25 martie, aproximativ 1.000 de persoane.
„Sper ca domnul Nicuşor Dan, primarul general, să fie sensibilizat de această acţiune şi să pornească proces pentru recuperarea parcului, pentru că este singurul care poate face acest lucru. Instanţa a dat o rezoluţie, a dat o decizie prin care Primăria Sector 3 nu poate fi parte în acest proces. Noi, Primăria Sector 3, nu am fost niciodată nici proprietari, nici administratori ai acestei bucăţi de parc", a spus Robert Negoiţă, într-un mesaj video postat pe Facebook.
Primarul susţine varianta recuperării terenului prin instanţă, nu prin expropriere.
„Nu am cum să nu regret şi faptul că unii încearcă să deturneze această iniţiativă şi acest demers în folos propriu. Mă refer la faptul că dânşii nu-şi doresc ca noi să ne recuperăm prin proces această parte şi să se facă dreptate. Dânşii îşi doresc să fie plătiţi, să ia bani publici pentru a fi despăgubiţi. Nu cred că este un demers corect ca nişte inşi, nişte indivizi care au pus mâna pe acest teren într-un mod fraudulos, într-un mod ilegal... Este o hotărâre de instanţă care spune treaba asta- e adevărat, pe fond, care n-a rămas definitivă, pentru că a fost contestată de Primăria Generală- (...) că a fost retrocedat ilegal şi o desfiinţează definitiv. Îmi pare rău că acea hotărâre n-a rămas definitivă, pentru că astăzi aici ar fi fost parc, pădure şi un spaţiu prietenos şi confortabil şi necesar pentru cetăţenii din tot Bucureştiul", a precizat Negoiţă.
La rândul său, viceprimarul Sectorului 3, Lucian Judele (USR), a adresat o scrisoare deschisă partidelor politice din Bucureşti „pentru salvarea Parcului IOR”.
„USR propune:
Mă adresez celorlalte partide din Bucureşti: PSD Bucureşti, PSD Sector 3, PNL Bucureşti, PNL Sector 3, Partidul Mişcarea Populară Bucureşti, Partidul Mişcarea Populara Sector 3, ce intenţii aveţi? Care este poziţia voastră oficială pe acest subiect? Cetăţenii oraşului sunt îndreptăţiţi să afle răspunsul la aceste întrebări. Avem nevoie să corectăm greşelile trecutului şi să acţionăm pentru binele nostru comun”, a precizat Lucian Judele.
Viceprimarul Sectorului 3 a adăugat că USR Sector 3 a propus o hotărâre de Consiliu General în vederea măririi amenzilor pentru defrişări ilegale şi a sesizat Poliţia Locală şi Garda de Mediu de fiecare dată când au fost identificate defrişări.
Totodată au fost iniţiate hotărâri de Consiliu Local pentru crearea unui fond de rezervă dedicat salvării spaţiilor verzi retrocedate din Sectorul 3, precum şi pentru asocierea Primăriei Sectorului 3 cu Primăria Capitalei în vederea acţiunilor de recuperare a Parcului IOR.
„De mai bine de un an, copacii din parcul IOR sunt mutilaţi, tăiaţi, otrăviţi sau incendiaţi, iar autorităţile locale privesc 'neputincioase' acest măcel, aplicând, din când în când, câte o amendă de 100 de lei”, se mai arată în scrisoarea deschisă care a fost postată pe Facebook.
Un protest pentru salvarea IOR-ului a avut loc sâmbătă, 25 martie, de la ora 12:00, pe terenul retrocedat de primărie, lângă gura de metrou Titan.
Locuitorii din zonă cer autorităților locale să ia măsuri pentru a opri distrugerea și defrișările spațiului verde de pe bucata de teren retrocedată din Parcul Titan și găsirea unei soluții, așa încât aceasta să fie reintegrată în parc.
Drepturile pe terenul din IOR aparțin unei femei în vârstă de 88 de ani, Maria Cocoru, proprietara mai multor spații retrocedate din București. De cel din IOR se ocupă, potrivit Pressone, Dan Băjenaru, care se prezintă drept nepotul acesteia.
Terenul de 12 hectare din IOR figurează în documentele administrative drept suprafață construibilă, nu parc.
O Ordonanță de Urgență din 2007 precizează că este interzisă schimbarea de destinație a unui teren amenajat sau prevăzut ca spațiu verde, indiferent de regimul juridic al acestuia, iar proprietarul privat al unui parc nu poate construi nimic pe el tocmai pentru că este deja amenajat.
Primarul Capitalei Nicușor Dan a anunțat miercuri, 22 martie, că a cerut deja juriștilor să verifice dacă retrocedarea din 2005 făcută de administrația de-atunci s-a făcut legal. El a dat termen de șase săptămâni pentru aceste verificări.