Majoritatea părinților le acordă copiilor lor de 12-14 ani o sumă lunară de 300 de lei, în timp ce peste o treime de părinți de adolescenți spun că sumele sunt cuprinse între 301 și 600 de lei. De cealaltă parte, aproape 4 din 10 adolescenți consideră că părinții nu vor să le cumpere ceea ce își doresc, deși ar avea banii, arată rezultatele unui studiu, publicate marți, 10 septembrie.
Un studiu realizat de BCR în colaborare cu compania cult Market Research arată că aproape jumătate dintre părinți consideră că ar trebui să aibă prima discuție despre bani cu copiii lor între 7 și 10 ani, în timp ce un sfert spun că ar trebui să aibă loc mai târziu, între 11 și 14 ani, conform Mediafax. Aproape o treime dintre părinții de adolescenți spun că au discutat cu părinții lor despre bani după vârsta de 15 ani, în timp ce peste 20% dintre ei spun că nu au avut niciodată o astfel de discuție cu familia lor.
În jur de 37% dintre adolescenți spun că părinții lor au bani suficienți, însă nu vor să le cumpere toate lucrurile pe care și le doresc. Printre cheltuielile principale ale adolescenților se numără ieșiri în oraș, menționate de 51% dintre respondenți, îmbrăcăminte și încălțăminte (47%) și bunuri necesare pentru școală (22%).
Când vine vorba de temele de discuție evitate în familie, acestea sunt datoriile și veniturile familiei (19%), cardurile de credite (12%) și investițiile (11%). Studiul arată că familiile cu venituri mai mici vorbesc mai deschis despre economisire.
Aproape două treimi din persoanele care au un venit lunar de sub 5.000 de lei în familie spun că banii le ajung pentru un trai decent. Prin comparație, 59% dintre cei care au un venit familiar mediu lunar de peste 8.000 de lei spun că banii sunt suficienți pentru a trăi decent.