Câţi bani de buzunar primesc adolescenţii români de la părinţi. Suma medie cheltuită lunar

Marti, 10 Septembrie 2024, ora 16:24
6057 citiri
Câţi bani de buzunar primesc adolescenţii români de la părinţi. Suma medie cheltuită lunar
66% dintre părinți le dau copiilor lor 300 de lei pe lună pentur cheltuieli. FOTO Pixabay

Majoritatea părinților le acordă copiilor lor de 12-14 ani o sumă lunară de 300 de lei, în timp ce peste o treime de părinți de adolescenți spun că sumele sunt cuprinse între 301 și 600 de lei. De cealaltă parte, aproape 4 din 10 adolescenți consideră că părinții nu vor să le cumpere ceea ce își doresc, deși ar avea banii, arată rezultatele unui studiu, publicate marți, 10 septembrie.

Un studiu realizat de BCR în colaborare cu compania cult Market Research arată că aproape jumătate dintre părinți consideră că ar trebui să aibă prima discuție despre bani cu copiii lor între 7 și 10 ani, în timp ce un sfert spun că ar trebui să aibă loc mai târziu, între 11 și 14 ani, conform Mediafax. Aproape o treime dintre părinții de adolescenți spun că au discutat cu părinții lor despre bani după vârsta de 15 ani, în timp ce peste 20% dintre ei spun că nu au avut niciodată o astfel de discuție cu familia lor.

În jur de 37% dintre adolescenți spun că părinții lor au bani suficienți, însă nu vor să le cumpere toate lucrurile pe care și le doresc. Printre cheltuielile principale ale adolescenților se numără ieșiri în oraș, menționate de 51% dintre respondenți, îmbrăcăminte și încălțăminte (47%) și bunuri necesare pentru școală (22%).

Când vine vorba de temele de discuție evitate în familie, acestea sunt datoriile și veniturile familiei (19%), cardurile de credite (12%) și investițiile (11%). Studiul arată că familiile cu venituri mai mici vorbesc mai deschis despre economisire.

Aproape două treimi din persoanele care au un venit lunar de sub 5.000 de lei în familie spun că banii le ajung pentru un trai decent. Prin comparație, 59% dintre cei care au un venit familiar mediu lunar de peste 8.000 de lei spun că banii sunt suficienți pentru a trăi decent.

Ce taxe scad în România. Parlamentul a votat proiectul de lege
Ce taxe scad în România. Parlamentul a votat proiectul de lege
Scad taxele în România pentru cetățenii implicați în partaje și divorțuri. Taxele judiciare scad cu aproape 50%, potrivit proiectului de lege inițiat de Guvern și aprobat de Parlament....
Cât mai poate duce România consumul ridicat predominant din import. Economist: „Statul injectează foarte mulți bani în piață, ține economia caldă, sacrificând-o în viitor”
Cât mai poate duce România consumul ridicat predominant din import. Economist: „Statul injectează foarte mulți bani în piață, ține economia caldă, sacrificând-o în viitor”
Potrivit raportul ultimei ședințe ale Comitetului de Politică Monetară a Băncii Naționale a României (BNR), din ianuarie și până în august (n.red. a.c) inclusiv, România a importat...
#parinti copii, #adolescenti, #buget lunar, #bani, #economisire bani , #venit
  1. Cât mai poate duce România consumul ridicat predominant din import. Economist: „Statul injectează foarte mulți bani în piață, ține economia caldă, sacrificând-o în viitor”
  2. Guvernul va continua plafonarea adaosurilor la alimentele de bază, promite premierul Ciolacu. Ce alte măsuri vor fi luate pentru sezonul rece
  3. Cat de rapid si sigur se poate accesa si rambursa un împrumut pentru persoanele cu istoric negativ?
  4. Strategia României și Bulgariei pentru atragerea turiștilor. Rute comune pentru vizitarea celor țări
  5. Erste Bank: Prețurile petrolului, gazelor naturale și ale combustibililor vor împinge în sus inflația pe final de an
  6. Pragul de impozitare al microîntreprinderilor ar trebui să scadă masiv pentru a nu pierde bani din PNRR. Ciolacu: „Dacă am fi avut niște miniștri mai implicați, nu eram azi aici”
  7. Voiculescu, despre scandalul imobiliar Nordis: "O nouă familie din ramura PSD a partidului stat a nenorocit oameni"
  8. Țara europeană din care bogații se pregătesc să fugă. De la „președintele bogaților” la „stigma față de cei cu bani”
  9. Industria în care se câștigă cel mai bine în România. Salariul mediu net sare de 11.000 de lei
  10. Probleme pe piața muncii. Oferta de joburi, la cel mai mic nivel din Europa, deși șomajul este peste 5%