Parcurile eoliene scad capacitatea de apărare a unei țări. Ce atac potențial n-ar mai putea fi prevenit

Vineri, 01 Noiembrie 2024, ora 20:50
14734 citiri
Parcurile eoliene scad capacitatea de apărare a unei țări. Ce atac potențial n-ar mai putea fi prevenit
Ministrul apărării din Suedia, Pal Jonson Foto: X/ Pål Jonson

Parcurile eoliene pe care Suedia intenţionează să le instaleze de-a lungul litoralului său baltic pot avea un impact negativ asupra capacităţilor de apărare ale ţării, a declarat vineri, 1 noiembrie, Ministerul Apărării, transmite AFP.

Potrivit unui studiu realizat de forţele armate şi publicat de postul public SVT, peste o duzină de proiecte în zone vaste din Marea Baltică ar putea să perturbe semnificativ senzorii de apărare suedezi în apele respective.

Turnurile şi elicele eolienelor emit ecouri radar şi produc un număr de alte interferenţe, inclusiv sub apă, afectând capacităţile Suediei de a detecta submarine.

Contactat de AFP, ministrul Pal Jonson a răspuns că a luat cunoştinţă de acest raport.

"Timpul de alertă înaintea unui atac cu rachete ar putea fi redus de la 2 minute la 60 de secunde dacă în cale se află parcuri eoliene offshore", a scris el într-o declarație către AFP.

Jonson a subliniat de asemenea importanţa acestui subiect, "ţinând cont de gravitatea situaţiei în materie de securitate în Europa de Nord şi în Marea Baltică".

Mizele sunt foarte importante în contextul în care la Rostock, port german la Marea Baltică, a fost deschisă o nouă bază militară a NATO, având ca obiectiv să coordoneze forţele statelor membre din zonă în faţa Rusiei.

Necesităţile energetice ale acestor ţări figurează de asemenea printre priorităţi.

Politica energetică a Suediei trebuie să "evolueze" pentru a răspunde unei creşteri a consumului de electricitate care ar putea atinge cel puţin 300 TWh la orizontul lui 2045, explică guvernul de la Stockholm într-un memoriu consultat de AFP.

"Guvernul ia în serios chestiunea energiei eoliene în mare, pentru că ea pune în conflict două dintre preocupările noastre viitoare cele mai importante, şi anume securitatea şi nevoile energetice ale Suediei", a subliniat ministrul Jonson.

El a insistat pe importanţa de a dispune de toate cunoştinţele necesare înainte de a lua o decizie cu privire la proiectele eoliene.

"Unda verde" revine, în ultimă instanţă, guvernului suedez.

Ministerul Apărării nu a dorit deocamdată să furnizeze un calendar pe acest subiect.

Partidele au recunoscut câți bani au cheltuit în campania pentru prezidențiale. Un candidat independent mai mult decât partidul lui Simion
Partidele au recunoscut câți bani au cheltuit în campania pentru prezidențiale. Un candidat independent mai mult decât partidul lui Simion
Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat că, în data de 9 decembrie 2024, s-a împlinit termenul limită de depunere a rapoartelor detaliate de venituri și cheltuieli electorale ale...
Vicepreședinte PSD, despre negocierile de formare a unei coaliții: "Nu există încrâncenare pentru a menține funcția de premier"
Vicepreședinte PSD, despre negocierile de formare a unei coaliții: "Nu există încrâncenare pentru a menține funcția de premier"
Vicepreședintele PSD Gabriel Zetea a discutat marți, 10 decembrie, posibilitățile de formare ale unei coaliții de guvernare formată din partidele proeuropene. Zetea spune că PSD poate...
#parcuri eoliene, #suedia, #energie eoliana, #atac cu rachete, #Marea Baltica , #Suedia
  1. Ce au descoperit polițiștii de frontieră în bagajul unui bărbat din Timișoara. Acesta călătorea în Indonezia
  2. Cât costă un porc înainte de Crăciun. Producătorii consideră că prețul e mic: „Oamenii sunt de bună credință, dar n-au bani”
  3. Soția lui Bashar al-Assad este respinsă de țara unde s-a născut. „Este o persoană sancționată și nu este binevenită aici”
  4. Uniunea Europeană se gândește să ia în calcul măsuri împotriva Georgiei după manifestațiile proeuropene
  5. "Armata Ucrainei este în pragul colapsului". Șeful serviciului de informații externe al Rusiei, anunț despre reușitele Moscovei
  6. Cât costă o porție de sarmale și un vin fiert la Târgul de Crăciun din Cluj-Napoca. Intrarea este gratuită
  7. Marcel Bartic, profesorul amenințat cu moartea de legionarii de la Tâncăbești, a făcut plângere la Poliție: ”Nu suntem într-o țară bananieră unde ei fac ce vor”
  8. Problemele mintale pentru tinerii angajați în era Covid, în Franța. Unii s-au gândit chiar la sinucidere. Studiul care a scos la iveală situația tragică
  9. Tânăr de 21 de ani, reținut după ce a agresat trei persoane pe o stradă din țară. Nimeni nu a putut să-l oprească
  10. Un călugăr a abuzat sexual zeci de copii chiar sub ochii autorităților. Victimă: „Mi-a spus că o să ajung în iad”